globalmoto_duben_nolan




Motohouse 4/2012

Testy, testy, testy - od každého kousek a k tomu poprvé i přehledné porovnání cen. Navíc na začátku sezony pořádná porce sportu, poznáte nejen nový český tým v Grand Prix, nakoukneme i do závodnických nemocnic. Hodně důležité je podle nás i téma změn v autoškolách od roku 2013. Čtěte, dozvíte se víc…

GIRLHOUSE – Pro dívky a paní, den ježdění zdarma
Akce je připravena pro všechny milovnice jedné stopy, přičemž nerozhoduje věk, ani značka motorky. Společně s českým zastoupením značky Suzuki se na vás budeme těšit na autodromu ve Vysokém Mýtě, k dispozici bude volné ježdění, motoškola i bohatý doprovodný program. Přijeďte si zdarma zajezdit pod dohledem zkušených jezdců a připravte se co nejlíp na rozebíhající se sezonu 2012…

Představení: Honda Crosstourer
Nesmrtelný polykač kilometrů, maximální pohodlí a zároveň off-roadový univerzál. Honda vyprodukovala motorku, o které se mezi cestovateli hovoří stále víc a víc… Jako základ pro tuhle novinku Hondy posloužilo populární VFR1200F s vidlicovým čtyřválcovým motorem. A nejen motor spojuje tyto dva motocykly. Shodují se i dvouspojkovou převodovkou DCT.

Představení: Suzuki GW 250
Neberte ji jen jako motorku pro nováčky. Z vlastní praxe můžeme potvrdit, že dvěpade dokáže překvapit. Mnohdy na „vyblbnutí“ úplně ideální záležitost… Nebývá zvykem, aby třída malých nakedbiků směřovala z Asie do Evropy. Ale tentokrát se to stane a nás čeká asi už letošní sezonu malá nahatá motorka pro lidi, kteří s motorkou začínají, anebo se k motorce rozhodli vrátit.

MH Exclusive – Ducati 1199 Panigale S
Nejočekávanější motorka roku je tady. Nová Panigale je naprosto přelomovou motorkou a buďte si jistí, že ve vás vyvolá ten nejzákladnější lidský instinkt – nekontrolovatelný chtíč. Přiznám se, že fakticky nevím, čím začít. Je to podobný pocit, jako když zatáhneme do temný uličky svoji první holku. Určitě víte, co tím myslím. Jste nervózní, natěšení a zároveň se bojíte, aby to dopadlo… S novou Panigale je to podobné – všichni (včetně nás) o ní básnili ještě dřív, než měl kdokoliv šanci se na ní projet.

Srovnávací test
MV Agusta Brutale 920 vs. Triumph Speed Triple

Poslední generace Triumphu Speed Triple ještě upevnila jeho pevnou pozici na vrcholu kategorie velkých streetů. Na souboj ho tentokrát vyzvala kompletně přepracovaná a zcivilněná Brutale od MV Agusty. A hned zkraje musím říct, že to Triumph neměl vůbec jednoduché.

TEST Kawasaki Z1000SX
Kawasaki vymyslela úchvatnou motorku. Litrová Z1000SX je stroj pro spokojený lidi, hned vzápětí vysvětlíme proč… Dlouho, opravdu hodně dlouho jsem přemýšlel, jak popsat pocit, který mě prostoupil za řídítky téhle motorky. Jedu zatáčkou a jako bych se na asfalt lepil. Vyjedu z oblouku a Kawa vyskočí, jako by chtěla po někom zaútočit. Je zuřivá, vzteklá, ale zároveň dokáže jet tiše a nekonečně dlouho vyčkávat.

ANGLIE - Honda RC45, Yamaha YZF750R, Kawasaki ZXR750 a Ducati 916SP
Tohle není žádná nostalgie, to jsou motorky ze staré školy, ale nebýt jich, ty dnešní by nikdy nebyly tak dobrý…. Všichni víte, že se s oblibou říká, že dnešní motorky už nejsou, co bývaly. Což je samozřejmě nesmysl – dnešní stroje mají větší výkon, jezdí rychleji, lépe se ovládají a tolik nežerou. I samotný výběr je úžasný, o mnoho větší, než to bylo před dvaceti lety. To jsou prostě holá fakta, na tom nezměníte nic, ani s tou největší vzpomínkovou fantazií.

MH – vybíráme motorku
24 TIPŮ: Připravili jsme pro vás přehled jakési motocyklové střední třídy. Záměr materiálu je zjevný: pomoci čtenářům při výběru letošní motorky. Srovnávejte, kalkulujte a připočtěte třeba i postřehy z našich testů. Možná byste do tohoto výběru zařadili i jiné motorky – ale nikde není psáno, že tento materiál nebude mít v MH pokračování…

99 rad - Poznej svého nepřítele
Dnes si povíme o dalším nebezpečí, které na nás na silnici čeká. Neberte to prosím jako ultimátní seznam potenciálních „trouble makerů“, ale spíš jako naše doporučení, před kým si dát majzla. Pokud na silnici potkáte něco z téhle stránky, mějte oči na stopkách.


TEST: Triumph Rocket III Roadster
Existují motorky pro chlapy. Existují i motorky pro opravdu velký chlapi. A pak je tady Triumph Rocket III, který má největší sériově vyráběný motor světa. Jaký to je, vlastnit od takovýhle motorky klíč… Je hodně důvodů, proč je Triumph Rocket III považován za největší produkční motorku světa. Jeho motor je opravdový gigant – 2 294 kubických centimetrů

MH Test: H-D Electra Glide Classic
Pokud chcete cestovat s maximálním komfortem a zároveň maximálně stylově, máte jedinou možnost – Harley-Davidson Electra Glide. Jo, anebo si pořiďte dva koně z Kladrub a k nim královský kočár. Nenávidím mytí motorek. Umýt si tu svoji jednou za měsíc není problém, ale když jste k této činnosti donuceni několikrát týdně, prostě vám to leze krkem.

Představení Yamaha WR450F
Mezi lampičkáři* je větší WR řádně provařený bike. Je to evergreen mezi endury a jeho oblíbenost pramení z robustní stavby a hlavně ověřené spolehlivosti. Letos je WR představeno v mnoha úpravách. Letos přichází Yamaha s WR450F jako s novinkou. Pětiventilový motor dostal vstřikování a jeho chod hlídá daleko víc elektroniky. Záměrem této inovace nebyla ani tak touha po maximálním číslu v tabulce výkonových hodnot, jako spíš snaha dopřát zákazníkům větší potenciál a využitelnost motoru.

Srovnávací test Honda CBR250R vs. Kawasaki Ninja 250R
Ještě v nedávné dvoutaktní éře byly dvěstěpadesátky civilní vstupenkou do závodnického světa. Současné čtyřtakty se jim nemůžou rovnat. Ale to vůbec neznamená, že by jejich vývoj byl slepou uličkou. Právě naopak. Výrobci začínají chápat, že díky novým pravidlům a především legislativě se vytvořila příliš velká mezera mezi dost slabými čtyřdobými stopětadvacítkami a střední třídou šestistovek a že nůžky mezi těmito kategoriemi se moc rozevírají.

Yamaha Xenter 125/150
Každý aspekt novinek od Yamahy je vymyšlen tak, aby maximálně vyhovoval městskému použití. Jde o to dostat se co nejrychleji na místo určení – tomu je podřízeno všechno. A je jedno, jestli jste student spěchající na přednášku, nebo manažer v obleku, který nestíhá důležité jednání. Xenter je navržen tak, aby byl co možná nejlépe ovladatelný a vyhovoval jak úplným nováčkům, tak i pilotům, kteří mají už nějaké zkušenosti.

Sport - Testy MotoGP
V Sepangu proběhly zkraje roku dva testy MotoGP. Casey Stoner dvakrát nejrychlejší, náš Karel Abraham bojuje před začátkem sezony s nepříjemným zraněním. Hned dvakrát se před začátkem nové sezony sešli v Sepangu jezdci královské třídy k předsezónním testům. Poprvé na přelomu ledna a února, podruhé o měsíc později. A obě seance jasně naznačily, jaké bude letos rozložení sil.

SPORT – Rozhovor Luboš Felgr, FGR
Konečně český tým v Grand Prix!!! Na světě se občas dějí zázraky. Kdo by před třemi lety uvěřil, že v roce 2012 budeme mít stálého jezdce v královské MotoGP a do nejslabší třídy nastoupí na komplet sezonu motorka z české konstrukční dílny? A vidíte, je to tu…
SPORT – Superbike
V Austrálii strávili piloti MS Superbike dohromady dva týdny. Nejdříve privátní, potom oficiální testy, vše završeno dvěma úvodními závody sezony. Všichni vcházeli do prvního letošního měření sil se svými ambicemi, ovšem jen někteří se z něj vrací uspokojeni. Ohlédněme se s odstupem a pokusme se zanalyzovat nejdůležitější fakta.

SPORT - Profil Dr. Claudio Costa
Motocyklové závody jsou nepochybně nebezpečným sportem, který s sebou nese velké riziko všemožných dramatických situací, karambolů či pádů s následkem různých zranění – od těch zanedbatelných až třeba po ta fatální. Velice významný a naprosto nezbytný je proto prvek patřičné lékařské péče při takovýchto akcích. Zdravotní zabezpečení současných Grand Prix je na velmi vysoké úrovni.

SPORT: Pecina s Volejníkem na cestě za titulem
Mezi velmi adrenalinové sporty, které v zimních měsících přitahují diváky, patří závody na ledě. Letošní únor nám přinesl tuhé mrazy, díky kterým jsme se dočkali republikového šampionátu jednotlivců i družstev. Během února se stačily odjet tři závody o body do šampionátu družstev. Ten čtvrtý je na programu až v březnu, a je tedy možné, že díky klimatickým podmínkám se bude rozhodovat i bez jeho pořádání.


Rozhovor s Janem Nekovářem, 1autoskola.cz
Získat papíry bude těžší! S Janem Nekovářem z pražské Autoškoly Praha s.r.o. jsme si povídali nejen o připravované změně zákona a situaci v současných autoškolách. Zajímalo nás například i to, jaké to je – učit někoho jezdit na motorce…


Special přilby
Oslovili jsme vybrané obchodníky a zeptali jsme se za vás. Co považujete za důležité a s čím zajímavým vchází vaše firma do nadcházející sezony? Pokud uvažujete o nákupu nové přilby, měly by vám následující informace pokud možno co nejvíce pomoci. Trh s přilbami je rozmanitý a je z čeho vybírat. Každá značka má své přednosti i vychytávky.

MH Legenda - Moto Guzzi GP500 V8
Pojďte se s námi vrátit o pár desítek let dozadu, do časů, kdy se po závodních okruzích seriálu Grand Prix proháněla jedna velmi neobvyklá italská motorka – osmiválec Moto Guzzi. Pokud někdy zavítáte do muzea Moto Guzzi v jejím domovském Mandellu del Lario, rozhodně tenhle kousek nepřehlédnete. Stojí tam uprostřed místnosti na čestném místě. Italové pro to mají důvod – jde o jedinečný technický kousek

Adventura - Amerika 2. díl
Minule jsme se vydali na cestu s Tondou a Janou. Dozvěděli jsme se, že cesta po západním pobřeží byla jejich velký splněný sen, že mají půjčenou Elactra Glide – což byl autorův první kontakt s Harleyem. Projeli jsme se po pobřeží oceánu a nyní vyrážíme nahoru, do hor…


Dlouhodobý test - KTM SM T 990 ABS
Tahle Kačka nám padla do oka už při novinářské prezentaci ve Španělsku, kam se náš časák dostal. Byli jsme naprosto nadšení z její zábavný nátury, a proto jsme si ji vybrali na dlouhodobý test, který by měl prokázat, jestli jde reálně žít s motorkou, která má základ v šíleně nabušeném velkém supermotardu.

Přestavba - BMW F 800 ScrambleR
Vyslovte to slovo nahlas: „Scrambler“. Slyšíte tu hravost, tu čistou jednoduchost strojů, tu ozvěnu, jak šeptá cosi o café racerech, rock´n´rollu a Stevu McQuennovi? Dlouhou dobu se tyhle kultovní motorky schovávaly kdesi v undergroundu, ale posledních pár let, kdy prudce stoupá obliba retra, se nám zase derou nahoru. A právě tuhle příležitost podchytil i německý výrobce cestovatelských doplňků Touratech.

Co to máme v tlapách
Jaro se kvapem blíží, a tak je správný čas na obměnu výstroje a dokoupení nových kousků. I v tomto čísle pro vás máme dva zajímavé typy a zkušenosti našich redaktorů. Pana šéfredaktora můžete poslední dobou vídat v nové helmě a náš čoprař už třetí sezónu trápí stylové motojeansy.



Motohouse (CZ i SK) 4/2012
v prodeji od pondělí 12. března 2012
* cena 99 Kč (SK verze 3,80 €)
* roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
info předplatné: www.send.cz
info časopis: www.motohouse.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist