yamaha_demo_tour




Enduro sraz Jawa

Již tradičně poslední dubnovou sobotu, tentokrát 28. dubna, proběhl Enduro sraz Jawa. Majitelé a nadšenci soutěžních motocyklů, které v naší zemi psaly motocyklovou historii, si dali dostaveníčko nedaleko Benešova, na kopci Kavčák. Sjeli se sem majitelé ze všech koutů Čech, ale také sousedního Německa.

Podmínkou účasti bylo sedlat endura značek Jawa, Praga, ČZ nebo ostatních značek bývalého východního bloku. Zelenou dostaly i soutěžní speciály ostatních značek vyrobených do roku 1985. Na trati se tak prohánělo 28 přihlášených soutěžáků, především z českých, pardon, československých továren. K vidění byly také stroje zahraničních značek MZ, Hercules nebo SWM.




Pořadateli skvěle připravená trať typu cross country o délce čtyř kilometrů slibovala skvělé svezení a prožití jedinečných zážitků za řídítky ve své době špičkových soutěžáků. Vzpomeňme si světovou nadvládu československých jezdců na motocyklech Jawa, kteří se ze šestidenní vraceli s vavříny. Sami tovární jezdci tenkrát přiznali, že když přijeli ze šestidenní soutěže bez medaile, v továrně je nepozdravil ani vrátný!





V sobotu ráno se na kopec Kavčák začali sjíždět majitelé a příznivci těchto jedinečných veteránů. Z vleků a dodávek vyjížděly nádherné exempláře. Tvořily se hloučky, nadšení majitelé diskutovali a obhlíželi, co kdo přes zimu vyladil a zdokonalil. K výborné náladě přispělo i nádherné počasí, kdy na obloze nebyl ani mráček! To už se ale rozezněl tak charakteristický zvuk převážně dvoutaktních strojů a kolem desáté hodiny se vyrazilo na trať. Jezdci nejrůznějšího věku dokazovali, že tyto stroje jsou opravdové soutěžní speciály a předváděli obdivuhodné výkony!







Po třinácté hodině se chystali na tradiční vyhlášenou jízdu pravidelnosti na tři kola. Kdo zajede tři kola s nejvíce vyrovnanými časy, zvítězí. To se nejlépe podařilo Němci Gebrondovi. Na druhém místě se umístil jezdec Hrabánek na Jawě a pěkné třetí místo obsadil Dvořák na stejné značce motocyklu. Ovšem ze všeho nejdůležitější bylo to, že s podařilo uspořádat další ročník této pohodové akce, při které se všichni skvěle pobaví a potkají stejně nadšené kamarády. Tímto dík organizátorům a vůbec všem, kteří se na Jawa Enduro srazu podíleli! Věřím, že se už nyní, pár dnů po srazu, všichni těší na další ročník!

Video ze srazu


Video si můžete stáhnout ve větší kvalitě do Vašeho počítače. Stačí pravým tlačítkem myši kliknout na odkaz a zvolit "uložit cíl jako": stáhnout video (27 MB).

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist