ktm_unor




VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
PetanB (9) napsal 09.12.2023 v 14:03

Mám AJP SPR 250 prekitovanou na 289 a jsem s ní jako hobby jezdec velmi spokojen. Jedinou investicí byla nová Li-Pol baterie, ale vyplatila se, chytá na poprvé bez ohledu na teplotu motoru.

K167 (1499) napsal 09.12.2023 v 11:13+1

V oficiálních zdrojích se o značce AJP lze dočíst, že:

"Společnost založili roku 1987 bratři Antonio a Jorge Pintovi, jejichž iniciály daly značce jméno."

Pravda je ovšem taková, že u zrodu těchto motocyklů stál kromě bratrů Pintových i špičkový mechanik slovenského původu. Protože tyto stroje měly dát možnost zazávodit si i široké motocyklové veřejnosti, zkratka AJP původně znamenala "Aj Ja Pretekám". Jak se však značka stávala stále známější, zvítězila portugalská pýcha (a, co si budeme povídat, šlo i o peníze, protože prodeje na portugalském trhu byly daleko větší než na slovenském), tak bylo nutno pro značku AJP najít jiné zdůvodnění, než to odkazující na Slovensko. Marketingové oddělení muselo tedy přijít s novým národně-portugalským původem značky AJP. Do zkratky pasovalo příjmení od "P" i jméno jednoho z bratrů od "A", ale druhý bratr se jmenoval Pedro. To by ale bylo APP.
No, řešení si domyslíte. Ano, začalo se pátrat po jménech v rodině Pintových a konečně bylo nalezeno jméno začínající na "J". Jednalo se o strýce prababičky z otcovy strany, který se jmenoval Jorge. Pak už jen "stačilo" donutit Pedra (Pedro původně odmítal), aby zašel na matriku, zakoupil kolek odpovídající hodnoty a nechal si změnit jméno na Jorge.
Jó, svět není spravedlivej.
Tak alespoň, že se PR7 Gold Edition vrací k původnímu záměru.

Poznámka pro mladší české čtenáře, aby nedošlo k nedorozumění. Slovenské slovo "pretekár" je česky "závodník".

PolarBearOne (18) napsal 09.12.2023 v 10:21

To je pekný rally .... na OFF to musí bejt fakt paráda.

Alfonc (148) napsal 08.12.2023 v 17:17+1

PR7 není u nás tak moc vyhledávaná motorka, ale musím říct, že je pro cestování offem naprosto geniální a jako stvořená pro TET! No a ta Gold je prostě k sežrání




TOPlist