yamaha_demo_tour




Norton slaví výročí a dokončuje přípravy superbiku

Stánku tradiční britské značky vévodil jejich superbike V4, který už pokročil do fáze silničního testování, takže se snad brzy dočkáme jeho výroby. Kolem něj mohli návštěvníci obdivovat několik verzí Commanda, které bude mít v příštím roce padesátileté výročí. K němu si firma nadělila verzi California.

Kapitoly článku

Superbike s motorem V4 Norton představil před rokem a to hned ve dvou verzích. Všech 200 kusů limitované edice SS, vyvedené v černém karbonu a vybavené například karbonovými koly, se vyprodalo nedlouho po zveřejnění. K tomu se přidalo už něco kolem 300 objednávek na „obyčejnější“ verzi RR, takže lidí, kteří netrpělivě vyhlíží první vyrobený model je dost. Všichni určitě uvítali zářijovou zprávu o zahájení finálního testování na silnici, před kterým firma V4ku důkladně prověřila na letošní Tourist Trophy.

A s čím že to budou mít šťastlivci, kteří neváhali utratit při současném kurzu necelý milion, respektive milion dvěstě tisíc korun čest? Sedmdesáti dvou stupňový motor V4 o objemu 1200 ccm zvládne přes 200 koní při 12 500 otáčkách a 130 Nm, které nabídne při 10 000 ot/min. Rám je svařený z hliníkových trubek, kyvka je jednoramenná a celé šasi má plně nastavitelnou geometrii. Odpružení je to nejlepší od Öhlinse – vidlice NIX 30 a zadní tlumič TTXGP, brždění zajišťují Bremba té nejlvyšší specifikace. Z elektronické výbavy nechybí nastavitelná kontrola trakce, wheelie control, launch control a tempomat. Správnou funkci systému zajišťuje šestiosá inerciální měřící jednotka, která dodává data i do ABS. Obousměrný quickshifter je u motorky za milion samozřejmostí, stejně jako bezklíčové zapalování. Nenatankovaná motorka váží 179 kilogramů.

K padesátiletému výročí Commanda Norton uvedl tři speciální edice založené na standardní 961, včetně nové Californie. Ta se vyznačuje vysokými řídítky, křiklavým lakem, spoustou leštěných dílů, chromu a karbonu a dává vzpomenout na zlatá sedmdesátá léta v Americe. 

Další fotografie ze stánku na výstavě Eicma v Miláně:

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist