yamaha_demo_tour




292 Jaw v Německu!

Necelé tři stovky českých strojů se na první májový den sešlo na tradičím setkání ve východoněmeckém městečku Rodewisch. Dvanáctý ročník se opět uskutečnil u vodního zámečku (v kterém je i městské muzeum) a v prostorech přilehlého parku. Akce byla pořádána nezávislým sdružením Jawafreunde.

Počet zúčastněných strojů je opravdu úctyhodný a dovolil bych si připomenout, že při jubilejním desátém ročníku se zde sešlo magických 333 českých motorek. Akce byla tehdy podpořena i výstavou strojů v místním muzeu.
Obliba starších českých motocyklů je na území bývalé DDR téměř heroická. Dvoutaktní Jawy mívaly i přezdívku „Rudá smrt“ díky občasnému přidření motorů za horkého počasí, a následných nehodách na místních dálnicích. A samozřejmě i díky své typické červené barvě. Ve své době byly motocykly z Týnce na území dřívějšího východního Německa velice luxusním zbožím, jak se zdá nostalgická obliba přetrvává a dnes se stává novou retro vlnou.
Doba se trošku změnila. Němečtí motoristé na našich veteránských burzách již neskupují za silnou marku historické skvosty, ale ponejvíce díly na naše poválečné motorky. A naopak českým fanouškům starých věcí se tu a tam podaří zpět za hranice dovést stroj, který byl kolem „revoluce“ exportován na západ. Sdružení Jawafreunde dříve pořádalo v sousedním městě Auerbach také setkání příznivců Jawa 500 OHC . Na místním letišti se sjela i třicítka českých čtyřtaktních strojů. Půllitry pak společně vyjížděly za poznáním zajímavostí v okolí na stokilometrovou okružní jízdu.
Letos 1. května  bylo k vidění na zámeckém ostrůvku mnoho strojů. Některé původní, jiné vzorně zrenovované. Další různě upravené s přemírou chromu, jak je v těchto zeměpisných šířkách zvykem. Nejvzdálenějším účastníkem srazu byl vyhlášen Jawista z daleké Bratislavy. V letošním roce bylo celé setkání pouze jednodenní, bez složité hvězdicové jízdy. Po šestnácté hodině se všichni účastníci ukázněně rozjeli do svých domovů. Městečko Rodewisch se nachází zhruba 30 km za Kraslicemi.


Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (25x):



TOPlist