yamaha_demo_tour




Podvodné inzeráty ze zahraničí

Kapitoly článku

Povím vám příběh o výhodné koupi Motocyklu Yamaha YZF R1 r.v.2006
Jelikož na už Ježíška nevěřím, tak jsem tušil, že to bude podvod. Zajímalo mě ale, na jakém principu je tento podvod založen. Vždyť přeci nikdo nepošle někomu peníze jako zálohu. To je staré známé pravidlo, ale po přečtení zjistíte, jak to mohlo dopadnout a jak to dopadlo. Článek budu prokládat originálními e-maily od toho pana podvodníka. Toto je začátek...

1) Zde je odpověď na můj dotaz na podrobnosti k inzerátu na YZF R1 r.v.2006.
Inzerát jsem našel na německém inzertním webu. Zarazila mě cena 3 444 Euro a počet ujetých KM (63000) . Hned v začátku je zmínka o osobním odběru a vtíravá nabídka, že vám motocykl pošle na "dobírku" domů za 650-750 EUR. Platit cenu motocyklu budu až po jeho vyzkoušení. Cenu dopravy hradím já (kupující). Motocykl je prý v bezvadném stavu. Je k dispozici na udané Adrese Luton England. Bohužel jsem neudělal Printscreen inzerátu a stránka již je smazaná.

------------ Původní zpráva ------------
Od: Dennis Mausbach mausbachd@yahoo.de
Předmět: RE: Interesse an Ihrem Fahrzeug
Datum: 09.2.2008 12:19:46
Hallo,
Das motorrad ist erhältlich. Unser Standort ist Luton, England. Der Preis beträgt 3.444 Euro. Sie können Das motorrad selbst abholen oder wir liefern sie direkt an Ihre Adresse. Die Versandkosten betragen ungefähr 650 - 750 Euro.
Die Bezahlung erfolgt nach Erhalt und Prüfung Das motorrad Der Käufer wird die Lieferkosten bezahlen. Die motorrad befindet sich in einem einwandfreien Zustand. Ich kann mehr Fotos senden.
Danke
Dennis Mausbach
197A Barton Road
Luton LU3 2BN
England UK

2) Chtěl jsem další konkrétní podbobnosti
Požadoval jsem po prodávajícím více fotografií. Dále jsem se dotazoval, jak je možné ujet tolik KM na 2 roky starém motocyklu. Dále jsem se dotazoval na doklady a pojištění. Rovnou jsem mu navrhl, že když je to tak, motocykl budu chtít nechat přivézt. Bál jsem se, že když řeknu, že tam pojedu osobně, přestane komunikovat.

3) Podivná odpověď
Přišel tento e-mail s fotografiemi...viz příloha.jpg (proč je RZ retušovaná?,63 tis. KM a stupačky jsou jako nové atd.....) Psal, že je motocykl ve vynikajícím stavu, žádné technické problémy, žádné poškození laku atd. Yamaha je prý zaregistrována v Německu. (jinak jeho němčina byla velice podezřelá neboť použitý slovosled neodpovídá skutečnosti. Připadalo mi, že to překládá automatickým překladačem)

------------ Původní zpráva ------------
Od: Dennis Mausbach mausbachd@yahoo.de
Předmět: RE: Interesse an Ihrem Fahrzeug
Datum: 10.2.2008 13:16:51
Hallo,
Das motorrad ist in der ausgezeichneten Bedingung, hat keinen technischen Schaden, keine Kratzer oder Beulen, keine verborgenen Defekte und auch nie gewesen eingeschlossen an jeder Art dessen Unfälle und werden zurzeit in Deutschland eingeschrieben. Ich habe alle Fotos in dieser E-Mail beigefügt.
Vielen Danke

4) Projevuji zájem
Poděkoval jsem za fotografie a představoval jsem veliký zájem o motorku. Napsal jsem, že peníze mám připraveny. Dále jsem požadoval telefonní kontakt spedice i jeho.

5) Další den se ozval Dennis (podvodník), že je motocykl již v nějaké garáži v přístavišti a že pokud mám zájem pošle mi kupní smlouvu. Potřebuje moji adresu na zaslání dokumentů a motocyklu. Napsal jsem mu jí. (to si pište, že jsem jí lehce upravil z důvodu bezpečnosti:-). Na dotaz o telefonním čísle nereagoval.

6) Za dva dny se opět Dennis ozval. Nyní začal psát v Anglickém jazyce.
Informuji tě, že ti chci poslat kupní smlouvu. Dále jsem do červeného boxu(krabičky) vložil všechny dokumenty k motocyklu a klíče. Odepiš zpět ,ať ti mohu zaslat kupní smlouvu.

7) Neodepsal jsem a v zápětí mi přišel tento e-mail s kupní smlouvou: Vrátil jsem se od notáře, vše je ok. Podepiš smlouvu a pošli zpět. Po podepsání rozjedu poslání motocyklu. Prohlížím smlouvu a shledávám spoustu chyb a nesmyslů. Kde je VIN, bankovní spojení na Dennise atd.
Hello,
I have maded the bill of sale. I just come back from notar. It's ready. Please take it, sign it and send me back. As soon as i get back the bill of sale from you i will go to send the bike.
I have attached the bill of sale in this email. Please send me back after you sgned it for can start the shipping.
Thank you

8) Po několika hodinách přišel e-mail od spedice, že je motocykl připraven na poslání... Ta firma mi píše v německém jazyce? Nikde nenajdete že by hovořili několika jazyky nebo měli pobočku v Německu. Posílají mi číslo Truck&Trace, dle kterého zjistím, v jakém statusu se nachází zakázka. Dále odkazy na jejich webové stránky. Po zadání čísla se objevil popis motocyklu bez VIN a ujetých KM, moje adresa, adresa odesílatele.
Na dalším odkazu byl návod na zaplacení přes Western Union na jejich prověřeného agenta, na kterého mám zaslat poplatek 750 Eur.

Sehr geehrter Kunde,
Ihre Verfolgen-Zahl ist: 5RA09486P8
Klicken Sie bitte auf diese Verbindung, um Ihren Sendungsstatus zu überprüfen:
http://titan-ltd.com/tracking.php http://titan-ltd.com/tracking.php Das Verschiffen wird Sie 750 EUR kosten. Klicken Sie bitte auf diese Verbindung, um Ihre Zahlungsdetails zu sehen: http://titan-ltd.com/payment/5RA09486P8.html http://titan-ltd.com/payment/5RA09486P8.html Wir erwarten Ihre Zahlung, um Ihren Auftrag abschließen zu können.
Vielen Dank,
TITAN Spedition Ltd
International Trade Bd.
178-180, Piccadilly
London, W1J 9AN UK
Europe
www.titan-ltd.com http://www.titan-ltd.com/
admin@titan-ltd.com mailto:admin@titan-ltd.com
UVAT Registration No. pursuant to § 25 a of the UK VAT Code: UK375639856 Managing Director: Dr. Frank Morente



9) Vzápětí přichází e-mail od Dennise v následujícím znění:
Nastartoval jsem poslání. Vracím se od spedice, kde je připravena motorka na poslání na tvoji adresu. Stejné odkazy na web spedice. Dále, že poplatek za poslání je 750 EUR a on že zaplatil 190 EUR za pojištění nebo vložení. Po zaplacení spedici a potvrzení platby bude motocykl poslán.

Hello Mr. Pavel Konecny,
I have started the shipment. I just come back from Titan Spedition. The bike was taken to the shipping company and it's ready to be delivered at your given address. They gave me this tracking5RA09486P8. You can check the shipment status online on their website www.titan-ltd.com http://www.titan-ltd.com/ Shipping will cost you 750 EUR. I paid 190 EUR for the shipping insurance. The papers will be delivered with the bike in the same time. I have attached the customer copy from Titan Spedition. Please send the money to the company for the shipment so you can receive the bike.
Thank you and all the best!!!

10) Nechávám jej trochu vychladnout, ale i přes to všechno mi podvědomí říká - jdi a zaplať 750 EUR, vždyť to není tolika peněz za krásnou novou mašinu. Vybírám z konta peníze a měním si je na Eura. Vyzvedávám si doklad pro Western Union a informuji se, jak to vlastně funguje. Přítelkyně mě odrazuje, ale podvědomí je silnější. Vyplňuji šek na poslání peněz. U přepážky se dozvídám, že nemohou přijmout platbu v cizí měně. Platba musí být v české měně a firma si to přepočítá v jejich zlodějském kurzu. To mě zachraňuje. Volám na bezplatnou linku a informuji se ještě podrobněji. Operátor mi velice ochotně vyprávěl příběhy, jak se rozmohly podvody ohledně posíláni peněz do Anglie jako zálohy na auta a motorky. Dále, jak funguje vybírání peněz na falešné doklady, nemožnost jakéhokoli dohledání atd. Nechápu, proč jsem to chtěl udělat, vždyť s vědomím podvodu jsem to testoval a málem jsem se stal vlastní nenažraností hlupákem. Děkuji vyšší moci a omlouvám se přítelkyni.

11) Prohlížím znovu a znovu všechny e-maily, webové stránky atd. zjišťuji, že spedice neexistuje, jméno Dennis Mausbach neexistuje, na jeho udané adrese sídlí květinářství (ptám se, zda jej znají, zda znají spedici Titan) nikdo nic nezná...
Posilněn záchranou díky vyšší moci odepisuji Dennisovi, že nepošlu peníze spedici, dokud mi nedá číslo účtu, telefonu a VIN motorky. Odpovídá ve smyslu, že VINko se mění při prodeji či co, že nemá konto kvůli stěhování se z Německa do Anglie a žije tam teprve měsíc. Málem to se mnou seklo, protože mi teď jednoznačně potvrdil podvod. Když hodláte bydlet a pracovat v Anglii, musíte mít jako první bankovní konto. Stěhuje se z Německa a neumí německy? Pokud jste si anglicky mluvící kolegové všimli, tak i jeho angličtina je zvláštní.

12) Následuje další e-mail, že spedice čeká na peníze, aby mohla poslat motocykl. Dokumenty jsou v boxu a jedině já mám možnost se k nim dostat, až mi přijde motorka. Pošli peníze na spedici a kontaktuj tento e-mail s potvrzovací platbou.

Yes you have to pay 750 EUR the delivery costs to Titan Spedition. They waiting the money from you for can deliver your motorcycle. I have sent all the papers in one box. Only you have acces at this box to open it after you get the bike. Now please pay the shipping company your delivery costs
Contact them at admin@titan-ltd.com
Thank you and i will wait news from you


13) Již nevydržím a osočuji jej z připraveného podvodu. Předkládám mu důkazy a nesrovnalosti. Okamžitě odpovídá. Co se děje, že o ničem neví. Ať zaplatím poplatek spedici že on zaplatil 190 Eur za vložení. Posílá VIN motorky. Bohužel smůla. V tomto jsem zběhlý a vím, jak má každý výrobce poskládané VIN. Toto číslo je z Kawasaki ZX6R z první série.

14) Kontroluji web, ale stránky Titan spedice přestaly existovat. Posílám mu VIN zpět a směji se mu, jaký je to špatný podvodník.

15) Informuje mě, že ho kontaktovala spedice a že měli stránky v rekonstrukci. Ať se podívám na nové stránky, které již fungují. Prohlížím je a nacházím nesrovnalosti. Dále mi stále opakuje, ať zaplatím a že číslo transakce Truck&Trace 5RA09486P8 je funkční. Ať mu již nikdy neříkám podvodník....

16) Nereaguji a po dni přichází e-mail, proč jsem ještě nezaplatil 750 Eur, že se snaží obchodovat atd., že stránky spedice byly skutečně v rekonstrukci bla bla bla....  Odepisuji, ať přiveze motorku osobně do Čech a zpět mu koupím letenku a zaplatím 1000 Eur za dopravu. Rozčiluje se, že porušuji dohodu. On poslal VIN číslo a co jako chci ještě více. Jestli jsem vůbec seriózní člověk, když on zaplatil 190 eur spedici.

18) Odepisuji, že jsem serioznější než on a za toto se bude smažit v pekle. Že je lhář a podvodník, nikdy mu peníze nepošlu, nikdy neexistovalo jeho jméno ani spedice. Toto je poslední e-mail od podvodníka...(nebudu překládat jsem slušný chlapec :-)

From: Dennis Mausbach
Sent: Thursday, February 21, 2008 2:49 PM
To: Konecny, Pavel
Subject: RE: Interesse an Ihrem Fahrzeug
----------------------------------------------------------
Then fuck you ashole.. put the people on roads. Fucker Have a good day son of a biatch
Bye bye tricker i lose some money but not matter that..

Doufám že po přečtení se zasmějete a zároveň si připomenete co se děje na této planetě.
Děkuji za možnost podělit se o zkušenost a tak snad zmenšit výdělky takových to podvodníků.
Pavel

p.s. Během přípravy tohoto článku Pavel odpověděl na další inzerát na Yamahu R1, slušná cena, prodejce je z Hamburku:
Odpověď jako by z okna vypadla předchozímu případu a známá historie se opakuje...
# ------------ Původní zpráva ------------
# Od: "Schülke Manfred" <Schuelke221@gmx.de>
# Předmět: Re: Interesse an Ihrem Fahrzeug
# Datum: 22.3.2008 17:05:14
# ----------------------------------------
# Hallo,
# Das motorrad ist erhältlich. Unser Standort ist Manchester, England. Der Preis
# beträgt 4.868 Euro. Sie können Das motorrad selbst abholen oder wir liefern sie
# direkt an Ihre Adresse. Die Versandkosten betragen ungefähr 700 - 750 Euro. Die
# Bezahlung erfolgt nach Erhalt und Prüfung Das motorrad Der Käufer wird die
# Lieferkosten bezahlen. Die motorrad befindet sich in einem einwandfreien
# Zustand. Ich kann mehr Fotos senden.
# Danke
# Manfred Schülke
# 16, Middleton Rd
# M8 4JY, Manchester
# England

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (54x):



TOPlist