husqvarna_svartpilen_801_2




Jak se bránit, když pojišťovna odmítá vyplatit pojistné plnění?

Někdo si může myslet, že když si na svou motorku sjedná povinné a havarijní pojištění, je plně krytý v případě nehody. A že to samé platí v případě, že havárii zavinil někdo jiný. Bohužel jsou situace, kdy pojišťovna odmítá vyplatit část, nebo dokonce celou částku pojistného plnění. Řekneme vám, kdy mohou tyto případy nastat i jak se bránit.

Nejste viník a přesto tratíte

Řidič jedoucí z vedlejší komunikace vám nedal přednost a naboural do vás. Oprava vaší motorky stála 50 000 Kč, pojišťovna ale vyplatila pouze 25 000 Kč. Jaké jsou nejčastější výmluvy pojišťoven?

Amortizace
Použitím nových náhradních dílů se údajně zvýšila hodnota motorky. Nabouraná motorka už ale nikdy nebude mít hodnotu jako před nehodou a nové díly na tom nic nemění.

Nehoda se údajně stala jinak
Nehoda se dle pojišťovny stala jinak, než jak ji její účastníci popisují, a proto pojišťovna toho, kdo nehodu zavinil, plně zamítla pojistné plnění.

Rodinní příslušníci jako účastníci nehody
Pokud jsou účastníci nehody rodinní příslušníci, kamarádi nebo známí, pojišťovna může tvrdit, že celá akce byla předem domluvená a vyplacení pojistného zamítne.

Nehodu zaviněnou jiným řidičem ihned zdokumentujte

Viník je sice povinen škodu, kterou způsobil, své pojišťovně neprodleně nahlásit. Ne všichni řidiči ale jednají poctivě a někteří po nehodě přestanou spolupracovat. Abyste podobným situacím předešli, sepište ihned po havárii záznam o nehodě včetně údajů z občanského průkazu viníka. Pokud vám je odmítá sdělit, opište si alespoň SPZ a ideálně na místo zavolejte Policii ČR.

Kdy dostanu pojistné plnění? A jak se případně bránit?

Vyplacení pojistného plnění by se mělo uskutečnit nejpozději do 3,5 měsíce po nahlášení. S rozhodnutím pojišťovny zamítnout nebo zkrátit pojistné plnění můžete nesouhlasit. V tom případě je nutné zaslat své stanovisko včetně jeho odůvodnění a žádosti o přezkoumání pojišťovně viníka. Pokud pojišťovna zamítne i vaše odvolání, můžete se ještě obrátit na Kancelář ombudsmana České asociace pojišťoven, která postup dané pojišťovny prošetří, případně můžete spor řešit soudně.

Pozor na levné povinné ručení

Abyste o své peníze zbytečně nepřišli i v případě, kdy nehodu sami zaviníte, měli byste mít správně nastavené limity povinného ručení. To nejlevnější s nízkými limity se vám totiž nemusí vyplatit. Při dnešních cenách se snadno stane, že vaše pojištění jednoduše nepokryje způsobenou škodu a vy tak budete zbytek doplácet ze své kapsy. Využijte možnost online srovnávače povinného ručení, který vám přehledně ukáže nabídky různých pojišťoven tak, abyste si vybrali opravdu výhodně a jezdili bezstarostně.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)




TOPlist