globalmoto_duben_nolan




Yamaha MT-09: tříválcová revoluce

Konečně je to venku! Yamaha dnes přesně podle plánu zveřejnila oficiální informace o novém modelu, avizovaném minulý týden v tajemném klipu Dark Side of Japan. A jestli jste tipovali, že k nám z odvrácené strany Japonska přijede naháč šmrncnutý motardem, pak máte hodně dobrý odhad.

Kapitoly článku

Když vloni na podzim Yamaha slavnostně představovala svůj fungl nový řadový tříválec, přišla řeč i na to, že v budoucnu na něm Japonci postaví celou modelovou řadu. Neuběhl ani rok, a známe prvního člena tříválcové rodiny: MT-09. Naháč s motorem o objemu 847 ccm nezapře inspiraci u předchozích modelů řady MT (Monster Torque), alespoň pokud jde o design.
Pokud jde o parametry, ani tady MT-09 neudělá žádnou ostudu. Řadový tříválec slibuje masivní zátah od spodních otáček, který ale bude díky 120° odsazení čepů klikové hřídele a pravidelným intervalům zapalování hodně plynulý. O přesnou reakci se postará elektronický plyn YCC-T, a nastavit si chování motoru podle aktuální nálady umožní navíc tři volitelné mapy.  Nejvyššího výkonu 115 koní dosáhne v rovných 10 000 otáčkách, špička točivého momentu se nechází ještě o patnáct set otáček níž. Výfukové plyny jsou ze tří válců svedeny do jediné krátké koncovky, distribuci výkonu má na starosti nová šestistupňová převodovka.
Tříválcový motor přináší kromě jiných výhod i úsporu celkové hmotnosti, a Yamaha se u nové MT-09 díky tomu dostává s pohotovostní váhou motorky na menší číslo, než je u supersportu R6. Základní verze s plnou nádrží a všemi ostatními kapalinami váží 188 kg, model s ABS pak o 3 kila víc.
Hliníkový rám vyráběný metodou tlakového lití se, stejně jako u MT-01, skládá z levé a pravé poloviny, které jsou k sobě sešroubovány v oblasti hlavy řízení a čepu zadní kyvné vidlice. Čep asymetrické kyvky je navíc umístěn na vnější straně rámu, a díky tomu motorka dosahuje užších rozměrů v prostoru kolem stupaček. 
Nová Yamaha MT-09 se bude vyrábět ve čtyřech barvách, a přestože se jedná o modelový rok 2014, na trhu by se měla objevit ještě letos v září.


Oficiální video


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (26x):
Motokatalog.cz



TOPlist