globalmoto_kveten




V Rumunsku už se volně na enduru nesvezete

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
Tušák- (9) napsal 24.11.2020 v 21:42+1

Podle mě se majitelé penzionů atd. těm rumuským ekoidiotům brzy poděkujou protože kromě možnosti volnýho ježdění tam u nich zrovna moc zajímavýho není. Na moto jsem u nich po lese nejezdil, ale mám ho projetý naskrz celý. A že bych tam jel jen na procházku po lese? Tak to určitě néé, jsou zajimavější místa v evropě, a blíž.

donovanstangiano (12) napsal 20.10.2020 v 18:32+1

Ja teda jezdim jen silnici a jeste blbe, ale neda mi to.
Proc se kur*a neotevřou opustene motocrosove arealy? Je jich v republice dost. Tam se muze jezdit furt a na schopnosti 90% jezdcu to je příliš.
Priklad jsou treba Dyjicke mosty u Telce. Areal chatra a po rozpadu Svazarmu to jde do kopru cele.
A pritom se tam jezdilo i mistrovství Evropy.
Co vam brani si to pronajímat, starat se o to a delat tam treba hobbyjizdy pro endura? Lidi, co si chce zajezdit je evidentně dost.


Bulvak (-1) napsal 11.10.2020 v 14:20-1+1

Borci čaute bohužel musím sklamat všechny elektrofily ekofily grétofily a jim podobné uchyláky kteří se snaží omezovat a přikazovat ostatním co mají nebo nemají dělat.
Celá věc se má tak Rumunsko je veliká a skorumpovaná zem kde v podstatě nic není a de oto že ti lidé co tam žijí se chcou taky mit dobře a potrebujou peníze takže tam normálně jezdete dál chovejte se slušně a nikdo si vás ani nevšimne to je celé nikdo nemá zájem natom vás tam někde honit a pronásledovat vás protože z vás mají peníze logicky takže tak. A pokud někdo jezdí někde v CHKO a nechá se chytit tak prosím Vas proboha neplaťte eurama to je nesmysl pouze leje to je celé
SME Češi a oni nás mají rádi bo pro ně jsme praví bíllí křesťani ze srdce Evropy které všichni jen vykořisťovali a týrali a oni to všichni ví .
Nejsou to cigáni sou stejní jak my a pokud vim tak to free enduro trial tam nikdy nebylo legální.
Všechny problémy nadělali pojebaní Poláci a jím podobní kreténi kteří tam zežrani nakurvu dělají problémy a to hlavně na čtyřkolkách to je celé.
Nemám nic proti čtyřkolkám to vubec každému co se mu libi ale de spíš o ty pojebky co chlajou až do bula a pak dělaj problémy a bordel.
Nejkrásnější zásah do přírody, který může člověk vůbec udělat je drapákem zadního kola a pro ty kteří to ještě nepochopili tak pro ty? lesu zdar!

kossak (1) napsal 08.10.2020 v 09:47+1

Jde o překlad článku někdy z jara https://www.1000ps.de/businessnews-3007161-endurofahren-ab-1-september-in-rumaenien-illegal
Důležité by bylo zmínit že ježdění v Rumunsku nikdy legal nebylo / situace je tam vyostřená víc a víc tomu nezabrání nikdo / ale jinak vše při starém

jkpepino (1) napsal 07.10.2020 v 20:00+1

Dá se jezdit i po silnicích , holt jinak už to asi nebude zákazy jako u nás no co už fcil

Herkulane (1) napsal 07.10.2020 v 14:00+1

Tak musím bohužel přiznat, že opravdu je konec ježdění
Minulý týden jsme jezdili v oblasti Karaš Severin a dvakrát nás vyhmátli.
Poprvé jsme to ukecali a na podruhý už na nás čekali před ubytováním a měli jsme to za 200€ každej
Jestli si myslíte, že ujedete tak na to rovnou zapomeňte. Jelikož mají přes web silniční vignety tak si vás odchytnou na hranici a tam je to ještě dražší. Takže jsme raději zaplatili.
Je to veliká škoda protože jsme tam jezdili 8let a v pohodě.

Rpg75 (45) napsal 07.10.2020 v 10:26+7

Jejich země jejich pravidla o tom žádná. Zastavil bych se jen u těch ekologických aspektů. A ty jsou diskutabilní. Dneska už se dokonce do některých uzavřených lokalit zve těžká technika , protože naopak to rozorávání prospívá přírodě. Nakonec stejnou funkci kdysi plnila stáda velkých býložravců. (Ekologicky zlikvidovaných člověkem) Zbývá hluk. Tak otravné to je, ale z vlastní zkušenosti můžu potvrdít, že v místech ,kde se vyskytují endura pravidelně , to mají zvířata na háku. Nakonec ony ví, že motorka narozdíl od kulomrda je nezastřelí... Popravdě jsem za ta léta přejel jednu srnku a několik zajíců ,ale autem na normální, legální cestě! V lese nikdy nic... Takže enduro vadí hlavně jiným lidem. A tady bych všem tleskalům rád připomněl , že endurem to začne.. Pak přijdou a přicházejí na řadu e-kola, kola, i pěší. A na asfaltu to bude podobné viz Alpy...

puffybodie (390) napsal 07.10.2020 v 10:17+1

No jestli jsou jejich lesnici uplne stejni retardi jako ti u nas https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-lesa-na-ondrejniku-hasici-pred-nim-uchranili-restauraci-i-jeji-hosty.aspx (videl jsem od zacatku z protejsiho kopce, fakt vyborny napad palit klesti po tezbe ve vetru 90km/hod a suchem okoli) , tak to jim jde urcite o les a ekologii

jirka-mz (23) napsal 06.10.2020 v 23:45-1+7

Tak dalo se to čekat, ne že ne ... Kdyby se různý bandy kreténů nechovali jak hovada, tak by se to nejspíš neřešilo ani u nás. Viz banda debilů tady v okolí, co jezdí většinou ve velký skupině na různejch střepech s trubkama místo vejfuků a rajtujou po lesích, polích, loukách...
Nic proti ježdění po různejch cestách, pokud se člověk chová rozumě a nedělá zbytečně bordel, tak co by ne? Ale když do toho Rumunska přijede banda s kroskama/endurama na vozíku, nebo v dodávce a pak jim lítají po lesích, tak se nedivím, že to chtějí zakázat.

hrochi (155) napsal 06.10.2020 v 22:34-1+3

Jo a nemohl by tady někdo nabídnout asfaltomrdalům elektromotorku s hodně malým dojezdem omezovačem na 90km/h a trochu je u toho moralizovat kvůli hluku a emisím z jejich spalovacích klasik

M_A_B (4) napsal 06.10.2020 v 22:17+5

Tak jsem to celé pročetl. Článek jen odcitoval a převzal co bylo napsáno jinde. Nic nového.
Celá diskuze jsou jenom domněnky a dohady.
Ano, nový zákon obsahuje formulaci o motorových vozidlech. Mimochodem taky nově umožňuje policii zabavit celé auto včetně nelegálního nákladů dřeva, nikoliv jen to dřevo, jak to bylo v minulosti. To je hlavní účel toho zákona (ano ten zákon jsem přečetl celý, i novinové články jej komentující). Předchozí zákon zakazoval i vjezd na kole. A nikoho to nes..lo.
Máte někdo informace od místních? Jak to probíhá v praxi? Byl tam někdo od začátku září? Jaká je osobní zkušenost na místě? O tom by měl být článek. A ne jenom tupě přeložit do češtiny článek z jiného magazínu. Konec hlášení.

L6L (50) napsal 06.10.2020 v 22:00-1+5

Kdo jezdí po cizím lese bez povolení na spalovacím enduru je chocholoušek. Taky bych si rád pojezdil po jeho zahradě s buldozerem pro radost, aj bych si hrábl. Dost mě děsí dětinské úvahy nad poměřováním hodných a špatných enduráků, existují bicykly, běh a chůze, ty les neničí, nehlučí a nesmrdí. E-motorky nejsou také řešení, pořád lesní cesta i polní je navrhována na 30 km/h, pokud nechce endurák jezdit po hlavních se zpevněným povrchem, tam jsou návrhové rychlosti vyšší, že Halík vyšší... Hrdinové co chtějí jezdit ilegálně po lese, ať to zkusí v Rakousku nebo Německu. Tady je většina lesů státních, tak se tu může enduřit do zchocholouškovatění.

petr1000001 (207) napsal 06.10.2020 v 20:55+4

Taky bych zůstal v klidu...
Já si "pekelnej offroud" užívám už na jejich cestách,které jsou ,byly a budou i nadále legální...
Jsou značené jako silnice, a přesto je to kolikrát rozmr*aný jako prase ,po dešti kolikrát neprůjezdné
To by jste museli v některých oblastech začít létat z vesnice do vesnice,za značkou konec obce skončí kostky a už jedete tankodrom.. Mraky fotek ze zdejších cestopisů Offem vedou přesně po těhle "normálních" silnicích a je to někdy vážně vyčerpávající.
( nemluvím o klasické asfaltce,tu mají ve finále lepší než u nás,jen se klidně stane,že krásný asfalt na horizontu vystřídá hlína,samá díra a tato "silnice" pokračuje 20km lesem přesně tím offem,který je pro většinu z nás už hardcore...) Kdo má potřebu jezdit ostrou kroskou po lese,tak ten má asi trochu smolíka,ale to už je úplně jiný příběh,než o kterém tady asi většina polemizuje..
To už je popravdě za hranicí jak mojich schopností,tak pocitu,že to je správně...

mimouch (12) napsal 06.10.2020 v 20:08

Balkánská země...?

hrochi (155) napsal 06.10.2020 v 19:57-3+4

1. Má rumunský policista motocykl vhodný do terénu?
2. Má rumunský policista čas to celé hlídat?
3. Bude po mne střílet?
3. Kolik bere rumunský policista?
4. Kolik bere rumunský policista od enduro-turisty?
To bude v klidu ...
PS: Jo a v Čechách bych po tom kůrovci nakázal těm našim pseudolesákům těžbu koněm a sadbu hercínské směsi, pak ať prndaj kdo co zničil.

tosuja (5) napsal 06.10.2020 v 19:32+5

Otazka co si kdo pod pojmem enduro predstavi. Ja nemam problem s jezdenim po lesnich cestach, tezka technika je likviduje vic. Jako motorkar, cyklista a turista ale mam problem s jezdenim mimo lesni cesty a mam problem s hlukem. Ciste kvuli jezdeni po lesnich cestach bych popravde uvital pouzitelnou a rozumne nacenenou elektro motorku. Ja nikde nechci byt slyset na kilometry.

Tuji (29) napsal 06.10.2020 v 17:44+1

Tahle nesmyslná zpráva běhala po internetu už dřív. Naštěstí to není pravda. Autor článku by měl vložit zdroj odkud čerpal. Podle mě žádný nenajde. Tedy kromě německého serveru, kde tenhle hoax vypustili. V Rumunsko to prý bylo téma někdy v roce 2006 a pak se to hned smetlo ze stolu....

keto (99) napsal 06.10.2020 v 16:58

Jejich zem, jejich pravidla, k tomu není co dodávat.

JA-NE (781) napsal 06.10.2020 v 15:36+1

To sa dalo cakat.. Blataci niesu prasata? je to kus od kusa, staci mi ked vidim to smeti na legalnych drahach co tam niektory po sebe nechavaju

panca (18) napsal 06.10.2020 v 15:36+1

Vždyť jde jenom o to, když zaplatíš můžeš jezdit. Už i na venkově poznali sílu peněz. Není na tom nic zvláštního, tady jsme si taky zvykli, že platíme když chceme kadit.

PEPEE01 (346) napsal 06.10.2020 v 15:07+8

Tak to byla otázka času... Sice ma v Rumunsku pulka lidí ještě suché záchody a koně jim tam serou na silnici, ale i tak jim došlo, že nechat si lítat zadara po krajině cizí "najezdniky", není dvakrát rozumné. Spousta lidí si z toho udělalo hezkej byznys a ve velkém začali do zdejších lesů organizovaně tahat hordy čtyřkolek a všemožných off-roadů, které to tam prasí. Ono totiž nejde jen o motorky. A tak si zdejší chytré hlavy řekly: "Když uz k nam páni sousedi jezdíte, bo svoje si ničit nechcete a nebo nemůžete, tak nam za to aspoň regulovaně zaplatíte". Kazdej z vás, co se tu čílíte a oháníte se svobodou, nevlastníte hádám nic jiného, než tu svoji motorku. Kdyby jste vlastnili ohromný kus lesa, po kterém by se vám jen tak proháněli váši sousedi, aniž by si jezdili po vlastním, tak se určitě hned ozvete a budete po nich žádat náhradu a nebo se aspoň dohodnete na vypalnem. Čím vice se bude Rumunsko přibližovat Evropě a budou mu ubývat suchá WC, tím víc se budou sjednocovat i jejich zákony. A možnosti tu stále jsou, jen se bude muset zase o kousek víc na východ.

rudach (27) napsal 06.10.2020 v 14:28+17

ja bych chtel jen rict, ze 90% motorkaru se snazi chovat rozumne, jak na silnici tak mimo ni. Pokud se budeme dal delit na skupinky co rezou Italska pasa, Rumunske sotoliny, nebo jezdi chooper a bude nam jedno, ze tu jednu ci druhou stranu postihuji zakazy kvuli 10% hovad, tak jsme velmi slaba skupina. Lidi co pak nemaji zadny konicky jsou v presile a vzdy podpori zakaz ceholiv, at uz jsou to kola, skaty, motorky, sportovni auta a az zakazou vuplne sechno, budou spokojeny. Stujme pri sobe, pri vsech co se snazi neco delat a chovaji se slusne, jinak za chvili uz za nami nebude stat nikdo...

Metric (12) napsal 06.10.2020 v 14:28

Nemali ste bonzovať ilegálnych drevorubačov. Obmedzenie turistiky, obmedzenie cyklistiky, obmedzenie endura a štvorkoliek... Koľko peňazí ste im priniesli? Čierna ťažba dreva dala zarobiť každému, potom je jasné, kto dostane prednosť.

Kov (23) napsal 06.10.2020 v 14:07-5+1

Co si budeme povidat, nutne to bylo.

drBolla (65) napsal 06.10.2020 v 13:40-3+7

Rumunsko je obrovská země na enduro. Tam kam jezdíme si s tím určitě poradí. Je to pro ně a pro blízké okolí zdroj obživy. Ti kdo tam jezdí určitě chápou. Příroda je tam v podstatě nezničitelná. Cesty kudy se jezdí jsou vyježďené a nic okolního se neničí. Jak už tady bylo psáno, projede tam lesní technika a nadělá mnohem více škody.

Mig_35 (345) napsal 06.10.2020 v 13:38+2

Kousek dál je Bulharsko, kde jsou pěkné enduro lokality a smí se pořád, Ukrajina zůstává, většina balkánských zemí nemá žádný zákon o motocyklech v lese...

CR500 (142) napsal 06.10.2020 v 13:27-3+22

Jsem tak rad jake jsem jeste prozil ,krasne svobodne mladi ...Protoze ten soucastny svet me krapet desi. Hlavne obecne pohled na krajinu a pseudo-ekologi. Myslivci zabiji zviratka, lesaci drancuji lesy...ted kdyz je na mnoho mistech kurovec stale se kouka pouze jen na enduro stopy jako nejhorsi zlo...Misto zemedelstvi a polnosti ve jmenu ekohisterie se zacinaji pestova solarni panely(ktere podle mne patri maximalne na strechy / nad parkoviste supermarketu). Na kopcich kde by se mohli sazet stromy, se do panenske prirody sazi vetrniky(ktere tam delaji pernamentni neprirozeny hluk). Stabilni spolehlive ciste Jaderne elektrarny se zakazuji a nedotuji - na ukor toho se extremne dotuji nestabilni solarni a vetrne zdroje, ktere se musi vyrovnavat smradlavymi uhelnymi elektrarnami a jeste hur spalovnamim odpadku. Cistejsi plynove elektrarny se nepodporuji(soudruh american si nepreje asi abychom brali cast plynu od konkurence i kdyz je za 1/3 ceny, narozdil od jejich kapalneho dovazneho z US pres cely ocean). Automobilovy prumysl sikanuje ekohisterickapolitika nekonkurenceschopnymi bateriemi. Na bateriovou sektu stale leti ve vsech mediich systematicka propaganda i kdyz to skoro nikdo nechce (uz jen z duvodu ze by nemel kde nabijet/dloooooho nabijet a nikam nedojel, nikde neopravil, nemohl by si v aute poradne klimatizovat/topit) Pritom i automobilovy prumysl by jako prvni krok mohl prejit z casti ihned bez komplikaci treba na CNG/LPG (mnohem vetsi ekologicka efektivita) Nasledne pak dokonale cisty rychletankovatelny vodik...Miluju prirodu a vim ze to je nejvetsi cennost!!= ale v dnesni dobe ekolog fakt mimo = na nobelovku je skutecne navrzena postizena mladoucka aktivistka Greta co ani nechodila poradne do skoly!

ren.e (14) napsal 06.10.2020 v 13:14-3+17

Ti, kteří tady plivou na enduristy a jásají nad omezováním ježdění po rumunských horách, tam asi nikdy nebyli a vůbec neví o co jde. Endurista si svůj koníček nenechá vzít a najde si cestu k němu. Zavírejte tratě, zakazujte jezdit mimo civilizaci a dopadne to tak, že se začne více lítat po lesích a za baráky nás všech. A u těch, kteří schvalují potírání entura, budou schválně dělat největší bordel.
V rumunsku dělají v lesích největší bordel sami rumuni. Buldozerem si razí cestu pro těžbu dřeva a pak to stahují uslimpanými náklaďáky halva nehlava.
A o zrytých stezkách od horských kol u nás nemluvím. To nikomu nevadí. Výlet s rodinkou v beskydech je o život. Bezohlední cyklisté si z hor udělali svůj bikepark. Ale motorky v pustině v rumunsku, kde se stejně žádný turista nevyškrábe, a když se odhodlá, tak je to trek na více dní, kde nepotká živáčka, tady někteří odsuzujete.

Obycejny_clovek (324) napsal 06.10.2020 v 12:40-3+3

Zcela pochopitelné a přejme Rumunsku, aby se našlo málo těch, co nařízení poruší.
Motorky a jízdu na nich zbožňuji, ale nemůže to ničit lesy a přírodu vyjetými kolejemi a hlukem.
V té krásné zemi je i tak spoustu pěkných a dostupných míst a plno srdečných lidí v české menšině i mimo ni, tedy nečekám nějaký odliv zájmu.

A třeba se v budoucnu najde někdo, kdo bude provozovat enduro parky k vyřádění se... Nejen v Rumunsku.

drBolla (65) napsal 06.10.2020 v 11:57-3+14

V Rumunsku z toho spoustu lidí žije. Bordel v lese nechávají akorát turisti. Enduristi nejsou žádný prasata.

Předchozí
1 2
Následující



TOPlist