ktm_unor




Buell bude zase globální: Současné vedení chce expandovat do světa

Spousta lidí sice nad značkou Buell definitivně zlomila hůl, ale zdá se, že to aktuální znovuvzkříšení, ke kterému došlo v roce 2021 už bez přispění původního zakladatele Erica Buella, nabírá na obrátkách. V Grand Rapids v americkém státě Michigan by měla již za pár měsíců odstartovat výroba nových modelů a nejnovější tisková zpráva se konečně týká i nás „přespolních“.

Buell bude globální!“ hlásá titulek zprávy, která hovoří o návratu značky na trhy celého světa. A to nás hodně zajímá, protože jakkoliv Buell třeba v Evropě už nějakých 15 let úplně chybí a nikdy se nejednalo zrovna o prodejní trhák, stejně tenhle odvážný a inovativní projekt stihnul udělat do světa motorek slušný zápich. Současné vedení značky dokonce zmiňuje, že konkrétně v Japonsku, Francii, Španělsku, Brazílii, Kanadě a Itálii se dlouhodobě daří klubům majitelů Buellů, a že se zde stále nachází spousta srdnatých fanoušků.

Právě ve skalních příznivcích vidí současné vedení obchodní potenciál a je tedy na čase, aby se Buell opět vydal do světa. V současnosti prý značka zprovoznila komunikační kanály pro mezinárodní zájemce o distribuci a prodej, a založila dokonce systém předobjednávek, který funguje jako průzkum trhu. I vy se můžete na oficiálních stránkách značky zaregistrovat a zaplatit symbolickou vratnou zálohu ve výši 25 dolarů (necelých 600 korun), abyste byli mezi prvními, kteří dostanou svou motorku „až to vypukne“.

Samozřejmě vyvstává velká otázka, kdy přesně to vypukne. Jediný trh, který má svůj termín, je celkem logicky Kanada, sousedící se Spojenými státy. Sem se mají první kusy nových Buellů dostat už během léta letošního roku. Co se týče Evropy a dalších trhů, tady ještě není jasno, nicméně v plném vytížení je aktuálně tým, který se stará o homologační náležitosti a způsobilost strojů v jednotlivých státech. Žádné konkrétní datum ovšem zatím nepadlo.

Můžeme se zatím alespoň „natěšit“ na to, co k nám Buell potenciálně jednou přiveze. Aktuálně se v katalogu značky nachází pět strojů, z nichž všechny si vezou vidlicový dvouválec o objemu 1190 cm3 a nesou větší či menší příbuznost s původní koncepcí Buellů, kterou pamatujeme ještě z časů, kdy značka patřila pod Harley-Davidson a prodávala se po světě. To znamená třeba přední „obrácené“ brzdové kotouče ukotvené na vnějšek ráfku, masivní hliníkové rámy sloužící jako palivová nádrž a neméně masivní kyvky, sloužící jako olejová nádrž.

Na původní koncepci stojí tři z modelů. Je to superbike Hammerhead 1190, tedy seriózní okruhové náčiní s výkonem 185 koní a mokrou hmotností 190 kilogramů. Dále naháč 1190SX, což je v principu obnažená verze Hammerheadu s totožnými parametry – SX má dokonce dvě kila k dobru tím, že nemá kapoty. Obě motorky představila ještě značka EBR – tedy pokus samotného Erica Buella. Nakonec je na stejném základu postaven i silniční cesťák Supertouring, jehož parametry zatím nebyly odhaleny. Při pohledu na něj se automaticky vybaví starší model XB12X Ulysses, ovšem nejde o enduro.

Jsou tu také dvě motorky, které z koncepce s hliníkovým rámem vypadávají. Velmi očekávaný je Buell Super Cruiser. Jde o muskulaturní cruiser ve „west-coast stylu“ vybavený stejným motorem 1190, trubkovým rámem, silničními sedmnáctipalcovými koly, stupačkami uprostřed a celkově celkem sportovní geometrií a ergonomií. Prostě chuligánská představa amerického sportovního streetu.

Nakonec je tu ještě Baja 1190 Dune Racer, což sice vypadá jako srandovní hračka, ale týkat se nás pravděpodobně nebude. Jde o ryzí off-road do písečný dun, opatřený dlouhou kyvnou vidlicí a našlapaným dvouválcem – což je u nás asi podobně aktuální téma jako surfování…

Pokud vás zajímá více o tom, kde se vzala aktuální podoba značky Buell, a proč už se původní zakladatel Eric Buell projektu neúčastní, ba naopak se od něj distancuje, odkáži vás na starší Zajochův článek. Ten vznikl při příležitosti aktuálního oživení značky v roce 2021.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist