globalmoto_duben_nolan




Radek Toman na tandemu s Vláďou: Enduráci jsou malinko jiná sorta lidí než krosáci

Enduráka a motokrosaře Radka Tomana asi není potřeba více představovat. Aktivní kariéru závodníka už před časem pověsil na hřebík a dnes se věnuje hlavně trénování mladých motokrosařů. Aby toho neměl málo, stal se manažerem juniorského enduro Trophy týmu a vlastně to je chvíle, kdy s týmem juniorů přivezl z Francie šesté místo. Poslechněte si rozhovor o enduru, motokrosu, ale i začátcích na motorce nebo závodění na starých zetkách, které ho totálně pohltilo.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O čem se mluvilo:

  • Jak se dařilo juniorské reprezentaci na Šestidenní ve Francii
  • O roli manažera juniorského Trophy týmu
  • Jak to vypadá s endurem doma i ve světě
  • O začátcích na motokrosové motorce
  • Jak vyměnil motokros za enduro
  • O závodění, o tréninku dětí a motokrosové škole
  • Jak si vyzkoušel závody na staré motokrosové ČZ v rámci motokrosu národů
Náš tip

Prodloužená verze v MP3 ke stažení zde: tomanradek.mp3

Radka Tomana přivedl k motokrosu otec Otakar, který rozhodně patřil mezi naše nejlepší motokrosaře a enduráky všech dob. Je pravda, že prosazoval hlavně kolo a do motokrosu Radka úplně netlačil, ba naopak. Jenže jednoho dne strejda Josef koupil motorku a bylo hotovo, protože Radka motorky hrozně lákaly a chtěl na nich jezdit. Pak už se začalo trénovat, závodit a stejně jako otec, také Radek po nějaké době vyměnil motokros za enduro. V soutěžích si vedl víc než dobře a odjel dokonce devět Šestidenních po celém světě jak za reprezentaci, tak za kluby. Dvakrát skončil na celkovém třetím místě v mistrovství Evropy a doma získal několik mistrovských titulů. Radek se už delší dobu věnuje trénování, a je fuk, jestli jde o děti nebo dospěláky, o motokrosaře nebo o enduráky. Za ty léta za řídítky terénních mašin posbíral moře zkušeností, které rád předává dál, a to v roli trenéra i manažera české enduro reprezentace, i když to v dnešní době není jednoduché a vše se točí hlavně kolem omezeného rozpočtu.

Pokud vás zajímá, jak to šlo juniorům na letošní Šestidenní nebo jak to vypadá s endurem doma i ve světě, poslechněte si tenhle rozhovor. Radek vypráví také o kouzlu závodů na veteránech, a je neskutečně rád za příležitost vyzkoušet si závodění na staré dvoutaktní ČZ v rámci motokrosu národů. Ta atmosféra se prý dá jen těžko popsat, stejně jako závodění na starých upravených motokrosových strojích po moderních tratích plných skoků a lavic.

Poslechněte si rozhovor s člověkem, který terénními stroji žije a dál předává zkušenosti v rámci své motokrosové školy. Mimochopdem Radek mi pomohl při přípravě dvou oblíbených seriálů "Jak na enduro začátky" a "Jak na motokrosové začátky".   

Přečtěte si také:

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist