ktm_unor




Stuntrider Martin Krátký hodnotí sezónu 2015

Martin se s námi podělil o své zážitky a dojmy ze svých cest a závodů, rozhovor obsahuje i několik hezkých momentek z jeho tréninku.

Letošní rok je téměř u konce, jaký z něj máš celkově dojem?
S výsledkama jsem letos moc spokojený. Odjel jsem 7 závodů a čtyřikrát jsem byl první, jednou třetí a dvakrát čtvrtý. V létě přišlo zranění, který mě vyřadilo skoro na dva měsíce, ale i přesto považuji tuto sezónu za velmi povedenou a už se teším na další.

V průběhu roku zažiješ jistě spoustu zajímavých momentů. Máš nějaký, kterého si ceníš nejvíc?
Mám jich spoustu, ale momentálně mě napadají asi dva. Vždycky jsem měl problém zajet dobrou jízdu na vodě, když začalo pršet, tak moje jízda byla poloviční. Začal jsem proto trénovat více v dešti a mrazu, kdy gumy nedrží a povedlo se mi získat mnohem větší cit pro ježdění. V létě v Itálii v semifinálové jízdě jsem pak v dešti dokázal porazit i současného mistra světa ve stuntridingu. Pro mě to byl velký moment a odměna za všechny ty mrznutí na motorce. Druhý moment byl v Estonsku. Na severu používají trochu odlišný styl hodnocení, který mému ježdění vůbec nevyhovuje, protože se tam moc nehraje na techniku jízdy a body jsou většinou za rychlost a agresivitu. Závodu se zúčastnil i finský jezdec Joona Vatanen, který je přesný opak a tento bodovací systém mu sedí. Na závodech jsem ho ještě nikdy neporazil a asi 7krát byl vždycky ve výsledcíchch přede mnou. Nedělal jsem si tedy před závodem moc velké ambice na vítězství. Zkusil jsem tedy změnit svoji jízdu a zajet podle jejich systému hodnocení. Nakonec moje improvizace podle bodovaní zabrala a já vyhrál. Nikdy by mě nenapadlo, že přijedu na závody zajezdím tam nějakou nepřipravenou sestavu a ono to vyjde. Tohle jsou asi dva pro mě nejzajímavější momenty sezóny.

Potkáváš někdy jezdce, které pamatujeme z dob Streetfighter Day?
Jasně, čas od času na akci potkám legendu z éry SFD. Někteří ještě jezdí, někteří už roky ne. Letos jsem poprvé potkal Kevina Carmichaela na výstavě ve Veroně, jezdil tam show pro Triumph a byl čestný porotce naší soutěže. Kevin vzpomínal na super akce u nás v ČR a vyprávěl zážitky. V neděli pak za mnou Kevin přišel a chtěl poradit, jak dělám jeden trik. Řekl, že se mu ten trik moc líbí a chtěl by ho zkusit. Pro mě to byl další nezapomenutelný zážitek. Když jsem tenkrát jezdil s rodiči a bráchou na Streetfighter Day, sledoval jsem tam ty super jezdce a jejich úžasné výkony. U nás na vesnici jsem ujel tak deset metrů po zadním na kole, neuměl jsem ani na motorce, přesto jsem snil, že budu jednou jako oni. Znáte to, dětské sny :-) , ale rozhodně bych neuvěřil, že jednou za mnou přijde Kevin Carmichael pro radu, jak má dělat nějaký trik.

Loňská zima byla teplá, využil jsi toho a trénoval jsi i během zimy?
Zima byla úplně super. Dalo se jezdit skoro pořád, když napadl sníh, tak za dva dny zase roztál. Vždycky jsem měl problém na prvních závodech proti jezdcům ze Španělska a Francie, oni mohou jezdit celeročně a já v předešlých sezónách přijel na závody po zimní pauze a byl jsem rád za 7.místo. Letošní zimu jsem mohl trénovat a hned se to projevilo, přičítám tomu i lednové vítězství v Itálii.

Na výlety do zahraničí s tebou začal jezdit i další český stuntrider, počítáš že se tato skupinka bude i nadále rozvíjet?
Letos jsem byl společně s Adamem Peschelem na třech zahraničních závodech. Je to samozřejmě lepší, když nás jezdí víc. Myslím si ale, že nás víc jezdit nebude.

Jak letos držela technika, plánuješ nějaké úpravy na motorce?
Myslím, že letos to bylo dost podobné jako v předchozích sezónách. Ze třech motorů se skládal jeden, abych mohl stále trénovat. Na tréninkové motorce jsem letos vůbec nejezdil, protože pár dílů jsem použil na tu soutěžní a pak jsem z ní musel vyndat i motor. :-) Ted v zimě to prohodím budu jezdit na tréninkové a soutěžní bude potřebovat velkou péči, aby byla fit na další sezonu. Jinak žádné nové úpravy na motorce neplánuji.

Jezdíš už řadu let, jsou ještě vůbec nějaké triky co by ses rád naučil?
Stále je spoustu triků co bych rád uměl. Myslím, že dokud budu jezdit, pořád budou nové a nové kousky co se budu chtít naučit. Novým trikům se snažím věnovat na jaře a na podzim, protože přes sezónu není tolik času věnovat se něčemu novému, takže nové kousky u mě přibývají pomaleji.

Sérii úspěchů vystřídalo zranění, co se přesně stalo a jak probíhala rekonvalescence?
Na závodě v Italii jsem si natrhnul přitahovač v třísle. Jel jsem finálovou jízdu a při předposledním triku moji jízdy jsem cítil takové přeskočení v třísle. No jízdu jsem dojel, ale pak už to bylo horší. Nakonec z toho bylo asi 7 týdnů v klidu a musel jsem vynechat zbylé naplánované závody pro zbytek roku.

Tvoje facebooková stránká má obrovskou oblibu, jaký je recept na úspěch?
Vtipné bylo, když jsem stránku zakládal asi před šesti lety. Říkal jsem si, že založím svoji stránku na facebooku, jestli se mi tam přihlasí aspoň 100 lidí. No a teď tam mám přes 630 000 fanoušků z celého světa, kterým se líbí co dělám. Žádný recept nemám, jen vkládám svoje fotky, videa a lidem se to líbí.

Přítelkyně také jezdí, plánujete nějaké společné vystoupení?
Máme letos v plánu natočit společné video. Snad ještě vydrží počasí a zvládneme vše natočit. Další plány na společné ježdění na motorce zatím nemáme, ale uvidíme po zveřejnění  společného projektu. Myslím, že by to pro lidi mohlo být zajímavé, když na moji motorce bude lítat po zadním kole nebo gumovat v omezovači drobná blondýnka místo mě, ale nebudu zatím předbíhat.

Jak vlastně trávíš zimu? Neplánuješ opět ježdění na ledě?
V zimě se snažím trochu odpočinout, ale uvidíme podle toho jaká letos bude zima. Třeba bude opět mírná, a tak bych se rád alespoň jednou týdně chvilku svezl. Jinak když jezdit nebudu, tak stejně budu řešit něco kolem motorky: opravy, hledat sponzory atd. Ježdění na ledě v zimě neplánuju, ale jednou bych se k tomu rád vrátil a natočil pokračování. :-)

Jaké máš plány na příští sezónu?
Tak to zatím vůbec nevím. Samozřejmě bych rád měl velké plány, jako objet všechny velké závody po Evropě, natočil nějaké super velké video a natrénoval co nejlepší triky, ale moc reálně to nevidím. Myslím, že jako každý rok začnu plánovat na jaře, až podle toho, na co budou finance.

Výsledky za rok 2015:
Evotech Stunt Competition (Itálie) 4. místo
Stunt Festival Londýn (Anglie) 3. místo
SMASH Stunt competition (Estonsko) 1. místo
World Stunt Grand Prix (Polsko) 4. místo
Czech Stunt Day (Česká republika) 1. místo
Eurocup 2015 (Litva) 1. místo
Motor Bike Expo Contest (Itálie) 1. místo

http://www.martinkratky.cz/

Informace o redaktorovi

Petr Kvaš - (Odebírat články autora)
Jan Sommer - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):



TOPlist