Erzberg po šestadvacáté – další vítězství pro KTM & Lettenbichler family

Eisenerz (Rakousko) – Manuel Lettenbichler získal svůj první titul v Red Bull Erzbergrodeo sedm let poté, co stejného úspěchu dosáhl jeho otec Andreas. Tato dvojice je dosud jediným rodinným týmem otec/syn, který vyhrál tento rakouský hard enduro závod.

Kapitoly článku

Jezdec z Německa Manuel Lettenbichler porazil 1200 konkurentů a horu zvanou Iron Giant, a triumfoval tak na 26. ročníku ikonického rakouského Red Bull Erzbergrodea. Z 500 jezdců, kteří se kvalifikovali do nedělního hlavního klání, jen osm zvládlo trať dlouhou 35,2 km ve čtyřhodinovém časovém limitu, přičemž Lettenbichler vedl po celou dobu závodu. Na druhém místě skončil španělský jezdec Mario Roman (Sherco) a třetí Kanaďan Trystan Hart (KTM) .

Red Bull Erzbergrodeo, které se koná od roku 1995 v rakouském hornickém městě Eisenerz, je svatým grálem pro hard enduro jezdce a odehrává se kolem hory Erzberg - funkčního dolu, který produkuje více než dva miliony tun železné rudy ročně. Po tříletém čekání od posledního ročníku v roce 2019 se tisíce jezdců – směsice amatérů a profesionálů – vydala na pouť zpět do Red Bull Erzbergrodea, aby se pokusili kvalifikovat do nedělního závodu , který je středobodem čtyřdenního náročného enduro festivalu, přitahujícího každoročně desítky tisíc fanoušků.

V jednom z nejtěžších ročníků všech dob Lettenbichler bojoval s horou a dokončil v čase dvě hodiny a 58 minut – byl tak jediným jezdcem, který dojel pod tři hodiny. Jezdci měli na absolvování trati celkem čtyři hodiny složené z 27 náročných kontrolních bodů. Lettenbichler popsal pocity, který měl u kontrolního bodu 26 z 27, protože tam už věděl, že vítězství je jeho.

„Když jsem projel Lazy Noon, řekl jsem si, bože, tak to je síla,“ řekl Lettenbichler a pokračoval: „Byl to neuvěřitelný pocit. Makali jsme tvrdě několik let a teď jsem vyhrál, jsem naprosto šťastný. Tolik to znamená, že jsme s tátou vyhráli tento závod. Pravděpodobně se to příštích pár let mnoha lidem nepovede, je to opravdu skvělý příběh.“

Lettenbichlerovo vítězství se neobešlo bez problémů. Když se prodral kontrolním bodem 22, pojmenovaným 'Highway', “vydláždil“ cestu svým soupeřům a umožnil Romanovi se přiblížit. „'Highway' mě málem zabila. Byl jsem tam první a nebyly tam žádné stopy [na ježdění]. Musel jsem nějaké vytvořit a také odstranit nějaké stromy, protože to bylo opravdu obtížné, a ostatním jsem to trochu usnadnil. Závod mě v tomto bodě málem zabil, byl jsem potom hotový,“ dodal Lettenbichler.

Ve srovnání s Lettenbichlerovou výhrou od startu do cíle, druhý Mario Roman předvedl boj po pádu na hromadném startu, kdy bylo prvních 50 jezdců vypuštěno do závodu najednou. Španěl se v závěrečných etapách přiblížil na několik metrů od Lettenbichlera, ale nedokázal svého rivala předjet v závodě, který popsal jako “nejtěžší ročník vůbec“.

„Bylo to super těžké. Na startu jsem měl problémy kvůli šílenému prachu a začal jsem ztrácet hodně pozic, asi dvacet nebo tak. Pak jsem to zkusil zklidnit a udělat si vlastní tempo a začal jsem předjíždět jednoho po druhém. Pak jsem koukal na vedoucího závodníka, který byl možná dvacet metrů daleko, ale druhé místo bylo vše, na co jsem měl,“ přiznal Roman a dodal: „Nejtěžší dnes byla 'překvapení', protože když jsme procházeli trať, mysleli jsme si, že známe všechny sekce, ale pak, když jsme jeli, jsme projížděli některá nová místa. Bylo to těžké, protože jsme nemohli najít dobrou stopu. Myslím si, že to byl určitě vůbec nejtěžší ročník, i když jeden rok dokončilo jen pět lidí, řekl bych, že dnes se do cíle včas nedostane moc lidí."

Letošní závod byl letos poprvé součástí mistrovství světa FIM Hard Enduro. Z 1200 soutěžících, kteří se postavili na start kvalifikačního prologu, byla jen malá část profesionálů jedoucích mistrovství světa, zbytek amatéři. Prolog zúžil pole na 500 kvalifikantů pro start nedělního hlavního závodu. V roce 2022 vidělo cílovou čáru jen osm jezdců, všichni byli profesionály.

Mezi těmi co klání dokončili figuroval Michael Walkner (GasGas), který jako jediný Rakušan dokončil svůj v podstatě domácí podnik. Jihoafričan Matthew Green byl posledním jezdcem v cíli, a také jediným pilotem juniorského šampionátu FIM, který viděl šachovnicovou vlajku.

Nepříliš šťastný den prožil pětinásobný vítěz Red Bull Erzbergrodeo Graham Jarvis (GBR), který se potýkal s mechanickými problémy, kvůli nimž na hodinu uvízl na startovní čáře. Přestože 47letý veterán absolvoval 21 z 27 kontrolních bodů v čase, který mu zbýval, nebyl schopen dokončit v časovém limitu.

K účasti českých závodníků se vrátíme samostatným článkem zítra.

2022 Red Bull Erzbergrodeo finishers:

1. Manuel Lettenbichler (GER) – 2:58:51
2. Mario Roman (ESP) – 3:02:17
3. Trystan Hart (CAN) – 3:11:53
4. Billy Bolt (GBR) – 3:18:25
5. Alfredo Gomez (ESP) – 3:20:30
6. Michael Walkner (AUT) – 3:40:32
7. Wade Young (ZAF) – 3:55:13
8. Matthew Green (ZAF) – 3:55:54

Informace o redaktorovi

Marek Vincík - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 10 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zabl přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist