globalmoto_unor




McQueenova Husqvarna a Vincent Black Lightning jdou do dražby

6. října se pod taktovkou aukční síně Bonhams uskuteční v muzeu Barber Motorsport dražba historických motocyklů se dvěma nepřehlédnutelnými hvězdami. Tou první je Husqvarna Steva McQueena z filmu On Any Sunday, druhou pak exkluzivní Vincent Black Lightning, svatý grál všech sběratelů. Na začátku října se historické rekordy nejdražších motorek světa otřesou v základech.

Kapitoly článku

Vincent Black Lightning mnozí znalci nazývají jako Ferrari GTO na dvou kolech. Může za to výjimečná kombinace jeho vzácnosti (bylo vyrobeno pouze kolem 30 kusů), nezaměnitelného vzhledu, pokrokové techniky a závodních úspěchů. A stejně jako GTO je i Black Lightning takovým bílým jednorožcem, kterého jen tak na prodej nezahlédnete. I tak se najdou výjimky, třeba jako letos, kdy se už jeden exemplář prodával. Na začátku roku se na tradiční Vegaské dražbě prodal téměř za milion dolarů australský rychlostní rekordman. Tenhle Lightning je výjimečný tím, že jde o nejstarší původní dochovaný kus. V roce 1949 si ho objednal tovární jezdec NSU Hans Stärkle, jde o druhý vyrobený kus vůbec, který se navíc může pyšnit kompletní doložitelnou vlastnickou historií.

Zatímco první motorka je šperk pro opravdové znalce, krosová Husqvarna zaujme i širokou skupinu laiků. Steve McQueen je jméno, které asi nemusíme představovat. Lamač dívčích srdcí, charizmatický herec a vášnivý motorkář. Svou hereckou epizodu si střihnul i v neméně legendárním snímku z roku 1971 On Any Sunday. Nejdůležitějším hereckým parťákem mu tady byla čtyřstovková krosová Husqvarna z roku 1970, a právě ona si teď bude hledat nového majitele. O tom, že jde o opravdový McQueenův stroj, není pochyb díky rozsáhlé dokumentaci, včetně karty vydané kalifornským ministerstvem dopravy na Solar Productions, což byla McQueenova produkční společnost nebo třeba vstupního formuláře do závodu Saddleback 500 Senior Race z roku 1970. Součástí motorky je i šťástná peny z roku 1960 (podle roku narození Stevova syna Chada), která byla nalezena v plastovém pouzdře mezi rámem a motorem.

Dvě motorky se silnými příběhy určitě nabídnou napínavou přetahovanou s vysokými nabídkami. To, za kolik se nakonec prodají, samozřejmě budeme sledovat, stejně jako to, které další zajímavé motorky půjdou do dražby.

Steve McQueen ve filmu On Any Sunday

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 30 Kč od 10 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Sečus přispěl 3 Kč
cechradovan přispěl 3 Kč
Kaabo přispěl 3 Kč
kokonhead přispěl 3 Kč
Freddy_X přispěl 3 Kč
splasenytrubky přispěl 3 Kč
Věrušínek600 přispěla 3 Kč
Maeslo přispěl 3 Kč
BIGsmoke přispěl 3 Kč
jerremy přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist