journeyman_brezen




Moto Morini, Vectrix...

Plus Scorpa a Sherco a další. Co mají tyto značky společné? Bohužel hlavně ekonomické problémy vyplývající ze současné celosvětově nepříznivé hospodářské situace.

Moto Morini

Jedna z nejslavnějších italských motocyklových značek tento týden oznámila „dobrovolnou likvidaci“. Za tímto děsivým označením se naštěstí skrývá italská verze zákona na ochranu před věřiteli. To značce poskytne možnost najít si nového investora. I přes tyto potíže by se na výstavě EICMA měl objevit nový model Moto Morini Supermotard 1200 určený pro výrobu od příštího roku. Jen doufejme, že jej nepotká osud cesťáku MM3 představeného na téže výstavě před dvěma lety

Voxan

Podobná situace panuje kolem francouzské značky Voxan. I ta je v režimu ochrany před věřiteli a podle francouzského práva má 6 měsíců na provedení restrukturalizace a prokázání ekonomické životaschopnosti. Oznámený nový model Voxan Nef-R se ve výrobě zatím opozdil, tak doufejme, že se dostane na trh! Voxan totiž v podobné situaci již byl v roce 2002, tehdy se mu naštěstí podařilo sehnat investora, což v dnešní době nemusí být tak snadné.

Scorpa a Sherco

Francouzským motocyklům se zdá se příliš nedaří. Scorpa, výrobce trialových a off-roadových strojů své hospodářské problémy vyřešil ochranou před věřiteli a následně přechodem pod křídla konkurence. Převzetí značkou Sherco je do jisté míry logické, jelikož jeho vlastník v minulosti patřil mezi zakladatele Scorpa.

Vectrix

V Americe jde podnikání trochu jinou cestou. Výrobce elektrických skútrů Vectrix Corporation, provozující činnost již od roku 1996, rovnou vyhlásil bankrot a prodal všechna svá aktiva nové společnosti s názvem New Vectrix LLC, která bude pokračovat ve výrobě a zajištění servisu. Pokračovat bude také výroba elektro skútru Vectrix VX-1 ve výrobním závodě v Polsku.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)




TOPlist