globalmoto_kveten




Bultaco je zpátky

Přesně na den po 56 letech od svého založení se na trh vrací znovuzrozená španělská značka Bultaco, která naposledy vyráběla motorky v roce 1983. Její zašlou slávu se teď chystá oprášit firma LGN TECH design, a na začátek představila dva prototypy motorek s elektrickým pohonem. Na jejich vývoji se podílele i madridská univerzita Carlose III.

Oba dva modely - Rapitán i Rapitán Sport - jsou postaveny na stejném základu, který tvoří elektromotor vlastní výroby v příhradovém rámu. Na první pohled nelze přehlédnout atypické řešení přední vidlice systémem Hossack, a ani designem nepatří nová Bultaca zrovna mezi tuctovky. Ostře řezané kapoty modelu Rapitán jako by chtěly naznačit, že elektrický pohon se běžnou součástí života stane až v budoucnosti, zatímco Rapitán Sport naopak odkazuje na bohatou sportovní historii značky. Rapitán ale nabízí i praktické prvky - do úložného prostoru na obvyklém  stanovišti palivové nádrže, se vejde integrální přilba.
Pokud jde o parametry, tisková zpráva uvádí pro oba modely jednotný výkon 40 kW (54,4 k), což samo o sobě není nijak převratná hodnota. Zato točivý moment 125 Nm, který je k dispozici prakticky neustále, už stojí za pozornost. Příznivě vypadá také údaj v kolonce hmotnost: 189 kilogramů není na elektrobike žádná ostuda, zvlášť když umístění baterie ještě snižuje těžiště na minimum. 
Kapacita plně nabitého akumulátoru má vydržet na 200 kilometrů jízdy po městě nebo 110 km ostřejšího tempa. Maximálkou 145 km/h se tak podle našich výpočtů dá jezdit v kuse něco málo přes třičtvrtě hodiny. Následný nabíjecí proces trvá 3,5-5 hodin, v rychlonabíjecím režimu se dá za hodinu naplnit kapacita aku na 75 %.
Firma už má na oba modely potřebné homologace a se zahájením výroby a prodeje počítá od příštího roku, kdy chce pustit na trh první dva tisíce kusů. V České republice ale zastoupení zatím otevírat nebude - kromě domácího Španělska se budou motocykly Bultaco oficiálně nabízet ještě ve Velké Británi, Německu, Francii a Spojených Státech. Cena zatím nebyla stanovena pro žádný z těchto trhů.

Náš tip

Přečtěte si historii značky Bultaco v Motokatalogu.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist