globalmoto_duben_nolan




Přestavba Laverdy SF 750 od Wrenchmonkees

Italskou značku Laverda na silnici asi jen tak nepotkáte a mladší ročníky ji možná ani neznají. Proto je jen dobře, že stále neupadla v zapomnění. K tomu určitě hodně přispívají podobné přestavby starých strojů, jakou je i následující mašina od dánské party Wrenchmonkees.

Dánská dílna Wrenchmonkees dostala zakázku od estonského hudebníka a fanouška značky Laverda Leslieho Laasnerna na přestavbu modelu SF 750 SF1 z roku 1972. Zákazník dal Dánům volnou ruku a nechal vše na nich, takže se chlapi trochu vyřádili. Výsledek za to rozhodně stojí a Leslie může být spokojený.
Od originální podoby stroje je stavba s pracovním názvem MONKEE #59 téměř nerozeznatelná. Zůstal původní motor, který ale prošel generálkou a dostal nové zapalování Dyna Bubble Ignition a skříň zapalování DMC. Karburátory Dell’Orto zůstaly také původní, stejně jako rám, který byl trochu zkrácen na konci a kompletně přestříkán na slušivou černou barvu a to včetně kyvky.
Rám a kyvná vidlice byly ještě před finálním nástřikem přizpůsobeny pro zadní centrální tlumič, který pochází z Yamahy R6. Přední tlumiče zůstaly skoro beze změny, jen jsou snížené o 3 cm a jsou v nich nové progresivní pružiny Wirth, které by měli zlepšit jízdní vlastnosti na silnici. Můstky vidlic a tlumiče byly přestříkány na tmavě šedou barvu.
Brzdy a náboje v kolech byly opět ponechány původní, avšak 18-ti palcová paprskovitá kola s obutím od Pirelli jsou zcela nová. Wrenchmonkees dodali zbytek dílů z vlastní výroby, mezi které patří parádní bílá nádrž, přední blatník, osvětlení, kompletní výfuk, box na baterku nebo krásné kožené prošívané sedlo a samozřejmě byla vyměněna elektronika za novou. Clip-on řídítka pocházejí od specializované firmy z Milána Motocicli Veloci a hliníkové stupačky jsou od značky Tarozzi.

Myslíme, že se stavba opravdu povedla a dánští tuneři odvedli kus práce. Nezbývá, než popřát Lesliemu hodně kilometrů bez nehody a snad se mu nerozletí starý motor, až pořádně bude točit plynem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):
Motokatalog.cz



TOPlist