MMČR Enduro – V Bílině bojovali o poslední mistrovské body sezony

V Bílině letos v květnu jezdci endura MMČR a Přeboru ČR zahájili sezonu 2016 a na stejném místě také letošní ročník uzavřeli. V seriálu endura bylo v kalendáři sice zapsáno klasické enduro, jenže nastaly problémy s pozemky, a tak se místo endura v Hrobčicích odjel endurosprint v lokalitě bílinské Chotovenky.

Pořadatelem byl motoklub Bílina, který pro jezdce připravil dva testy – cross test a enduro test.
Tato lokalita je pro jezdce známá a tak se pořadatel snažil trošku obměnit stavbu trati. Na cross testu se toho moc vymyslet nedalo a tak se ve srovnání s jarním sprintem změnil pouze směr jízdy. Délka tohoto testu byla něco málo přes čtyři minuty.

Enduro sprint už nějaké větší změny zaznamenal. Pořadatel nezačlenil do testu takzvaný Tomanův ani Aubertův výjezd. Test tak ztratil na obtížnosti a pro diváky na atraktivnosti. Nejtěžším prvkem byl nastrouhaný prach, kterého kolo od kola ve výjezdech přibývalo. Délka tohoto testu byla rovněž něco málo přes čtyři minuty.

V sobotu byl start v devět hodin a jako první se do boje o body vydali jezdci MMČR a Veterán 1. Na jezdce čekalo celkem šest kol. Řady jezdců byly ve srovnání s předchozími závody hodně prořídlé. Na start se postavilo celkem 35 jezdců. První kolo se celé neměřilo a do druhého kola se šlo již zostra. Jako první do testu vjížděl Jaromír Romančík a šlapal do toho slušně. Po tomto testu si vytvořil náskok cca 20 vteřin před Patrikem Markvartem, Ondřejem Helmichem a Radkem Tomanem. V dalších kolech svoje časy zlepšovali také všichni ostatní. Ve druhém kole dokonce nejlepší časy zajel Patrik Markvart a začal ukrajovat z Járova náskoku. Ve třetím kole měl Jára pád a jeho náskok se náhle zmenšil.


Nakonec o vítězi sobotního sprintu rozhodlo 14 vteřin. Stal se jim Jaromír Romančík. Druhé místo si připsal Patrik Markvart. Kdyby Patrik nechyboval na prvním cross testu, kde si nadělil 15 sekund na Járu, bylo by vítězství jeho, ale to je to slůvko kdyby. Boj o třetí místo byl mezi týmovými kolegy Ondřejem Helmichem a Radkem Tomanem. Do čtvrtého kola zajížděli naprosto totožné časy. Takže to byl boj, kdo s koho. Kdo bude mít více sil, kdo to ustojí a neudělá chybu. V tomto souboji o třetí místo byl o osm sekund rychlejší Ondřej Helmich. Radkovi tak patřilo to méně oblíbené podpódiové umístění.

Když utichly motory jezdců mistrovství ČR, přišli na řadu ti nejmenší. Při každém endurosprintu této sezony se odjel v sobotu vždy vložený podnik dětí. Po nich se již na svůj předposlední start začali řadit jezdci Přeboru ČR, na které čekalo pět kol.

V neděli se v devět hodin na start postavili nejdříve jezdci Přeboru ČR a v poledních hodinách už začali na svůj poslední start této sezony najíždět jezdci Mistrovství ČR. Poslední body této sezony si nenechal sebrat Jaromír Romančík, který si kolo od kola navyšoval svůj náskok a s přehledem si dojel pro první místo. Tuto sezonu dojel s plným počtem bodů a právem si připisuje titul absolutního mistra a titul mistra ve třídě E2.

O druhé místo se v neděli přetahovali Patrik Markvart a Ondřej Helmich. O 14 vteřin byl rychlejší Patrik před Ondřejem. Patrik Markvart se stal dvojnásobným mistrem. Jeden mistrovský titul má ve třídě E1 a druhý jako absolutní junior. Ondřej Helmich získal titul mistra ve třídě E3.

Poslední body připsány, tituly rozdány !!!

Teď nás již čeká nejprestižnější závod sezony a to Šestidenní ve Španělsku.

Takže kdo je fandou tohoto sportu - sledujte a fanděte !!!

Kompletní výsledky - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist