globalmoto_duben_nolan




BMW má elektrický skútr CE 04 v policejní verzi

Se stále přituhujícími předpisy, co se vjezdu vozidel se spalovacími motory do center velkých evropských měst týče, vyvstává jedna důležitá otázka: v čem, resp. na čem tam budou jezdit policisté? BMW jim nabízí řešení v podobě upraveného elektroskútru CE 04.

BMW a státní složky, ať už je to policie, armáda nebo podobné organizace, to je dlouholetý vztah prakticky po celé zeměkouli. I Česká republika patří mezi zákazníky bavorské značky. A nejsou to malá čísla, předloni BMW dodalo 2400 motorek do 31 zemí světa a od roku 1970 to už činí přes 160 000 motocyklů do státních služeb více než 150 států. Legendární jsou ertéčka všech generací, ale BMW nedodává jenom ty. V nabídce pro policejní a další složky jsou aktuálně F 750 GS-P, F 850 GS-P a pochopitelně R 1250 RT-P, přičemž význam písmenka P za pomlčkou není třeba obšírně vysvětlovat. Jeden by si myslel, že to už je nabídka dostatečná, ovšem na právě proběhlém veletrhu bezpečnosti Milipol Paris 2021 (koná se každé dva roky a šlo již o 22. ročník!) Bavoři přidali ještě další dva modely. Tím prvním je F 900 XR-P, tedy taková silniční adventura střední třídy s řadovým dvouválcem, a druhým nový elektrický skútr CE 04. Všechny se vyrábějí v továrně v Berlíně jako ostatní motocykly BMW.

Není to poprvé, co BMW přichází s policejní „tramvají“, už v roce 2015 proběhla světem zpráva o nasazení 30 tehdy nových maxiskútrů BMW C evolution do služeb městské policie ve španělské Barceloně. Tam jsme si tu práci ve službách zákona dokázali klidně představit, C evolution byl velký skútr. Ale informace o tom, že policii bude sloužit CE 04, nás vyloženě zaskočila. Cože, vždyť je to taková stylovka, na kterou se nic nevejde?! A vida, jde to a vlastně to vůbec nevypadá blbě. Třeba mně osobně se ta policejní verze líbí víc než standardní.

Přitom úprav není mnoho. Základ je samozřejmě sériový, elektroskútr s battery-packem o velikosti 8,9 kWh, jenž by měl stačit na dojezd kolem 130 km, a motorem o nominálním výkonu 15 a maximálním 31 kW, který 231 kg těžký stroj dotlačí na maximálku 120 km/h. Pro městské patrolování naprosto dostačující hodnoty. Policejní verze navíc dostala vyšší větrný štítek z nabídky běžného příslušenství, který si snad musí dokoupit každý, kdo si CE 04 objedná, a jsou tady i další prvky z katalogu, jako třeba rychlonabíjení, denní svícení, přidaný dynamický jízdní mód a další. Speciální policejní výbava potom obsahuje přední LED blikačky, zadní LED maják na tyčce, sirénu, vrchní a pravý boční kufr a samozřejmě přidaný switch na ovládání veškeré té barevné hudby.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zdenek54 přispěl 5 Kč
KubaLou přispěl 5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist