yamaha_demo_tour




Reportáž z PragoVespy: Prahu zaplavily kultovní italské skútry

Letošní poslední červencový víkend se v Praze v prostorech kempu Džbán konal již sedmý ročník tradičního mezinárodního srazu majitelů italských legendárních skútrů Vespa s názvem PragoVespa 2017. Jedná se o jednu z největších akcí svého druhu v našem regionu. Celý sraz proběhl pod pořadatelskou taktovkou Vespa Clubu Praha. Návštěvníci srazu se do kempu Džbán sjeli nejen z nejrůznějších koutů České republiky, ale také z mnoha zemí Evropy, především z Německa a Polska, ale také z Itálie, Rakouska či Slovenska. Během srazu bylo zaregistrováno 250 strojů, a dalších přibližně 50 motocyklů se k celé skupině připojilo během společné sobotní vyjížďky.

Kapitoly článku

Redakce Motorkáři.cz nemohla na setkání legendárních „vos“ chybět. Vyrazil jsem tedy na novém skútru Vespa GTS 300ie Super, jehož vlastnosti jsem v rámci PragoVespy pěkně prověřil. Klasický redakční test potom zveřejníme v nejbližší době.

Účastníci srazu se do pražského kempu Džbán začali pomalu sjíždět již od pátečního odpoledne, vstupné 250 Kč bylo zcela dobrovolné. V místě registrace si každý mohl koupit nejrůznější upomínkové předměty, jako jsou přívěšky, trička nebo nášivky, o které byl hodně velký zájem a jejich počet byl následně nedostatečný. Poptávka, stejně jako v minulém roce, výrazně převyšovala nabídku. Vespa Club si je tohoto problému vědom, a již příslíbil nedostatek na příštím srazu odstranit.

Bylo velkým potěšením sledovat radost a skvělou náladu ve tvářích přijíždějících účastníků srazu. Již na první pohled nebyl problém poznat, že si jedou toto nevšední setkání opravdu užít. S přibývajícími členy se zároveň vytvářela úžasná atmosféra, která se nedá popsat, ale musí se prostě zažít.

Začátkem a zároveň hlavní částí pátečního programu byly noční vyjížďky městem. Kolem deváté hodiny večerní se všechny stroje začaly shromažďovat u brány kempu, aby mohly společně absolvovat noční jízdu historickým centrem hlavního města. V centru Prahy budily Vespy velkou pozornost. Atmosféra měla obzvláště při průjezdu po nábřeží Vltavy kolem Karlova Mostu úžasnou atmosféru, a i z pozdějších rozhovorů jednotlivých členů jízdy bylo patrné, že se všichni noční toulky historickým městem užili.

Sobotní dopoledne již tradičně proběhlo ve znamení různých dovednostních a sportovních soutěží na přilehlém parkovišti v těsné blízkosti kempu. Po obědě pak následovala všemi očekávaná a více než dvouhodinová společná vyjížďka Prahou. V půl druhé se kolona 250 skútrů za asistence Policie vydala společně na spanilou jízdu městem. K původním 250 skútrům se během malé chvilky přidalo přibližně dalších 50.

Po Evropské ulici dále přes Vítězné náměstí a Hradčanskou pak skupina pokračovala okolo Chotkových sadů směrem na Staroměstskou, přes řeku Vltavu a dále po pravém břehu až na Wilsonovu ulici, odkud se pak všech téměř 300 Vespiček přesunulo na Václavské náměstí, kde následovala první ze dvou plánovaných zastávek, během níž si všichni členové vyjížďky užívali krásnou atmosféru plnými doušky. Za úsměvů přihlížejících turistů se pak celá kolona dala do pohybu směrem na Hlavní nádraží, a pokračovala přes Husitskou ulici až na Vítkov, kde následovala druhá zastávka, během níž byla všem přítomným podávána čerstvá pramenitá voda, která v téměř tropických vysokých teplotách přišla vhod. Celá velká skupina účastníků společné vyjížďky se pak společně vyfotografovala, aby se mohla vydat zpět směrem do kempu či přímo domů.

Po krátkém odpočinku začal večerní program, během něhož proběhlo vyhlašováním vítězů dopoledních soutěží. Stejně jako v minulém ročníku srazu proběhla oblíbená soutěž v pojídání typického italského jídla bez použití rukou. Následoval živý koncert za účasti hudební skupiny 2CV Band Praha.

Během celého trvání srazu si účastníci srazu mohli ve stánku importéra značel Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio, Vespa, Gilera a Derbi vyzkoušet zdarma některé modely skútrů Vespa, včetně nejnovější třístovky Vespa Super. Další zajímavé lákadlo čekalo na účastníky srazu ve stánku značky Čezeta v podobě skútru připomínajícího legendární „prase“. Nejednalo se však o klasický skútr se spalovacím motorem, ale o skútr poháněný elektromotorem. Navíc měli návštěvníci srazu jedinečnou možnost se na „elektročezetě“ svézt.

Poslední neméně zajímavou částí programu byla živá ukázka krasopisu, během níž mohli návštěvníci shlédnout, jak lze jednoduše a originálně zkrášlit stroj pomocí moderní kaligrafie. Zájem přítomných majitelů skútrů Vespa o popsání svého stroje od „Krasopisky“ byl obrovský a některé výsledky opravdu stály za to.

Během celého víkendu bylo možné na srazu spatřit všechny možné typy Vespiček, od historických až po ty úplně poslední. Mezi stroji nejrůznějších objemů, stáří, provedení a barev budila velkou pozornost Vespa se sajdkárou Polského návštěvníka, který byl na svůj stroj náležitě pyšný.

Na srazu bylo možné snadno poznat, že skútry Vespa jsou oblíbené také u něžného pohlaví, a to nejen díky pestré paletě barevných provedení. Některé s žen a dívek zvolily na akci stylové outfity a dotvářely tak krásnou atmosféru s Vespího světa.

Letošní již sedmý ročník mezinárodního srazu majitelů italských skútrů Vespa s názvem PragoVespa 2017 se vydařil. Srazu se zúčastnilo téměř 300 italských krásek, což jen dokazuje vzrůstající oblibu Vespy, a hlavně stále se zvyšující prestiž setkání. Nepochybně největší zásluhu na tom má hlavní pořadatel celého srazu – Vespa Clubu Praha, právě jemu patří velké díky. Kdo si udělal čas a vydal se na Džbán, rozhodně nelitoval. Jen ten kdo na srazu byl, mohl pochopit, že Vespa není jen obyčejný skútr, ale že se jedná o životní styl.

Informace o redaktorovi

František Hadt - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist