globalmoto_duben_nolan




Představení Motohouse 3/2024

Jarní čísla jsou vždycky plná testování v zahraničí. V tomto čísle oblíbeného magazínu Motohouse se s námi jako první svezete na nové Hondě Africa Twin s 19palcovým předním kolem, čeká vás běsnění na neuvěřitelné KTM 1390 Super Duke R, a to zdaleka není vše.

Ducati má přece taky velkou novinku, Italové udělali nový jednoválcový motor a my se jako první mohli svézt s fungl novým Hypermotardem 698 Mono. A pokud byste to raději chtěli víc na klid, pak je tu nová pětistovka Kawasaki Eliminator 500, to je naopak neuvěřitelně krotká a poslušná motorka.

MH TEST – nová Ducati Hypermotard 698 Mono
První jednoválcový supermotard od Ducati má za úkol napumpovat adrenalin do žil všem, kdo na něj jen pomyslí, a přitáhnout do řad majitelů Ducati co nejmladší piloty. Všeobecně se dá říct, že nechtějí vyrábět druhou nejlepší motorku, proto si dali extrémně záležet na každém detailu nového motardu. Když v roce 2023 ukázali svoji dominanci na asfaltu (MotoGP, WSBK, SSP), poznali krásu hesla „win on Sunday, sell on Monday“ (v neděli vyhraješ, v pondělí prodáš).

MH TEST – Aprilia RS 660 Extrema
Nemůžu si pomoct, ale zase jedu až zbytečně rychle. Tyhle motorky se stovkou koní mají přesně takový výkon, který se dá na běžné silnici jakž takž využít. A tak si to kolem Dymokur sypu ve slušným tempu a vstřebávám i tu sebemenší informaci, kterou do mě podvozek Aprilie posílá. Není toho tolik, abych si s tím nevěděl rady, ale je jich dost, abych mohl zkoušet, jestli následující vracák půjde projet ještě o kousek rychleji. A s kolenem hezky nízko.

MH TEST – Yamaha XSR700 Legacy
Úplně na začátku se ještě na chvíli odtrhněme od čtení textu a pojďme si prohlížet samotný úvodní obrázek. Číhněte na tu motorku a záhy pochopíte, o jak příjemně lehký a subtilní stroj se tady jedná. Dohromady jako celek to funguje skvěle, kombinace stylového „retro“ designu, patřičně doladěných detailů a jakési celkové optické křehkosti, ve které cítíte celou tu lehkost a snadnost, s jakou ji bude možné ovládat.

MH EXCLUSIVE – nová KTM 1390 Super Duke R
Vůbec nezáleží na tom, jestli jste už tuhle motorku někdy naživo viděli. Když vedle ní stojíte a sjedete po jejích křivkách a záhybech jen letmým pohledem, musí se vám nutně rozjet koutky nadšením. A vážně se teď nebavím o novém světle, které rozdělilo svět na dva tábory. Jedněm se líbí, protože je to něco neokoukaného, a druzí nadávají, že je to jednoduše hnusný. Ne ne, já tady mluvím o jeho dlouhotrvající auře.

MH TEST – nová Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports
Africa Twin jako taková je jedním z nejoblíbenějších motocyklů na současném trhu. Od návratu téhle legendy v roce 2016 bylo v Evropě zaregistrováno dohromady přes 85 000 strojů tohoto modelu! V roce 2022 tvořila cestovnější varianta Africa Twin Adventure Sports (zkráceně ATAS) přes 56 % z prodaných kusů, a stala se tak tou žádanější z obou variant. A teď se pomyslné nůžky ještě více rozevřou…

Představení 2024 - Harley-Davidson Street Glide a Road Glide
Když se tradičně tak konzervativní značka jako Harley-Davidson pustí do předělání své vlajkové lodi, svět to vždycky očekává s notnou dávkou nervozity. Ale můžeme být v klidu, tohle se v Milwaukee rozhodně vydařilo. Tady musíme v první řadě říct, že Harley se toho fakt nebál. Už vloni na podzim nás naťukli s modely CVO a svět zíral s otevřenou pusou. Takže se dalo očekávat, že nový design brzy přejde i do standardních modelů.

Představení 2024 – Suzuki GSX-S1000GX
Přesně tohle Suzuki potřebovala jako sůl, extrémně rychlou, silnou, ale zároveň také pohodlnou motorku. Jak velí dnešní móda, v podstatě superbike, jen na vyšším podvozku. Je to motorka přesně pro lidi, kteří rádi cestují a zároveň se rádi svezou rychle. Propojení těchto dvou vlastností je u modelu GX naprosto skvělé! Design je takový neotřelý.

OJETINA – Suzuki GSF 1200 Bandit
Velký Bandit je klasika z největších. A vždycky byl snem armády kluků, kteří chtěli mít silnou čtyřválcovou motorku ve své garáži. Asi těžko bychom mezi motorkáři hledali někoho, kdo se ještě nikdy nesetkal s fenoménem zvaným „Bandit“. I proto projedeme klasické úvodní kolečko seznamování s historií modelu jen zkratkou, abychom měli víc času na samotné ježdění. Přijíždí megaikona, na které odrostly už dobré dvě generace jezdců. Seznamte se…

MH EXCLUSIVE – nová Kawasaki Eliminator 500 SE
Hledáte první větší motorku na úplný začátek a rádi byste funglovku? Tenhle malý cruiser by mohl být dobrou volbou. Nového Eliminatora jsme byli vyzkoušet v Marbelle na samém jihu Španělska. Třída malých cruiserů zažívá v posledních letech ohromný boom. A není se čemu divit – jsou to jednoduchý a dostupný motorky. Honda Rebel 500 a hlavně Royal Enfield Meteor 350.

MH TIP – Našich 10 nejlepších pro holky
Proč se vlastně používá pojem „motorka pro holku“? Cožpak holky jezdí nějak hůř, než jezdí kluci? Odpověď: O tomhle to samozřejmě není. Holky jezdí povětšinou skvěle, což už máme dávno v redakci ozkoušeno! Význam pojmu „ideální motorka pro holku“ hledejme tedy někde úplně jinde.

MH TEST – Indian FTR Sport
FTR je jedna z mála motorek, kterou lze jenom těžko někam zaškatulkovat. Je to naháč, scrambler, cruiser, nebo spíš flat track? Rozhodnout se v tomhle případě není vůbec jednoduchý. Ale koho vlastně zajímá, kam doopravdy patří, když je to tak jedinečný svezení. Moc o něm nepřemýšlejte a radši se zkuste projet, abyste zjistili, jestli vám jeho styl zachutná. Předpoklady k tomu tady jsou. Takže jakej je?

MH TEST - BMW F 900 R
Jí navzdory je to BMW se všemi klady, který k této značce patří. Ale přece jen se jejím standardům trochu vymyká svou uměřeností, až nenápadností a jednou nečekanou „koulí z mravů“. A kdyby nic jinýho, já jsem zcela podlehl praktické eleganci těch brašen. A přitom taková blbost, že jo. Jenže, nemůžu si pomoct, srdci člověka, kterej se něco narozčiloval při věčném motání gumicuků, neporučíš.

MH TEST – Kymco AK 550i ABS Premium
Na úvod otevřeně přiznám, že se značkou Kymco nemám moc jízdních zkušeností a do testu téhle AK 550 se mi nijak zvlášť nechtělo. Důvod byl jasný. Na obrázcích se mi ta věc vůbec nezdála, taková hranatá, kostrbatá, zkrátka podivná věc… Asi to vidíte taky, když koukáte na její fotky. Přece jen, Tchaj-wan je to dost jiná kultura.

SPORT – R.I.P. Anthony Gobert
Kdo před koncem milénia sledoval závody, toho často do červena odbarvená hlava tohoto závodníka určitě nemohla minout. V té době nebyli závodníci takoví „šampóni“ jako dneska, ale i mezi drsňáky jako Fogarty nebo Slight tenhle kluk o dost vyčníval. A nebylo to jen kvůli jeho vzhledu, a ani kvůli tomu, že si často spletl závodní víkend mistrovství světa s nekonečnou kalbou.

SPORT – testy MotoGP na Sepangu
Kdokoliv se na výsledky z únorového testování na Sepangu podívá, je mu jasné, že motorky kategorie MotoGP opět neuvěřitelně zrychlily. Ještě na podzim minulého roku jsme se loučili s Velkou cenou Malajsie s tím, že rekord okruhu stanovil Pecco Bagnaia na hodnotě 1:57,491, což je podle všeho aktuální strop.

SPORT – rozhovor s Petrem Najmanem
Co je nového u jednoho z nejlepších jezdců road racingu u nás? Petr Najman se připravuje na opravdu nabitou sezonu. Závodit bude jak doma, tak i venku, a rozhodně opět neokusí jen jednu třídu. Makačka, která samozřejmě začala už teď v zimě. Petr Najman patří mezi přední jezdce českého i evropského road racingu. Nyní má za sebou dvě náročné sezony, které ovlivnilo několik zranění, nicméně velké plány a přípravy na novou sezonu jsou v plném proudu. O tom všem jsme si s Petrem popovídali.

SPORT – Dívčí závodní tým WWRT
Kdo sleduje český road racing, jistě mu vznik tohoto čistě ženského závodního týmu nemohl uniknout. Holky nejsou žádné feministky, chlapům vstup není zakázán, ale zkrátka chtějí být příkladem dalším dívkám a ženám, které by závody bavily a chtěly by do toho jít také, ale mají obavy jít do toho samy. Je to vlastně i jedna z hlavních myšlenek, proč tým vznikl – ženy ženám. Součástí tohoto závodního týmu je i naše Lenka, a tak jsme se ji rozhodli po jejich první společné sezoně vyzpovídat a zjistit o jejich týmu trochu více.

MH na akci - příprava v Bikers Crown
Ať už nakupujete rádi, nebo ne, jistě rádi věci vlastníte. A to zejména ty, které skutečně potřebujete. Typicky třeba oblečení na motorku. Hlavně pokud je kvalitní a dlouho vám vydrží. Kromě toho by vám ale mělo jaksi pasovat, sedět. A v tom bývá problém.

Představení - Arai Tour-X5 pátá generace víceúčelovosti
První Araiky řady Tour-X spatřily světlo světa v roce 2003. A protože co je dobré, přetrvá, pro jubilejní dvacátou sezonu připravil japonský výrobce jejich další generaci označenou Tour-X5. Tato již pátá generace je oproti předcházejí kompletně přepracovaná a má spoustu nových funkcí. Jedna funkce tu však přetrvává napříč generacemi – ochrana jezdce, díky níž patří značka Arai už přes půl století k celosvětové špičce.

Příprava na sezonu – fyzická kondice
Zapomeňte na nabušený bicepsy! Ty na motorce nejsou vůbec důležitý. A teď se vůbec nebudeme bavit o nějakým profi přístupu, který jedou ti nejrychlejší závodníci. Většina z nás závodit nechce a ani nebude. My vám v našem článku poradíme, co pro sebe můžete udělat přes zimu, kdy motorka trpělivě odpočívá v garáži. Zkuste to a na jaře nám potom poděkujete, že se vám najedou pojede „tak nějak líp“.

MH na návštěvě – Harley-Davidson muzeum v Milwaukee
V roce 2008 otevřel legendární americký výrobce muzeum motocyklů ve městě Milwaukee, kde ikonická značka vznikla. Ředitelem muzea je Bill Davidson, pravnuk zakladatele značky Arthura Davidsona. Navzdory únavě z dlouhé cesty mě dokáže okamžitě dostat svým úsměvem a srdečným přivítáním. Posezení s ním pro mě patřilo k nejsilnějším zážitkům celé návštěvy Spojených států. Pro H-D pracuje téměř celý svůj život, ale firmou si prošel od běžných pracovních pozic.

Statistika registrací 2023
Co se v ČR prodává? Statistika nuda je… ale řekli jsme si, že jednou začas to zvládnete. Krom toho podívat se na nejprodávanější modely jednotlivých značek je zajímavé. Vzali jsme loňské registrace, top deset značek na našem trhu a u každé tři nejprodávanější motorky (bez stopětadvacítek a skútrů).

NOVÝ TIŠTĚNÝ MOTOHOUSE 3/2024
V prodeji na výstavě Motosalon od 29.2.2024 (výstavní cena 100Kč!)
…v plošné distribuci pak od úterý 5. března 2024
Cena časopisu: 119 Kč (SK verze 4,90 €)
Roční předplatné: 990 Kč
nebo 1.149 Kč s MH katalogem (SK roční předplatné 39,90 €)
Předplatné Česko: www.send.cz
Předplatné Slovensko: www.ipredplatne.sk

DIGITÁLNÍ PUBLIKACE
https://www.digiport.cz/detail/floowie-pu/563286/775-motohouse-3-2024

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist