yamaha_demo_tour




Akrapovič Full Moon

Na výstavě Custombike Show v německém městě Bad Salzuflen byl o víkendu představen nový koncept, za kterým stojí známý slovinský výrobce výfuků Akrapovič. Také si říkáte, že by mohl nechat svoje laděné koncovky lépe vyniknout? To už ale nejde - celá zadní kapotáž je totiž jeden veliký výfuk!

Na stavbě nového showbiku se podílela slovinská customérská dílna Dreamachine Motorcycles, která firmě Akrapovič pomáhala před třemi lety s jejím prvním customem Morsus. Jeho dominantním prvkem tehdy byla obrovská šestadvacetipalcová kola, a tentokrát návrhář zašel ještě dál. Přední ráfek konceptu Full Moon má v průměru dokonce 30 palců, a protože jej neschovává žádný blatník, je jasné proč motorka dostala název podle měsíce v úplňku. Slovinci si pro představení nového konceptu dokonce vybrali datum, na které připadá tato měsíční fáze.
Full Moon je - podobně jako Morsus - opět ztělesněním extravagance a technické vyspělosti, ale důležitou roli tady hraje také propagace značky Akrapovič. Zatímco u předchozího modelu návrhář zakomponoval do jednotlivých prvků známou siluetu škorpiona - logo slovinské firmy, tentokrát motorku stylizoval do formy jejích produktů. Plechová kapotáž a neobvyklý rám totiž tvoří integrovanou součást výfukového systému.
Díky netradičně řešenému rámu dobře vynikne pohonná jednotka, kterou tvoří dvouválec S&S Knucklehead 1 524 ccm, ale v kontrastu s předním kolem motor vypadá jako stopětadváca. Třicetipalcový kompozitový ráfek jen tak na nějaké motorce neuvidíte, a stejně tak zatím nikdo nepoužil tak velký brzdový kotouč. Řízení je plně automatizované, a díky tomu nejsou na řídítkách vidět žádná lanka ani kabely. Technickou lahůdkou je hydraulické odpružení, které umožňuje parkovat motorku ve svislé poloze.
Stavba, za kterou je více než 800 hodin práce, vypadá zvenku velmi jednoduše a elegantně, ale uvnitř je plná unikátních technických řešení a prvků.

Video



Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist