globalmoto_duben_nolan




Intermot: Dainese má komplet inspirovaný cestou na Mars, Klim představil jednodílnou cestovní kombinézu

Bundy, kalhoty, kombinézy, boty, rukavice, chrániče, to vše probíhá neustálým vývojem jak na poli technologií, tak hlavně designu. Třeba Dainese má cestovní komplet inspirovaný cestou na Mars, Klim představil jednodílnou cestovní kombinézu a Modeka má svůj top cestovní komplet Panamericana už i pro dámy. Novinek je ale mnohem víc.

Kapitoly článku

Modeka

Domácí výrobce oblečení se na svém stánku pochlubil s několika novinkami. Je to třeba bunda Glasgow z voskované bavlny v nové pískové barvě. Bunda je voděodolná díky své povrchové úpravě, také tomu pomáhá vnitřní vyjímatelná membrána Humax, vyndat z ní jde také zateplená vložka. Nových barev se také dočkal dámský kožený komplet Chaser II, konkrétně se nabídka rozrostla o černo-bílo-růžovou variantu, růžovou barvu nově najdete také u silničního cestovního textilu Blastar Lady. A když jsme u toho něžného pohlaví, nesmíme zapomenout na tu největší novinku – vrcholný cestovní komplet Panamericana Lady. Spousta kapes, promyšlené větrání, kombinace materiálu Cordura a Tactel, vyjímatelná teplá vložka a membrána Sympatex, všemi těmito prvky je vybavena, stejně jako ostatními vychytávkami z pánského provedení. Pánská bunda Panamericana bude k dostání v nové barvě, Němci také připravují novou lehkou textilní a cestovní bundu. Pro dostupnost novinek kontrolujte české stránky Modeka.cz.

Macna

Holandská značka, kterou můžete u nás koupit v Bikerscrownu, stejně jako ostatní využívá k prezentaci svých produktů závodníky z mistrovství světa. V tomhle případě jde o Jordiho Torrese a Lorenza Savadoriho, mimo ně ale jezdí Macnu třeba Troy Bayliss. S odkazem na závodníky v Kolíně značka představila zbrusu nové rukavice Track R, které jsou k dispozici i v replikových variantách zmíněného Torrese a Savadoriho, ale třeba také Johna McPhee a Marcose Ramireze. Nových rukavic představila Macna o dost víc, takže v případě zájmu koukněte do jejich katalogu, ať to tu nezasekáme jenom tím.

Rovnou dvanáct nových bund obsahuje nová kolekce, ze které můžeme vypíchnout třeba bundy Bazooka a Quga. První používá textil doplněný o kůži na nejkritičtějších místech, je vybavena odnímatelnou kapucí, velkými větracími panely, vyjímatelnou membránou nebo protektory splňujícími bezpečnostní level 2. Druhá jmenovaná nabízí to samé, akorát je celá textilní. Ještě civilněji působí bavlněná bunda Combat. U ní jsou nejkritičtější místa podšitá kevlarem, vybavená je samozřejmě také chrániči nebo stejně jako Bazooka odnímatelnou kapucí.

Zajímavým kouskem pro cestovatele by mohla být bunda Epitude, která disponuje membránou Rainex, vyjímatelnou teplou vložkou nebo přípravou na přídavné led světlo. V parném létě ocení dámy síťovanou bundu Event, pro pány je zase Rewind. Charger je naopak nepromokavá textilní bunda pro silniční jezdce s výraznými barvami. Kdo to se silnicí myslí vážně, ocení koženou bundu Ripper.

Macna k bundám představila také několik nových kalhot, většinou motorkářských džínů, které doplnila o dámské legíny Niche. Motorkářské legíny už zní hodně divně, ale i tady jsou kritická místa podšitá kevlarem, jsou tu chrániče kolenou a kapsy na chrániče boků. Jméno Quga jsme tu už jednou měli a je tedy jasné, že tyhle kalhoty perfektně pásnou k výše představené bundě. Stejně jako ona jsou nepromokavé s vyjímatelnou membránou. Posledními novinkami je pak spodní prádlo z vlny merino.

Rev´it

Holandský Rev´it se při představování své podzimně-zimní kolekce zaměřil na adventure ježdění a příměstské dojíždění. Přesně v tomhle duchu se nesou dvě Gore-texové bundy Trench GTX a Ridge GTX. A právě v „goráči“ je krom střihu hlavní rozdíl mezi bundami. První jmenovaná je ušitá z třívrstvého, zatímco druhá z dvouvrstvého. První je tím pádem robustnější, odolnější a víc se hodí na delší cestování za jakýchkoli podmínek, druhá je zase lehčí. A i přesto, že Ridge se svým minimalistickým designem vypadá ošizeně, má třeba odepínací límec do chladných dní, který v létě snadno schováte do skryté kapsy. Fortelnější Trench má navíc větrací panely, abyste se v ní v létě neupekli.

Vylepšení se dočkaly komplety Neptune GTX a Poseidon GTX. První je opět spíš příměstského rázu, druhý už je vyloženě na dlouhé cesty a oba ve své druhé generaci posouvají dál své dobré vlastnosti. Další cestovní komplety Dominator GTX a Defender GTX se dočkaly nových barev.

Rev´it je známý svými perfektně nadesignovanými stylovými bundami a pokračuje v tom i nadále. Na Intermotu představil čtveřici městských bund, u kterých byste na první pohled neřekli, že jsou motorkářské. Všechny bundy jsou vybavené membránou Hydratex, stejně jako chrániči Seesmart na důležitých místech a spoustou chytrých řešení. Oblečení Rev´it seženete třeba ve značkové prodejně ve Vrbovce pod taktovkou Motozem.cz.

Další novinka se náramně hodí do podzimních plískanic. Jsou to Gore-texové zimní rukavice Kodiak GTX, které samozřejmě nejen fungují, ale také dobře vypadají. Jejich nejzajímavější vychytávkou je ale systém zapínání, kdy jedním tahem za velkou krycí manžetu utáhnete i tu menši okolo zápěstí. Jednoduché a chytré řešení.

Na závěr to vypadá, že se pomalu blíží konec připínacích vložek, protože Rev´it představil také novou kolekci spodního prádla a střední vrstvy, kde najdete funkční mikiny a bundy, se kterými neuděláte ostudu ani samostatně. Podobně to funguje například na lyžích, tak proč by to tak nemohlo být i na motorce?

Dainese

Lino Dainese svou značku vzal na Intermot po deseti letech, aby světu ukázal novou cestovní řadu Explorer, která na Zemi přistála rovnou z nebe. Berte to s nadsázkou, ale s nebem, potažmo vesmírem, má co do činění. Dainese totiž využil své poznatky z vývoje skafandru pro kosmonauty, v nichž by měli v roce 2030 letět na Mars. To je sakra dlouhá cesta, takže budou potřebovat skafandry pohodlné, stejně jako vy na svých dlouhých cestách na motorce. První produkt nové řady nese název Antarctica a měl by přinést výjimečnou izolaci od vnějších teplot a dalších atmosférických vlivů. Přináší také nový patentovaný materiál Trixior s vysokou odolností proti otěru nebo bederní pás, kterým nastavíte obvod bundy bez jejího rozepínání.

Z těch standardních vymožeností tady najdeme Gore-tex s dvojitou a trojitou laminací, odnímatelný velký nákrčník, chrániče splňující bezpečnostní normu level 2 na loktech, ramenou i na zádech, u kalhot potom plní level 1 na bocích a vyšší normu na kolenou. Dainese hodně dbá na bezpečnost, takže u bundu najdete i kapsy na případný hrudní chránič. Co tady naopak nenajdete, to je vnitřní zateplená vložka. Dainese totiž s bundou dodává vnitřní „péřovku“, se kterou uděláte spoustu parády i na procházce městem.

Další prostor na stánku byl věnovaný už třetí generaci airbagového systému D-Air. Nově se výrobce zaměřil na jeho zmenšení, takže nový systém chrání jen ty místa na těle, která skutečně potřebují ochranu, tím zvýšil pohodlnost jeho nošení. Nyní se také rozděluje stupeň ochrany podle použití, záleží, jestli jedete v provozu nebo na okruhu. S novou generací přichází také dvoudílná kombinéza vybavená D-Airem a také její ženská verze. Novinky Dainese budou určitě brzo k dostání v Yshopu.

Klim

Americká značka Klim nabízí špičkové cestovní a adventure oblečení. V Německu přitahovala oči návštěvníků hlavně jednodílná textilní kombinéza Hardanger. Ta nabízí 100% Gore-texovou voděodolnost, veškeré potřebné chrániče D3O, intuitivní větrání se 14 otvory a deset kapes.

Dámy, které chtějí cestovat v jedničkovém komfortu, ocení variantu prověřené bundy Altitude přizpůsobenou právě pro ně. Opět je tu deklarovaná Gore-texová voděodolnost, opět jsou tu chrániče D3O na svých místech a i tahle bunda je vybavena intuitivním a funkčním větráním. Podobně je na tom i pánská bunda Dakar, která je určená spíš pro opravdové enduro a terénní nasazení. Potvrzuje to lehčí a pevnější materiál, ze kterého je ušitá, odepínací rukávy nebo absence Gore-texové vrstvy.

Poslední novinkou se vracíme zpět k přilbám, Klim totiž představil také novou verzi své dualsportové přilby Krios. Karbonová přilba Krios Pro je vybavena technologií Transitions, pod kterou se skrývá samozatmavovací hledí, Pinlock je známý systém zabraňující mlžení plexi a konečně tu máme také ochranu hlavy Koroyd. Pod tímto zvláštním názvem se ukrývá inovativní výstelka karbonové skořepiny. Ta je podobná struktuře medových pláství a dokáže oproti tradiční EPS výstelce lépe absorbovat náraz. Při běžném užívání přilba dokáže bodovat hlavně nízkou vahou, která se vejde pod 1 500 gramů, kompatibilitou i s těmi největšími MX brýlemi a také absencí sluneční clony. Ta v terénu občas dokáže dělat potíže.

Daytona

Německý výrobce kvalitní obuvi předvedl hned několik nových modelů. Nejprve je potřeba zmínit doplňky ve velikostech. M-Star GTX se zvýšenou podrážkou budou nově dostupné i ve velikostech 40 – 45, bestseller Road Star GTX rozšíří možnost volby šířky boty. Ke standardním velikostem jste doteď mohli volit mezi šířkou boty S, M a L, od jara přibydou možnosti XS a XL. Jestli tyhle boty někomu nepadnou, tak už potom žádné.

A teď ke zbrusu novým modelům. Ti, co se rádi na svém cestovním enduru svezou sportovnějším stylem, a dokonce i v terénu, by mohly zaujmout TransTourMan GTX. Díky Gore-texu jsou voděodolné, prodyšné, dobře polstrované s pevnými chrániči a chytrými detaily, jako jsou třeba vyměnitelné díly podléhající snadnému opotřebení. Kdo má radši nižší boty, bude moct vybírat z nových Manx Sports GTX a stylových AC Classic GTX, které vypadají spíš jako staré poctivé horolezecké boty. Díky Gore-texu jsou oba páry samozřejmě nepromokavé a nabídnou očekávanou kvalitu Daytona, stejně jako dámské SL Pilot GTX se zvýšeným podpatkem. Po nových modelech, ale i starých dobrých Daytonách se ptejte v Geneze nebo u Hubíků.

Sidi

Italský výrobce se přijel do Německa pochlubit novými silničními přezkáči Rex. Ty disponují vylepšeným systémem zavírání, jak je u Sidi už tradicí, pomocí mechanismu s ocelovými lanky. Správné závodní boty se neobejdou bez pořádné bezpečnostní výbavy, proto tady nechybí tradiční kloub s dostatečnou oporou kotníku, vyztužená špička a chránič holeně. Protektor najdete také na patě, ten je na vnitřní straně měkký pro dobrou přilnavost s motorkou a na vnější naopak hladký pro dobrý skluz po asfaltu. V plném závodním nasazení oceníte také účinnou uzavíratelnou ventilaci. Sidiny k nám vozí Motopalič.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 18 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
vasa1975 přispěl 3 Kč
marafzs600 přispěl 3 Kč
Riksa přispěl 3 Kč
Toncek přispěl 3 Kč
GL1 přispěl 3 Kč
Ritchy přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist