yamaha_demo_tour




Povinné ručení na motorku. Jak se liší oproti automobilu?

Zákon ukládá povinné ručení pro motorku stejně jako pro automobil. Oba dopravní prostředky dokáží na silnici, při nehodě, nadělat dost velkou neplechu. Proto je pojištění nezbytné. Víte ale, jak se od sebe liší? Co byste měli vědět?

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Povinné ručení na motorku stojí méně než to na auto
Toto je celkem logický rozdíl. Motorky váží méně a jsou menší. V případě nehody způsobí menší škody než auto. Právě proto za něj nezaplatíte tolik peněz. Vzhledem k tomu, že obvykle motorkáři vyjíždí jen určitý počet měsíců v roce a v zimních měsících, kdy je větší riziko dopravních nehod, mají motorky v garáži. A jaká bude výsledná cena? Záleží na výkonu stroje. Od několika stovek až po více než tisíc korun.

Havarijní pojištění je naopak dražší než u aut
Možná se budete ptát proč, ale za havarijní pojištění si u motorek připlatíte a vyjde často dráž než u aut. Je to z toho důvodu, že motocykl se při nehodě snadněji fatálně poškodí a vznikají tak vyšší náklady na opravu. Větší průměrné plnění znamená větší cenu pojištění. S tím souvisí také úrazové pojištění pro řidiče. Za to si motorkář připlatí taktéž. Ač statistiky Portálu nehod z let 2010 až 2022 se stalo 42 505 nehod motorkářů, tj. 3,47 z celkového počtu nehod. Nelze říct na kolik jsou statistiky přesné, protože na motorce lidé nejezdí tolik času jako v autě. Co ale vychází jasně je častější a horší zranění. Jen 21,4 % nehod se obejde bez zranění, zatímco u aut jde o 78 % nehod.

Můžete si převést bonusy?
Bohužel to nejde. Nemůžete si převádět bonusy, které máte u pojištění auta na motorku. Můžete jezdit bez nehod klidně 20 let. Ale jakmile přesedláte na motorku, začínáte u ní s bonusy od nuly.

Na koho se povinné ručení na motorku vztahuje
Povinné ručení musí mít dle zákona v ČR každé registrované silniční vozidlo. Musíte ho mít, ať už vlastníte motocykl, skútr, moped nebo čtyřkolku. Od 23. prosince 2023 se podle nového zákona o povinném ručení okruh rozšířil na elektrokoloběžky a další elektrická vozidla. Změny v legislativně přináší změny i pro motorkáře. Toto pojištění slouží k úhradě škody v případě, kdy svou motorkou způsobíte škodu třetí osobě. Stačí nedobrzdit, nabourat vozidlo před vámi apod. Patří sem i situace, kdy poškodíte například patník, svodidla atd. Minimální výše plnění činí nově 50 milionů korun za škody na zdraví a 50 milionů korun za škody na majetku.

Jak vybrat vhodné povinné ručení?
Vybrat nejvýhodnější povinné ručení na motocykl se může zdát jednoduché. Ale jen do chvíle, než zjistíte, že nabídek pojišťoven je poměrně dost a vy nevíte, která nabídka je výhodná právě pro vás. Můžete zajít za nějakým poradcem, přečíst nabídky pojišťoven jednu po druhé nebo si je porovnat prostřednictvím porovnávačů a kalkulaček na internetu. V každém případě nevybírejte jen podle nejnižší ceny, ale přihlédněte k pojistnému limitu, rozsahu asistenční služby a k dalším výhodám.

Vyplatí se sezónní povinné ručení na motocykl?
Pokud jezdíte pouze několik měsíců v roce, můžete zvážit sezónní povinné ručení. To platíte jen na předem stanovenou dobu. Obvykle platí na dobu neurčitou a vy nemusíte smlouvu stále obnovovat nebo nosit značky do depozitu. Motorku je ale nutné odstavit mimo silnici, například na zahradu nebo do garáže. Nabízí ho většina pojišťoven, ale bohužel často není o tolik levnější než klasické celoroční povinné ručení.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, bez povinného ručení nesmíte vyrazit se svou motorkou na pozemní komunikace, jinak se vystavujete riziku pokuty.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)




TOPlist