yamaha_demo_tour




Novinky z Milána: přilby LS2, X-lite a Nexx

Další várka nových přileb z Milána je tu. Co si pro naše hlavy připravily na příští sezónu značky LS2, X-lite a Nexx? Je toho opět dost. Tak koukejte, vybírejte a třeba rovnou napište ježíškovi.

Kapitoly článku

LS2

Španělská značka se letos zaměřila kromě novinek na vylepšení stávajících modelů. Jedním z nich je sportovně-cestovní integrálka Vector, která dostala lehčí karbonovou skořepinu, a přitom se cenově drží stále na velmi dostupné úrovni. Skořepina se vyrábí ve třech velikostech, stejně jako vnitřní EPS výstelka. Plexi je opatřeno protimlžící fólií Pinlock 70 Max Vision, vestavěná sluneční clona v odstínu Iridium Blue se ovládá posuvníkem na levé spodní hraně přilby.

U sportovně-cestovní přilby nesmí chybět propracovaný systém ventilace ani stabilizační spoiler, a model Vector částečně spojuje oba tyto prvky do jednoho. Zvláštní pozornost firma věnovala interiéru, který je z prodyšného materiálu, a dá se kompletně vyjmout a vyprat. Zajímavostí je, že při spojování podšívky s molitanem se nepoužívá žádné lepidlo, aby vnitřek přilby mohl lépe dýchat a absorbovat vlhkost.
Novinkou je příprava pro instalaci Bluetooth komunukátoru LINKIN Ride Pal, který LS2 vyvinula ve spolupráci se značkou SENA. Kromě karbonového provedení je v nabídce verze s fosforeskující grafikou.

Breaker FF390 je nová integrálka s vestavěnou sluneční clonou, vhodná na sportovní jízdu ale především na dlouhé cestování. Skořepina z polykarbonátu, termoplastu a dalších přísad se vyrábí ve třech velikostech, jemnější odstupňování pak výrobce řeší vnitřní výstelkou z EPS. Plexi má homologaci třídy A, která zaručuje nezkreslený výhled, proti mlžení je chráněno Pinlockem a dá se zamknout v zavřené poloze. Ovládání sluneční clony při náhlé změně světelných podmínek (například vjetí do tunelu) je snadné a rychlé z boku, stejně jako zapínání řemínku na mikrometrickou přezku. Lícnice se systémem Emergency release zase umožňují šetrné sejmutí přilby v případě nehody, a celý interiér se dá samozřejmě vyjmout a vyprat.

Další novinkou je otevřená přilba Verso, určená pro každodenní použití hlavně na skútrech a cruiserech. Skořepina je ze stejného materiálu jako u modelu Breaker, zvaného Kinetic
Polymer Alloy (slitina polykarbonátu, termoplastu a dalších přísad), který se vyznačuje vysokou pružností a zároveň odolností proti proražení. Plexi s homologací třídy A je opatřeno difuzory proti turbulencím, ale místo něj se dá nasadit také malý kšilt. Součástí výbavy je i vestavěná sluneční clona. Komfort používání zvyšuje mikropřezka na řemínku, vyjímatelný a pratelný interiér a ventilační otvory.

V nových barevných kombinacích se na trh dostávají otevřené přilby Bobber, Metro a Infinity či enduro přilba Pioneer.

Pioneer

Infinity a Metro

Bobber

X-lite

Pod značkou X-lite vyrábí společnosti Nolangroup výhradně kompozitové přilby. V příštím roce chce potěšit hlavně off-roadové jezdce, ale vylepšila také top model odklápěcí přilby, a k novinkám 2017 přidala navíc dva stávající modely v karbonovém provedení.

Začněme u turistické odklápěčky X-1004, která nahrazuje výběhový model X-1003. Pokud jde o celkový tvar, ten zůstal beze změny. Novinka však má prodlouženou bradovou část, která usnadňuje nasazování. Přilba má přitom pořád svoje kompaktní rozměry, a to i s bradou v otevřené poloze.

Skořepina se vyrábí ve třech velikostech, z materiálů je na výběr je kompozit nebo ultra kevlar.
K maximální bezpečnosti patří i plná výbava: otvírání brady jednou rukou, široké plexi s Pinlockem. sluneční clona z Lexanu, snímatelný a pratelný límec, připevněný vodotěsným zipem, 
tunely pro pohodlné nošení dioptrických nebo slunečních brýlí, bohatě dimenzovaná ventilace či zapínání na mikrometrickou přezku. Samozřejmostí je dvojí homologace, díky které lze novinku legálně používat jako integrální i otevřenou přilbu.

Pro motokrosaře a enduro jezdce má X-lite nový model X-502 s osobitým agresivním designem. I ten se vyrábí ve dvou provedeních - s kompozitovou a ultra karbonovou skořepinou, která se dělá ve dvou velikostech. K zajímavostem ve výbavě patří například příprava na připojení hadice od camelbagu, upravený interiér pro pohodlnější nošení dioptrických nebo slunečních brýlí, nebo prodlužovací nástavec na kšilt, jehož sklon lze seřizovat. Z bezpečnostních prvků to pak jsou rychle vyjímatelné lícnice pro snazší sundavání přilby z hlavy v případě zranění, nebo zapínání na D-kroužky.

V karbonovém provedení se nově objevuje také cestovní integrálka X-702 GT  a cross-over model X-403 GT.

Nexx

Z Portugalska přichází dvě novinky pro příští rok, přičemž každá je určená pro úplně jinou kategorii jezdců. Fanoušky old-schoolového stylu jistě nadchne retro design otevřené přilby X.G10 nebo její integrální verze X.G100. Obě vypadají jako helma po dědovi, ale použitými technologiemi patří mezi moderní produkty. Na výběr je kompozitová nebo karbonová skořepina, v níž vás čeká komfortní 3D interiér z materiálu X.Mart Dry, který je vyjímatelný a pratelný.

K dispozici je široká paleta příslušenství, jako například kšilty ve třech různých barvách nebo plexi v šesti odstínech zatmavení pro model X.G100.

Integrální přilba SX.100 slibuje přinést komfort a bezpečí z nejvyšší cenové skupiny do střední kategorie. Pod termoplastovou skořepinou se proto nachází plně vyjímatelný a pratelný 3D interiér z materiálu X-Mart Dry, a stejně propracovaný je také systém ventilací s velkými otvory na bradě a horní části přilby. Speciálně v městském provozu se bude hodit široké hledí s antimlžící fólií Pinlock, samozřejmostí je i vestavěná sluneční clona. Přilba je z výroby připravena k instalaci komunikátoru X-Com, která firma Nexx vyvinula ve spolupráci se specialisty od značky SENA.

 

Pokud ještě nemáte vybranou novou přilbu, můžete se zúčastnit soutěže a vyhrát model MX436  Pioneer Trigger od značky LS2. Stačí odpověď na dvě otázky níže.

Pro účast v soutěži se prosím přihlašte

Pro účast v naší soutěži je nutné se přihlásit ke svému účtu (vpravo nahoře) nebo se zaregistrovat na stránkách www.motorkari.cz. Děkujeme.
  • Který světový šampion třídy Enduro jezdí v přilbě LS2
    • Iván Cervantes
    • Antoine Méo
    • Mathias Bellino
  • Z jakého materiálu je vyrobena skořepina přilby LS2 Pioneer?
    • ABS plast
    • Kinetic Polymer Alloy
    • laminát

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist