yamaha_demo_tour




Motosalon Brno: na jaké motorky a čtyřkolky se můžete těšit

Přijďte si naživo prohlédnout letošní novinky. Na brněnském Motosalonu nechybí velká japonská čtyřka Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki, svůj stánek má Harley-Davidson, Indian, novinky vystavují samozřejmě i evropské značky BMW, Triumph, Ducati, Aprilia a Moto Guzzi společně s dalšími zástupci Piaggio Group. Jsou tu MV Agusty, KTMky, podívat se můžete i na výrobky dalších výrobců, třeba od Husqvarny, F. B. Mondialu, Kentoyi, SYMu, Bety, SWM a TM racingu. Brány výstavního areálu jsou otevřeny do sedmi večer, a otevírají se v devět ráno. Výjimkou je neděle, kdy se končí už v pět.

Kapitoly článku

Access motor

Vlajková loď Accesu 850i LT EPS 4x4 je k vidění na stánku ASP Group. Jednoválec s objemem 781 ccm, elektrický posilovač řízení, elektricky přepínatelný pohon 2x4/4x4, dva diferenciály, 14" kola, LED světla, prodloužený podvozek, to vše je osmsetpadesátka od Accessu.

Arctic Cat

Hned vedle se můžete podívat na čtyřkolky americké značky Arctic Cat. Třeba na oblíbenou Alterru TRV 700i nebo side-by-side HDX 700i XT.

Benelli

Hlavními hvězdami u Benelli jsou letos Leoncino 500 a TRK 502 X. Leoncino bylo představené už před pár lety, ale první kusy se k prodejcům dostaly až na konci loňského roku. Líbivá motorka je tak konečně dostupná a na výstavě je o ní oprávněný zájem. Stejně tak o cestovní enduro TRK 502 ve verzi X. Silniční "téerkáčko" už jsme měli v testu, letos ho doplňuje offroudověji zaměřená verze na drátěných kolech s přední devatenáctkou.

Beta

Firma Moto Palič s.r.o., jako výhradní dovozce Bety do ČR, představuje řadu endur RR, a to jak ve čtyřtaktních, tak dvoutaktních variantách. V rámci toho zažívá svou českou premiéru zbrusu nová dvoutaktní stopětadvacítka homologovaná podle normy Euro 4. K prohlédnutí jsou endura jak ve standardních verzích, tak v provedeních Factory. Mimo to si můžete na stánku připomenout obhajobu titulu mistra světa v Enduro GP, který získal Steve Holcombe a zisk titulu v poháru konstruktérů.

BMW

Na stánku BMW určitě nepřehlédnete majestátní novinku K 1600 Grand America. Šestiválec se 160 koňmi nabídne ještě víc pohodlí a moderních technologií.

Většinu lidí ale potáhnou hlavně nová cestovní endura F 750 GS a F 850 GS. Ty už jsme si na našem webu představili a těsně před Motosalonem se náš Vláďa vrátil z testů a musíme říct, že se mu to moc líbilo.

Navzdory jejich odlišnému názvu mají F 750 GS a F 850 GS stejný objem svého nového dvouválcového motoru. První z modelů však nabízí výkon 77 koní, zatímco druhý má 95 koní. Změn doznal i design obou modelů. Nádrž se nově přesunula zpod sedla až před řidiče a výfuk byl přesunut na pravou stranu.

Samozřejmě nechybí ani ostatní dvouválce a čtyřválce z nabídky BMW, ze které můžeme vypíchnout karbonovou parádu HP4 Race. Motor závodního speciálu produkuje 215 koňských sil při provozní hmotnosti 171 kilogramů dosažené díky karbonovému rámu. Stroj nabízí nejmodernější technická řešení, a to v počtu pouhých 750 exemplářů.

Určite se zastavte v koutku Heritage, kde naleznete celou rodinu R nineT. Při příležitosti 95. výročí vzniku BMW Motorrad představilo BMW limitovanou edici motocyklu R nineT Pure, který svým vzhledem odkazuje na klasický design roadsterů z éry 70. a 80. let. Ten zdůrazňuje především kruhovým světlometem s chromovaným rámečkem a kulatým tachometrem. Pure se pyšní také jedinečným lakem z dílny skupiny Joker's Skills. Její zakladatel a hlavní představitel Michal Slánský se designovému lakování věnuje již více než 20 let. Retro styl motocyklu však netvoří jen samotné designové provedení, ale i minimum elektronických systémů. Díky tomu stroj zaručuje ryzí zážitek z jízdy.

Mezi novinkami letošního roku BMW uvádí také elektrický maxiskútr C evolution s dojezdem až 160 kilometrů a výkonem 48 koní. K dispozici je i ve variantě s nižší kapacitou akumulátoru, díky které pro řízení skútru postačí řidičské oprávnění na osobní automobil. Elektromotor skútru dává okamžitě k dispozici maximální točivý moment 72 Nm bez jakékoliv prodlevy. Nabízí také čtyři různé jízdní režimy a rekuperaci energie při brzdění a akceleraci.

Brixton

Can–Am

Hlavní novinkou na stánku Can–Am je sportovní bugina Maveric X3 XRC. Tříválec DOHC o objemu 900 ccm dává 172 koní a 153 Nm, čímž se stává nejsilnější side-by-side na trhu. O přenos síly se stará klasicky variátor, do buginy se vejdou čtyři lidé a cena začíná na tři čtvrtě milionu korun.

Ducati

Ducati Panigale V4. Jednoznačně nejočekávanější motorka z Boloně letošního roku. Českou premiéru si odbyla minulý týden na Motocyklu v Praze a nechybí ani na Motosalonu a to jak ve standardní verzi, tak i ve vyvoněné verzi S.

Vedle ní se pak promenáduje nová menší Panigale 959 Corse.

Motorku, jejíž obrázky budou určitě viset v nejednom dětském pokoji a nejedné garáži, doplňuje už dostupnější velký Scrambler 1100. Na scénu se vrací velký vzducháč o objemu 1 079 ccm s výkonem 86 koní a 88 Nm. Suchá hmotnost je 189 kilo a na Motosalonu si ho můžete prohlédnout ve verzi SPORT.

Na stánku se objevuje i nová větší Multistrada 1260. 158 koní a 129 Nm s 85 % krouťáku už od 3 500 otáček za minutu, to bude sakra svižné cestování.

Nechybí ani nejmenší novinka letoška, inovovaný Monster 821 a stávající modely z nabídky značky.

Energica

F. B. Mondial

Model Hipster 125 se stal vcelku úspěšnou stopětadvacítkou, na stánku značky si můžete prohlédnout jeho většího bráchu. Ten sice nese označení HPS 300, jeho objem je ale „jen“ 249 ccm. Kapalinou chlazený jednoválec dává 25 koní a 22 Nm, oproti menšímu bráškovi „tříkilo“ přibralo pět kilo. Návštěvníci mohou také obdivovat vylepšenou terénní modelovou řadu SMX a SMX R a na podstavci se blyštící Sport Classic 125i s polokapotáží za cenu 94.990 Kč, která bude k dispozici v půlce sezóny.

Harley – Davidson

H-D vystavuje kompletní řadu softail 2018, včetně posledně představeného modelu Sport Glide. Nová „glajda“ rozšiřuje modelovou řadu Softail, která prodělala radikální změnu, na celkových devět modelů. Součástí stánku jsou i nejposlednější novinky v podobě modelu Iron 1200 a Forty-Eight Special. Navíc se můžete pokochat českými přestavbami soutěžícími v Battle of Kings. H-D letos zažívá velké výročí 115 let a na stánku Harleye je to patřičně znát.

Honda

Nová vlajková loď na stánku Hondy na sebe strhává pozornost svou velikostí. Gold Wing nikdy nebyl žádný drobek, ten letošní není výjimkou, i když se mu povedlo shodit celých 48 kilo! Krom nového podvozku, upraveného motoru a nových palubních systémů se nový Gold Wing chlubí povedeným svěžím designem.

Spousta lidí je samozřejmě zvědavá na novou Africu Adventure Sports, jejíž představení i první test jste si u nás už mohli přečíst. Ani ta na stánku Hondy nechybí.

Kdo se těšil na nové CB 1000R, má bohužel smůlu. Honda má drobné zpoždění výroby, takže si na první CBčka v čechách musíme počkat do dubna. Na stánku tak nové CBčka zastupují objemy 125 ccm a 300 ccm.

Husqvarna

Hlavním lákadlem na stánku Husqvarny jsou bezesporu modely Vitpilen a Svartpilen. Ty se letos konečně dostávají do prodeje a to ve verzích Vitpilen 701, Vitpilen 401 a Svartpilen 401. Osvědčená technika od rakouské KTM je zabalená do atraktivního neo retro balení.

Kromě nových silničních motorek nechybí ani enduro novinky včele s dvoutaktní TE 300i vybavené vstřikováním.

Indian

Indian Scout Bobber alias temná strana klasického Scoutu je nejžhavější novinkou na stánku Indianu. My už jsme ho měli v testu, tak si ho před návštěvou Motosalonu nezapomeňte přečíst, ať víte, s kým máte tu čest.

Kromě novinek se indian chlubí také svojí bohatou historií a modifikovanými mašinami.

Kawasaki

Vypadá to, že zelení se se svou Z 900 RS trefili do černého. Už při našem představení zaznamenala spoustu pozitivních ohlasů, takže se u ní dá očekávat pořádný nával. Povedený retro vzhled s přepracovanou technikou, původem ze streeta Z 900, s přídáním kapky charakteru. Tohle bude fajn svezení. A vypadá doopravdy krásně a v Brně si můžete prohlédnout i verzi Z 900RS Cafe.

Nafoukaný cesťák H2 SX už takové pozdvižení nevyvolal, což je škoda, protože jde o zajímavý kus techniky, který bude stoprocentně fungovat a určitě nabídne svižné cestování první třídou. Koho zajímají kompresorové Kawasaki, určitě nepohrdne pohledem na vrcholný model H2R.

Na stánku Kawasaki nechybí ani poslední letošní novinka, čtyřstovková Ninja. S nástupcem oblíbené třístovky nás čeká hromada srandy.

Keeway

Keeway se v Brně chlubí zbrusu novou kapalilnou chlazenou čtyřventilovou stopětadvacítkou. Ta bije v nových modelech RKF 125 a RKR 125. Jde o naháče a kapotovaného sporťáka, třetím do party je, také zbrusu nový, čopřík K-Light 125.

Kentoya

Na stánku Kentoya hraje prim nový retro skútr Lion 125. Líbivý skútřík s výkonem 4,7 kW pohání motor, který najdete i v ostatních modelech značky. Pětilitrová palivová nádrž umístěná v podlaze slibuje dostatek prostoru pod sedlem a zároveň solidní dojezd. Skútr si vezme něco mezi 2,9 a 3,5 litrů na sto. 

Dalšími vystavenými skútry jsou Maximus, Asphyx, Phoenix, Viking, Hammer, k vidění jsou ale i elektrokoloběžky Salamandr a dětské elektročtyřkolky, které je možné  vyzkoušet.

Linhai

NIU

Na stánku hradecké firmy Globalmoto naleznete kromě přileb Nolan, X-lite, Bell a oblečení Spark také nově dovážené elektro skútry NIU N1s/Civic.

KTM

Hlavní novou oranžádou letošního roku je dvouválcový 790 Duke, na kterém právě teď ve Španělsku řádí náš Tommy. My, co nemáme takové štěstí, musíme vzít zavděk alespoň prohlídkou nového modelu na Motosalonu.

Kromě nového vévody najdete na stánku i zbytek jeho rodinky, stejně jako kompletní řadu KTM od největšího Super Adventure po stopětadvacítkové krosky.

MV Agusta

Na stánku MV Agusty září limitovaná verze RVS. Vyrobených je pouhých 100 kusů, vychází z Dragstera 800. Agregát dává 150 koní a 86 Nm, motocykl je vybavený špičkovými komponenty, díky kterým klesla jeho suchá váha na 160 kg.

Piaggio group (Aprilia, Moto-Guzzi, Piaggio, Vespa)

Hlavním tahákem Vespy jsou stylové skútry Sei Giorni a 946 RED.

Aprilia kromě svých vlajkových lodí RSV 4 a Tuono V4 vystavuje loni představené inovované Dorsoduro, Shiver 900 a Tuono 125.

Moto-Guzzi vystavuje V7 III ve verzi Carbon. Vylepšení se dočkal i vystavený V9 Bobber. Roamer je nyní cestovnější, Bobber temnější. Nezapomeňte se podívat na upravené V7 a V9 od dealerů.

U Piaggia na Motosalonu najdete vylepšené tříkolky Piaggio MP3 500, nebo skútry Medley a Beverly v nových edicích.

Romet

Sherco

Suzuki

Suzuki se letos s žádnou extra novinkou nevytáhla, přesto se podívejte na jejich stánek. Kromě osvědčených GSX-R a V-Stromů tu totiž najdete i jedinou jejich novinku pro letošní rok.

SV 650X staví na prověřeném základu a přidává oblíbený styl cafe racer. Tak co myslíte, povedlo se jim to?

SYM

Tchaj-wanská značka letos v Brně představuje CRUiSYM. Třístovka je poháněna kapalinou chlazeným motorem se čtyřventilovou technikou. Další novinkou je skútr na čtrnáctipalcových kolech JET 14.

SWM

TGB

Na stánku ASP Group, dovozce čtyřkolek TGB, na vás čeká mimo jiné nová čtyřkolka Blade 600 LT. Jejím největším tahákem je nový šestistovkový motor s čtyřventilovou technikou, kapalinovým chlazením a vstřikováním Siemens. Podvozek je vybavený nezávislým zavěšením všech kol, vysokou světlou výškou a širokým rozchodem kol, jeho prodloužená verze nabídne dostatek prostoru pro posádku. Čtyřkolka je vybavena LEDkovými světly a multifunkčním LCD displejem.

BLADE 1000i LT EPS 4x4 je nejvýkonnějším Bladem všech dob a můžete si ho také prohlédnout na stánku ASP Group. Kromě výkonného litrového dvouválce disponuje posilovačem řízení se třemi volitelnými režimy, pohonem 4x4 se dvěmi uzamykatelnými diferenciály nebo třeba LED světly. 

TM racing

TM racing se chlubí hlavně novinkou určenou pro motokrosové tratě, zbrusu novou čtyřtaktní dvěpade MX 250 FI. Jde o repliku jejich tovární motorky, zaujme hlavně hliníkovým rámem, nádrží pod sedlem nebo dvěma koncovkami výfuku, ale hlavně motorem. U něj má hlava válce stejný vnější tvar, jako u motoru MXGP 250 a Moto 3. Vedle dvěstěpadesátky se můžete podívat na novinku pro juniory, model MX 85.

Kromě novinek italské fabriky se můžete podívat i na závodní flat track Pavla Kejmara.

Triumph

Hlavními hvězdami Triumphu jsou nové modely Tiger. Nová tygří rodinka zahrnuje jak menší 800 tak i větší 1200. Menší verze se chlubí vece než 200 vylepšeními, základem je motor o výkonu 95 koní. Nový je výfuk, kratší jednička a brzdy Brembo. Upravená je ergonomie, plexištít a zcela nová je TFT přístrojovka ovládaná joystickem na řídítku, který je podsvícený. Dvanáctistovku postihlo „jen“ něco málo přes 100 změn, díky nim ale Tiger 1200 zhubnul zhruba o deset kilo. V inovacích jsou zahrnuta přední LED světla s přisvěcováním do zatáček, asistent pro stání v kopci, rychlořazení nebo bezklíčové zapalování. Motor dává 141 koní a byl vyladěn pro větší zátah v nízkých otáčkách.

Na stánku si můžete prohlédnout i nového Bobbera ve verzi Black.

Ural

Na stánku Uralu se můžete seznámit například s Uralem Ranger s postranním vozíkem v nové asfaltově tmavě šedé matné barvě. Kromě nových barev je u Uralů vylepšené sedlo ve vozíku s úložným prostorem a sedla jezdce a spolujezdce na motocyklu. Nové jsou pro rok 2018 také hydraulicko-plynové tlumiče řízení a elektronické tachometry s vestavěnými kontrolkami. Na stánku se také můžete rozloučit s modelem Ural Retro verzí Last Edition. Výroba Retra letos totiž končí.

Yamaha

Tříkolka Niken je bezesporu hlavním lákadlem Yamahy. Ať už se vám vzhledově nelíbí, jste zvědaví, jak to bude fungovat, nebo jste z ní dokonce nadšení, zvědavost vás určitě k tomuto třístopému stroji dovede. V zatáčkách vás totiž jen tak někdo nepředjede. 

Kromě něj si můžete prohlédnout vylepšenou MT-09 ve verzi SP, lehce upravenou MT-07, oblíbeného Tracera v cestovním GT balení, stejně tak Super Teneré.

Zero

V expozici americké společnosti Zero si můžete prohlédnout kompletní řadu těchto elektro motorek. Vlajkovou lodí je model SR s výkonem 70 koní a dojezdem 359 km.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 12.5 Kč od 8 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
NP přispěl 1 Kč
MARTlN přispěl 0.5 Kč
Lech přispěl 2 Kč
Jirka4137 přispěl 2 Kč
Jiroos přispěl 1 Kč
Mark09 přispěl 2 Kč
Kolatch přispěl 2 Kč
Richardsimek přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist