husqvarna_svartpilen_801_2




Erik Buell Racing jde do konkursu

Tyhle zprávy se nikdy nepíšou dobře, zvlášť se hroutí odvážné plány opravdového motocyklového nadšence, jakým je Erik Buell. Ze zámoří ale bohužel dorazily informace o tom, že firma EBR musí kvůli platební neschopnosti vůči svým dodavatelům jít do nuceného konkursu. Po pěti letech se tak Eriku Buellovi sen o velkosériové výrobě amerických sportovních motocyklů opět vzdaluje.

Už už to vypadalo, že neotřelé nápady a inovační konstrukční řešení vizionáře Erika Buella konečně padla na úrodnou půdu. Po rozchodu se značkou Harley-Davidson začínal před pěti lety znovu skoro od píky, a přesto se dokázal prosadit, i bez silného zázemí. Pod vlastní značkou Erik Buell Racing vyráběl ve městečku Est Troy nejdřív malosériově závodní superbike 1190RS, předloni pak představil jeho silniční homologovanou verzi RX, kterou o rok později - vysvlečenou donaha - pojmenoval EBR 1190SX. Na spadnutí už bylo také představení silničního endura. Firma EBR začínala budovat vlastní dealerskou síť a všechno se zdálo být all right.
Situace vypadala ještě slibněji, když vloni Erik našel strategického partnera v podobě indického gigantu Hero, který za 25 milionů dolarů koupil 49,2 % akcií EBR. Ani to však nejspíš nestačilo k tomu, aby se firma z Wisconsinu dostala do černých čísel. "Došlo k tomu, co jsme podle úspěšného vývoje v poslední době neočekávali", komentuje vzniklou situaci Erik Buell. "Mysleli jsme, že máme zajištěné finanční zdroje, ale nakonec se ukázalo, že se k financím nemůžeme dostat. Proto musíme udělat vše, co je za daných okolností v našich silách, ve prospěch zainteresovaných stran”, dodal Buell ve vyjádření pro Milwaukee Journal Sentinel. Podle slov o financích to vypadá, že indický investor zavřel peněžní toky směřující do Wisconsinu. Důvodem by mohla být nedostatečná podpora levných asijských motocyklů značky Hero ze strany EBR.  
Nadšení a elán však Erika Buella neopouští ani ve vypjatých chvílích, jak jsme se mohli přesvědčit už několikrát. "Jsem vděčný za podpuru našich vynikajících zaměstnanců, zákazníků i dodavatelů. Jesti tohle má být smutný konec, já osobně věřím v nový a ještě lepší začátek", hodnotí situaci věčný optimista.
Úspěšný restart značky EBR by mohl nastat v případě, že firma najde v dražbě solventního a hlavně odvážného kupce. Pak může sen o amerických sportovních motorkách opět směřovat k realitě.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist