yamaha_demo_tour




Nový Harley-Davidson Sportster již za tři týdny

Pro někoho skvělá, pro jiného strašná zpráva. Za tři týdny, v úterý 13. července v 17 hodin, představí Harley-Davidson nový model s mottem „From Evolution to Revolution“, tedy od evoluce k revoluci. Bude mít motor Revolution Max a půjde o nový Sportster. Ať už se tak bude jmenovat nebo ne.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

V celém tom humbuku kolem nové Pan Americy, která se konečně dostává na showroomy, a streetfighteru Bronx, jehož prototyp sice Harley vystavil i u nás loni na Motosalonu, ale pak ho strčil k ledu, jsme zapomněli na třetí stroj, který americká značka avizovala v srpnu 2018 při představování strategie More Roads to Harley-Davidson. Šlo o stroj nazvaný jednoduše Custom a vypadal jako takový powerbobber, trochu V-Rod, trochu Fat Bob. Harley tenkrát říkal, že v této podobě plánuje pět modelů s motory 500-1250 cm3, které budou uvedeny v letech 2021-2022. Upřímně, po oddalování produkce PanAmu i Bronxu jsme v nějaký třetí model už vůbec nevěřili. Chyba.

Mohlo nás to taky trknout, když loni na podzim vyšlo najevo, že Harley zrušil v Evropě řadu Sportster bez náhrady, a přitom si půl roku předtím nechával patentovat designy dalších modelů s motory Revolution Max. Posledním dílkem hry „představ si nového Sportstera“ bylo, když kluci Vavřinovi u nás v dubnovém rozhovoru v pořadu Na tandemu s Vláďou prozradili, že Harley již co nevidět představí nový model a bude to „překvapivě“ Sportster.

Co tedy o novodobém Sportym, který naváže na model vyráběný bez přestávky od roku 1957, dopředu víme? Vlastně celkem nic, akorát že bude mít motor Revolution Max, tedy vidlicový dvouválec s rozevřením hrnců v úhlu 60°, rozvodem DOHC a kapalinovým chlazením. V Pan Americe má objem 1250 kubíků a výkon přes 150 koní, ve Sportsteru ovšem to naladění bude tutově jiné a čert ví, jestli teď na začátku vůbec půjde o tu největší motorizaci, nebo jestli tam nebude třeba jenom nějaká devítistovka. Nebo případně obojí. Ale spíš bychom to fakt viděli na dvanáct-pade, aby si Indian Scout moc nevyskakoval… Očekávat prý máme nejmodernější technologie, čili určitě nějaké ty kontroly trakce, náklonové ABS, jízdní módy atd.

Jak přesně bude nový Sportster vypadat, ještě nevíme. Harley ukázal pouze takový výřez s kusem nádrže a motoru, to samé je vidět i v kratičkém teaseru. Na italském serveru Motociclismo.it se objevily nějaké obrázky, u nichž je napsáno, že jde o první fotky, ale ruku do ohně za to nedáme. Každopádně ta linka je stejná jako u výše zmiňovaného Customu z roku 2018, takže nějaké extra odlišnosti nečekáme.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
baumaxc přispěl 5 Kč
Kytí přispěla 5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist