Enduro: Mistrovství republiky v Radvanicích

Druhé kolo seriálu endura Mistrovství a Přeboru České republiky 2015 uspořádali nedaleko Trutnova v Radvanicích. Tento podnik byl původně plánovaný jako enduro soutěž, klasický okruh s dvěma testy. Jeden test, a to enduro, se měl odjet přímo v areálu Radvanic a druhý test krosového rázu se měl odjet v nedalekých Petříkovicích. Došlo však k problému s přejezdem. Pořadatel nedostal povolení od majitele místních lesů, takže hrozilo, že se soutěž neodjede a ta se skutečně nejela. Pořadatel AK-KM Enduro team v čele s Josefem Klimešem připravili v areálu bývalého lomu dva měřené testy a odjelo se to jako endurosprint, nicméně body se započítávaly do seriálu endura.

A teď již k samotnému víkendu. Na start sobotního sprintu se postavilo kolem 150 jezdců jak z Mistrovství České republiky 2015, tak Přeboru České republiky 2015. V sobotu v devět odstartovali jako první jezdci MČR spolu s kategorií Veterán 1 a Ženy. Čekalo na ně celkem osm kol, ale v prvním kole byly oba testy neměřené a čas na kolo měli jezdci 25 minut.

Závodit se začalo až ve druhém kole a jako prvním testem byl test charakterem endurový.
Rychlé úseky na louce, technické úseky v lese, náročné kamenité a hlavně blátivé pasáže, díky deštivým přeháňkám, které celý víkend trápily jak pořadatele, tak samotné jezdce. Tento test ti nejrychlejší zajížděli okolo čtyřech minut.

Druhý test byl charakterem krosový, ale nechyběly tam ani endurové prvky s výjezdy, sjezdy, rychlými a technickými pasážemi. Na konci tohoto testu čekal na jezdce výjezd, který se díky deštivým přeháňkám pro některé z nich stal nepříjemnou překážkou a každé zaváhání zde stálo jezdce drahocenné vteřiny. Test jezdci zvládali kolem čtyř a půl minuty.

Během závodu se díky dešti trať pomalu měnila a s každým dalším kolem se vyjížděly blátivé koleje. Nejlépe si s tím v sobotu poradil Radek Toman, jenž se umístil na prvním místě v absolutním pořadí před druhým Jaromírem Romančíkem. O třetí místo se celý závod přetahovali Jan Balaš s Ondřejem Helmichem. Rozhodla pouhá vteřina a vítězem byl v tomto souboji Jan Balaš. Na Ondřeje tak zůstalo pro jezdce neoblíbené čtvrté místo. Páté místo v sobotu patřilo Patriku Markvartovi.

V neděli posunuli start už na půl devátou. Pořadatel zkrátil počet kol z původních osmi na šest a čas na kolo díky časovému harmonogramu změnil na 20 minut. Protože v sobotu odpoledne jeli jezdci Přeboru ČR a po nich se odjel ještě závod hobby jezdců, aniž by přitom dešťové přeháňky ustaly, změnila se oproti sobotě struktura trati, takže se v prvním kole oba testy opět neměřily. Také časy testů se zpomalily a jezdci je zajížděli o půl minuty déle.

Před startem se také řešilo, zda nevypustit výjezd na konci krosového testu a čekalo se na první průjezd, zda tam jezdci budou či nebudou mít problémy. Výjezd se nevynechal, ale během závodu síly značně ubývaly, přišla velká dešťová přeháňka, výjezd byl hodně kluzký a těžce zdolatelný. Někteří jezdci ztratili pěkná umístění na předních pozicích právě na tomto úseku. Mezi ně patřili i dva nejlepší jezdci ze soboty a to Radek Toman a Jaromír Romančík, kteří se tak v absolutním pořadí propadli.

Pořadí na prvním místě byl soubojem až do konce. Tento souboj mezi sebou sváděli Ondřej Helmich a Michal Kadleček. V posledním kole, posledních testech, se jelo na taktiku. Michal Kadleček, aby nahnal nějaké sekundy navíc se rozhodl projet bažinou, do které se neodvážil za celý den ani jeden z jezdců, čímž chtěl samozřejmě ušetřit důležité vteřiny, které by jinak věnoval jejímu objíždění. Byl to sice tah odvážný, ale vyšlo to! Získal tím nějaké vteřiny k dobru, avšak Ondřej chyboval na trati a nevyhnul se pádu, takže nakonec vyhrál Michal Kadleček. Třetí místo patřilo Patrikovi Markvartovi, čtvrté místo si vyjel Jan Balaš a pátý skončil Jiří Hádek.


Body do seriálu endura byly o víkendu v Radvanicích rozděleny a v termínu 18.-19.července 2015 se pokračuje dalším podnikem seriálu, již endurovou soutěží v Liblíně.
 

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Fotogalerie - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist