journeyman_brezen




L Concept přináší design vesmírné lodi Enterprise do světa motorek

Prazvláštní designy z dílny Bandit9 nezapadají do žádné ze zaběhnutých škatulek. Jedná se o funkční umělecká díla a poslední kus s názvem L Concept jde zase o kus dál. Tentokrát se ovšem nejedná o jedinečnou přestavbu, ale o motorku, která se v limitovaném množství opravdu prodává.

O designu by šlo prohlásit, že je „retro-futuristický“. Cílem Daryla Villanueva z Bandit9 nebylo vytvořit motorku budoucnosti, ale pouze ztvárnit to, co si lidé představovali pod pojmem budoucnost v polovině minulého století. I z toho důvodu je design do značné míry inspirován starými komiksy a třeba spodní kryt motoru – nejvýznačnější prvek celé motorky, je zhotoven podle kosmické lodi USS Enterprise ze Star Treku.

Pod turbínovým krytem se ovšem ukrývá o dost přízemnější technika. Konkrétně je zde schován jednoválcový, vzduchem chlazený motor o objemu 125 ccm, vypůjčený z Hondy Super Cub. L Concept má proto úplně normální pohon malým „dvackovým“ motorem, napojeným na čtyřstupňovou manuální převodovku a řetěz. Spolu s motorem je v krytu vměstnán i výfuk, aby nepůsobil nijak rušivě.

Zbytek motorky je v zásadě vlastní konstrukce. Vpředu se o odpružení jednadvacetipalcového kola starají vidlice blíže neurčeného původu a stejně velké zadní kolo je uloženo v kyvce vlastní výroby, odpružené dvojicí vertikálních tlumičů. Rám je tvořen jednodílným hranolem z nerezové oceli, ve kterém se ukrývá nádrž a všechny nezbytné prvky.

Jediným narušením dokonalé vrchní linie je drobný výřez pro jednoduché sedlo pošité kůží. Jezdec se drží zvláštně klenutých dlouhých řídítek, opatřených gripy a páčkami originálního návrhu. V kapličce výkonného LED světlometu se ukrývá maličkatý rychloměr a vzadu svítí hranaté světlo, sestávající ze 45 maličkých LED diod. Brzdy jsou opatřeny jedním kotoučem na každém kole, což na hmotnost 135 kilogramů a rychlosti okolo stovky bohatě dostačuje.

Zajímavé každopádně je, že si pozoruhodný L Concept můžete opravdu koupit. Bandit9 vyrobí 9 kusů, z nichž je každý opatřen cenovkou 10 950 dolarů (225 000 korun) včetně zaslání až domů. Bohužel však asi neexistuje způsob, jak stroj legálně provozovat na silnicích.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist