yamaha_mt09




Supersporty na elektřinu

Náš druhý článek o elektrických motocyklech se může opřít o konkrétní sportovní výsledky a parametry prokázané na trati. Na Tourist Trophy '09 se kromě všech standardních kubatur jela i jedna vcelku nezvyklá třída - šlo o supersporty s nulovými emisemi. Závody provázely novinky, které nebyly doposud nikde k vidění.

Kapitoly článku

K více jak stoleté historii Tourist Trophy na ostrově Man se letos přidala další kapitola, která zřejmě znamená nový počátek v éře elektrických závodních motocyklů. Dokázalo se, že i s elektrickými motocykly se dají jezdit profesionální závody. Tzv. eGrand Prix (nebo také TTXGP) se jela ve dvou skupinách: Pro-Class a Open-Class, účastnili se závodníci z Evropy i z USA a Kanady.
Favoritem, který později s velikým náskokem vyhrál třídu Pro-Class, byl brit Rob Barber z týmu Agni sedlající motocykl X101, který na trati dosáhnul času 25:53.50 a průměrné rychlosti 140,71 km/h. V Open-class pak bodoval a na první příčku se dostal američan Chris Heath z týmu Electric Motorsport s průměrem 106,25 km/h.








Mark Miller z oregonského týmu MotoCzysz sice nedojel do cíle, ale podařilo se mu dosáhnout nejvyšší naměřené rychlosti během závodu a to 241km/h.
Na konci minulého roku nastaly menší potíže spojené s převzetím pořádání těchto závodů. Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) totiž svojí iniciativou přebrala a povýšila eGrandPrix na světovou úroveň. Letos se eGrandPrix zahájí 14. - 15.května v kalifornském Infeonu, následovat bude dalších 11 závodů rozdělených rovnoměrně do Anglie (TT na Manu tam překvapivě není zahrnuta), Itálie a Spojených států. Do toho se ale ještě vložila Francie a Kanada se svými požadavky plus se nesmí zapomenout na eGrandPrix na ostrově Man. 
Ze vzniklé zamotané situace nejsou hlavně moc rozumní členové závodních týmů, kteří nevědí který závod mají upřednostnit a který ne.

Video

Informace o redaktorovi

Petr Kvaš - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist