yamaha_demo_tour




TM 530 Black Nightmare od FMW

Silné silniční supermoto samo o sobě nabízí výborný poměr výkon/hmotnost a v rukou zkušeného jezdce se z takové motorky stává hodně živá bestie. Jenže maníci z italské dílny FMW si řekli, že svým krajanům ukážou, co znamená radikální supermoto, a pořádně TM 530 odlehčili. Z TM 530 Black Dream se stává FMW Trabalto, alias TM 530 Black Nightmare!

Za „Noční můru“ je zodpovědná dílna Lorenza Fugaroliho. Nedávno jsme vám představili jejich přestavbu KTM 640 s názvem Coito. Jen pro připomenutí dodejme, že FMW se specializuje na „metal works“, takže na jejich výtvorech moc plastů nenajdeme. Podobně je tomu i u této stavby, kde je ale hlavní důraz kladen na maximální snížení hmotnosti.
Chlapům z FMW se podařilo snížit hmotnost TM 530 (starší model s trubkovým rámem) o neuvěřitelných 35 kilogramů! Všechno, co není podstatné k ježdění, muselo pryč. Minimalistické oplechování je z ručně tvarovaného hliníku s airbrush úpravou. V podstatě je „Noční můra“ složená z kol, tlumičů, rámu, motoru, výfuku, sedla, řídítek a brzd. Malé přední světlo je zasazeno v rámečku společně s mini předním blatníkem.
Rukopis FMW se ale otiskl i na motoru. Najdeme zde nový kónický vzduchový filtr, Dynojet kit, vlastní rozvody a FMW vačky. Nerezový výfuk s karbonovou koncovkou je samozřejmě také z produkce FMW. Z původní výbavy TM zůstávají tlumiče: vpředu je vidle Marzocchi a vzadu monoshock Öhlins.
Výsledkem je ultralehká motorka, která vypadá opravdu velmi zábavně! Nepodařilo se nám ale zjistit, kolik tedy je výsledná váha stroje, TM je celkem skoupá na kompletní specifikace. Potěší však, že motorka je stále homologovaná pro provoz na pozemních komunikacích.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):
Motokatalog.cz



TOPlist