yamaha_demo_tour




Představení Motohouse 1-2/2024

Nový Motohouse je opět plný nádherných motorek. Zastavte se na chvíli a mrkněte na to. Postavili jsme jednu z nejsilnějších motorek planety proti sportovnímu autu, uspěje? Velká endura, cesťáky, naháče i chopper, nechybí nic. V rozsáhlé reportáži se ohlédneme i za letošním Dakarem. A za měsíc je tady výstava Motosalon v Brně, která odstartuje další sezonu, a my si tenhle odpal rozhodně nenecháme ujít. Chystáme pro vás nejedno překvapení, tak to neprošvihněte.

MH představení – nová KTM 1390 Super Duke R
KTM nám předvedla nového Super Duka a nám opět spadla brada. Kam až s tím chtějí zajít, nám není jasný, ale rozhodně chceme být u toho. Ještě předtím, než se na něm v únoru svezeme, se pojďme podívat na ty nejdůležitější informace. KTM vždycky dělala divoký designový kreace a tady se u nové masky s LED světlem úplně utrhla ze řetězu. Jestli je to hezký, nevíme, ale rozhodně to vypadá naštvaně.

MH TEST – CFMOTO 800MT Explore
CFMOTO 800MT ve verzi Explore přijíždí v plný palbě. Svezli jsme se na silnici i v terénu a tohle na něm zažili. Zatímco se většina čínských výrobců specializuje na menší objemy, CFMOTO do nás v poslední době posílá dospělý motorky pro pořádný chlapy. A novinka Explore je nejlepším příkladem toho, že tihle borci nejsou žádný ořezávátka, ale musí se s nimi počítat. 800MT je pro mě osobně jedním z největších překvapení loňského roku. A hned vám povím proč.

MH srovnávací test – Ducati Panigale V4 R vs. Lamborghini Huracán Tecnica
Byl to jeden z těch vzácných dnů, kdy v ruce třímáte klíče od dvou naprostých exkluzivit a za boha se nemůžete rozhodnout, kterou ochutnat dřív. To ráno jsem si snad poprvé v životě sám s sebou nevěděl rady. Tentokrát ale rozum zvítězil nad doslova spalujícím chtíčem po té rudé bestii s jedničkou mezi očima. A měl jsem k tomu dobré důvody. Tím prvním je fakt, že nemá značky a v téhle specifikaci na běžnou silnici nesmí. A tím druhým je čas.

MH fascinace - Brough Superior Aston Martin AMB 001 PRO
Ano, jsme v říši snů. Tohle není normální motorka a bezesporu si můžete říkat, proč vlastně takový nesmysl vznikl. Na silnici to nemůže, drahý je to jak mejdan v Dubaji… jenže vzpomeňte, co byly vaše sny v dětství. Přesně tyhle předražený auta a motorky. Ono totiž ruku v ruce s cenou jde ještě něco jiného, a tím je technika. A to nám věřte, když se spojí dvě ikony, jako jsou Aston Martin a Brough Superior, nepůjde o nic obyčejného.

MH TEST – Harley-Davidson Breakout
Léto 2013. Pamatuju si ho docela přesně, to byl ten rok, kdy Harley představil na sezonu Breakout jako jednu ze svých nejzběsilejších novinek. Silný motor, obří zadní pneumatika, úzký vysoký předek a ohromný grandiózní světlomet. Somik se tehdy smál, až se za břicho popadal a pronesl směrem ke mně bájnou větu: „Tak tohle, Jendo, bude motorka přesně pro tebe…“

MH představení – nové BMW R12 nineT / BMW R12
Svalnatý roadster BMW s označením R nineT během deseti sezon dospěl a k jubileu si rovnou nechal ze svého žebra vyrobit i o něco jemnější partnerku. A jak se zdá, rodinka se bude mít dál hodně čile k světu. Nenásilné propojení moderny a klasiky. Vymýšlí se to těžko a výsledky jsou mnohdy hodně rozpačité. BMW tohle ale umí, o čemž svědčí deset let prodejních úspěchů modelu R nineT.

MH TEST – Honda XL750 Transalp
Je tomu takřka přesně rok, co jsme vám na stránkách Motohouse přinesli první test Hondy XL750 Transalp, jehož verdikt zněl až nečekaně optimisticky. Honda přinesla třičtvrtělitrový stroj s překvapivým výkonem 92 koní, velice slušnou ergonomií s nízkým sedlem, které je možné zakoupit ještě více snížené (ideální pro menší postavy či něžné pohlaví), a to celé zabalila do skutečně velice dobře nastavené cenovky.

MH TEST - Yamaha Tracer 9 GT+
Na dokonalost se dá bezesporu pohlížet různými způsoby. Jako základní mě napadá dělení na subjektivní a objektivní. U nás v redakci zjednodušeně řečeno na dokonalost podle Carlose nebo podle mě. Karlovi je totiž jedno, jestli to vibruje tak nebo tak, jak moc tomu duní motor atd. Podstatné je, jak perfektně to zatáčí, brzdí, zrychluje… prostě jak perfektně to funguje. A mě perfektně fungující motorky nudí. Jenže…

MH TEST – Royal Enfield Interceptor 650
Speciálně pro ty, kteří bez čísel a stokrát omletých základních informací nemohou žít, tady píšu, že Interceptor 650 Twin je motocykl klasické koncepce, jehož srdcem je vodou a olejem chlazený čtyřtaktní řadový dvouválec o objemu 648 cm3, dávající výkon 35 kW (zní to jako málo, ale na takovouhle motorku to fakt bohatě stačí), jehož chod je tak sametový, že pokud patříte mezi ty jedince, kteří ke svému motocyklu za jízdy promlouvají, připravte se, že v případě Interceptora budete mít verbální citové výlevy i k samotnému motoru.

MH na akci – Španělsko a Portugalsko
Ráno nás přivítalo nádherný slunce vylézající nad vrcholky hor na ještě nádhernějším místě. Představte si ranč za městem, kolem něj několik rybníků, široko daleko vůbec nikdo. Naprostá samota, ale s perfektně zařízeným ubytováním a se vším, co byste dneska mohli čekat a chtít. Nejsme tu však kvůli nějakýmu romantickýmu rozjímání, ale bude se hlavně jezdit. A když máte pod přístřeškem tak vymazlenou flotilu, volume mojí natěšenosti bylo asi na dvanáctce.

MH TEST – Rieju MR300 Racing
Pro mnoho jezdců je značka Rieju méně známá, ale rozhodně se nejedná o žádnou „rychlokvašku“. Její kořeny sahají do dob před druhou světovou válkou, kdy se zabývali výrobou cyklo doplňků a později výrobou jízdních kol. Po válce už vznikl jejich první motocykl (moped) a v 70. letech první endurové stroje. Za tu řádku let získala společnost Rieju nespočet zkušeností a po zakoupení GASGAS rakouskou KTM převzali technologii původních GASGASů. Momentálně zdatně konkurují ve většině světových soutěží endura (šestidenní, Erzbergrodeo, Dakar Rally).

SPORT – Dakar 2024
Odhodlané, trpící, zaprášené a poničené tváře zmordovaných motorkářů, to je hlavní obraz, který si budeme pamatovat z letošního ročníku slavné dálkové soutěže. Pátá Rally Dakar pořádaná v Saúdské Arábii slibovala historicky největší nápor na jezdce i jejich techniku a tyto předpovědi se skutečně vyplnily do posledního puntíku. Bezmála 60 % trati tvořily nové úseky, celková délka závodu včetně přejezdů činila 8000 kilometrů! Šutry, písek, kamení.

SPORT – Historie GP
Značná část historie i současnosti motocyklových závodů je mimo jiné výrazně spjata s japonskými výrobci závodních strojů. Z tohoto pohledu bývají 60. léta minulého století mnohdy označována jako tzv. Japonská invaze. Tou dobou totiž na scénu světových Grand Prix postupně vstoupily čtyři nejznámější japonské firmy: nejprve Honda, hned po ní Suzuki, poté Yamaha a nakonec ještě Kawasaki. Od vzniku světového šampionátu v roce 1949 ovládaly výsledkové listiny především stroje z Velké Británie a Itálie, jako byly AJS, Norton, MV Agusta, Moto Guzzi, Benelli.

SPORT rozhovor - Ervín Krajčovič
Sešli jsme se s nejmladším z rodu Krajčovičů na oběd a probrali všechno, co ho v sezoně 2023 dovedlo až ke světovému triumfu. Fat track je u nás pořád ještě dost nová záležitost, proto jsme to vzali pěkně od začátku. Bude nás zajímat samozřejmě motorka, její jízdní specifika a nastavení, stejně jako nástrahy a taktika mistrovských závodů. Pokud se tedy chcete o disciplíně, v níž teď máme tak velký úspěch, dozvědět víc, máte nyní jedinečnou příležitost.

MH přestavba – Yamaha SR 250
Pokud někdo uvažuje, že by rád jezdil na něčem, co nikdo jiný nemá, a zajímá ho, jak taková záležitost přestavby může probíhat, pak mu nabízím Michalův příběh, který mě stál spoustu cigaret, jelikož se tento majitel jedné takové přestavby dostavil k vyprávění své zkušenosti chytře bez svých. Michal se živí sám, takže patří mezi jedince, kteří se prakticky nezastaví. Proto potřebuje mít se jaksi na čem nezastavit.

MH na akci – Lenka v Číně 2.díl
Pojďme si tedy prohlédnout 280 tisíc metrů čtverečních dvou čínských továren CFMOTO. Za rohem vysoké kancelářské budovy, o níž jsem v první části mluvila naposledy, je široká tovární hala. A zde konečně uvidíme samotné výrobní linky této nové továrny z roku 2020. Hala má společnou vstupní recepci pro obě její dvě části, na které je uvnitř hala rozdělena. Na výrobní linky CFMOTO a ZEEHO a druhá část na KTMR2R. (Značka KTM spolu s CFMOTO má od roku 2017 zavedenu spolupráci formou joint venture.)

MH flotila – Moto Guzzi V100 Mandello
Sudičky jí daly do vínku pár výrazných vlastností (aby ne, vždyť je to Moto Guzzi!), takže jako každá sofistikovaná krasavice má několik tváří, které rafinovaně střídá. Pro její okouzlené uživatele tak není úplně snadný se shodnout na jednom slovu, které by ji nějak zásadně charakterizovalo. Všichni se ale shodneme na jednom – takovou motorku jsme tady dlouho neměli! Za těch osm tisíc redakčních kilometrů (jeden byl sladší než druhý) se nám některé její půvaby podařilo odkrýt, nad jinými se stále dohadujeme.

MH jak jezdit – řešíme krizovku
Nejdůležitější vteřina. Zná to každý z nás. Prostě se něco nepovede, letíme k zatáčce a začínáme tušit, že už je to celý špatně. Co ale dělat v té nejrozhodnější vteřině, abychom se vyhnuli totálnímu průseru? Dá se to ještě nějak ovlivnit? Pokusili jsme se pro vás připravit malý a snad naprosto jasný návod, jak na to. Uklidni to. Prostě si řekni: „Tak je to tady“. A přijmi ten fakt. A i když se lekneš, potlač všechen strach a nezmatkuj. Vymést chaos z hlavy, to je 50 % úspěchu, že to nakonec přece jen správně vyřešíš.

MH jak jezdit – zdokonalujeme se
Nejspíš už většina z vás zaslechla, že v ČR existují nejen motoškoly, jakou mám například já, určené pro širokou motorkářskou veřejnost, ale že se dají najít i úzce profilované kurzy určené výhradně na specifické kejkle, jakým je například jízda po zadním. A právě do jedné spřízněné motoškoly jsem v rámci kolegiálního přátelství zavítal, abych se nejen podíval na to, jak taková výuka může probíhat, ale i proto, abych se procvičil v tom, co už jakž takž ovládám.

Redakční BEST OF 2023
a taky první náhled do nadcházející sezony

Článek, který patří v časopisu mezi ty nejtradičnější. Krátké ohlédnutí redakce za uplynulou sezonou, vypíchnutí toho nejzajímavějšího a zároveň malý náhled do věcí, které teprve nastanou. Takhle tedy žil Motohouse v roce 2023. Odpovídat budou: Carlos, Karas, Jirka, Somik, Gas, Lenka a Roman Kadlčík za Okruháři.cz

NOVÝ TIŠTĚNÝ MOTOHOUSE 1-2/2024
V prodeji od pondělí 29. ledna 2024
Cena časopisu: 119 Kč (SK verze 4,90 €)
Roční předplatné: 990 Kč
nebo 1.149 Kč s MH katalogem (SK roční předplatné 39,90 €)
Předplatné Česko: www.send.cz
Předplatné Slovensko: www.ipredplatne.sk

DIGITÁLNÍ PUBLIKACE
https://www.digiport.cz/vydani/floowie/775-motohouse

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist