husqvarna_svartpilen_801_2




Matěj Kůs na tandemu s Vláďou: Plochodrážní motorka? Jenom splašené trubky!

Dalším hostem pořadu Na tandemu s Vláďou je plochodrážní závodník Matěj Kůs. Desetinásobný Mistr České republiky přibližuje svérázný motosport, kterému se donedávna věnoval na plné pecky a drtil ovály doma i v zahraničí. Poslechněte si rozhovor, který můžete brát jako pozvánku na tradiční podzimní plochodrážní svátky, a to Zlatou přilbu v Pardubicích nebo Tomíčkův memoriál v Praze. Kde jinde máte šanci vidět motorky bez brzd se zrychlením formule 1? 

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O čem se mluvilo:

  • O tom, co je to plochá dráha a na jakých motorkách se závodí
  • Kde je plochá dráha motosportem číslo jedna
  • O pravidlech a specifických závodech, jako je například pardubická Zlatá přilba
  • Jak se plochá dráha vyvíjí a jaká je podpora u nás
  • Matěj Kůs o své závodní kariéře a úspěších doma i v zahraničí
Náš tip

Stahujte nezkrácenou verzi v MP3: kus.mp3

Matěj Kůs prožil na oválech kus života a není divu, že má zážitků až na půdu. Závodil na domácích tratích, ale také v Polsku, Dánsku, Švédsku nebo Anglii, kde se mu dařilo asi nejvíc, a kde je plochá dráha jedním z nejpopulárnějším motosportem. Také u nás má tento svérázný motosport kořeny hodně hluboko a ovály jsou po celé republice. Matěj v rozhovoru přiblíží, jak to chodí na Zlaté přilbě, která se letos odehraje 3. října tradičně v Pardubicích. Je to velice specifický závod, který rok co rok přivítá nejlepší plochodrážníky z celého světa, a ve kterém se ve finálních rozjížďkách postaví na start dokonce šest jezdců, kteří si to rozdají na šest kol. Obyčejně se totiž na trati potkávají pouze čtyři jezdci a o vítězství se porvou ve čtyřech kolech. Přesně to je případ Tomíčkova memoriálu, který se letos jede bezprostředně po Zlaté přilbě, tedy 4. října v Praze. Mimochodem víte, že Matěj Kůs je posledním Čechem, který Tomíčkův memoriál vyhrál? 

Jak Matěj Kůs říká, plochá dráha se musí sledovat na živo, protože jedině tak je šance vidět souboje na ostří nože a vychutnat si jedinečnou atmosféru a nemilosrdné souboje nejlepších plochodrážníků. Když si člověk představí, že tam borci jedou na jednoválcových pětistovkách se zrychlením větším, než má formule 1 a přitom nemají brzdy a ani odpružení, to potom běhá mráz po zádech. Poslechněte si povídání o ploché dráze, o závodění doma i v zahraničí, ale také o technice, na které se závodí nebo o tratích, kterým déšť vůbec nesvědčí. Myslím, že vám bude hned jasné, proč Matěj nazval plochiodrážní speciál jako splašené trubky. Jelikož jsem si takovou motorku jednou v životě vyzkoušel, musím s ním maximálně souhlasit.

Přečtěte si také:

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 20 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
callowsick přispěl 10 Kč
ZdenalH přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist