yamaha_demo_tour




Motohouse 1-2/2014

Dokončovali jsme toto řadové číslo Motohouse tak, aby jeho distribuce připadla na volné sváteční dny. Chtěli jsme, abyste měli dostatek čtení o motorkách pro chvíle volna, postavili jsme jej tak, aby si v něm každý našel to své. Snad se vám bude líbit, včetně tolik očekávaného originálního testu nové Suzuki V-Strom 1000…

Představení: Ducati 1199 Superleggera
V rámci trendu poslední doby jsme o „super lehké“ Ducati věděli už pár měsíců před oficiálním představením, ale i tak byly první dojmy z nejsilnější 1199 zajímavé. I okruhový laik na první pohled vidí, že má před sebou zatraceně rychlý superbike. Stačí říct 2 čísla: přes 200 koní a 177 kilo. A to se, prosím pěkně, bavíme o provozní hmotnosti. Suchá váha se dostala na hodnotu 155 kg, a takový argument umí vypálit jen málo motorek.

Představení: BMW S 1000 R
Kvůli letošnímu vynechání veletrhu Intermot v Kolíně n. Rýnem si i BMW schovalo představení svých novinek do italského Milána. Jednou z nejdůležitějších byla bezpochyby odstrojená verze okruhového náčiní S 1000 RR. To si už delší dobu říkalo o podobný počin a letos bylo naše přání vyslyšeno. O jedno „R“ chudší řadový čtyřválec si od své kapotované předlohy bere téměř veškerou techniku a nabídne kvalitu značky v trochu hooligan balení.

MH EXCLUSIVE – Suzuki V-Strom 1000
Nevím jak vy, ale osobně se upřímně řečeno dost divím, že Suzuki ponechala segment litrových cestovních endur tak dlouho prázdný, když její menší sourozenec V-Strom 650 se nejenom dobře prodával, ale především získával kdejaké ocenění za nejlepší univerzální bike současnosti. Naštěstí to klukům v Japonsku docvaklo a přivedli na svět litrového „Stroma“, který má navázat na klady svého předchůdce a přitom daleko více padnout lidem do oka, což byla asi nejčastěji vyčítaná chyba starých V-Stromů.

ANGLIE: Dokonale vyvážená Ducati 749
Vzhled a ovladatelnost superbiku, ovšem bez superbikové cenovky. To je heslo zapsané do rodokmenu Ducati 749. Když přišla v roce 2003 na světový trh, měla nahradit odcházející model 748E, který byl například v Anglii nejlépe prodávanou sportovní motorkou. Zatímco ale 748 okouzlila kupující svojí krásnou tváří, 749 si je získala svou čistou použitelností a talentem k jízdě. Byla lehčí, točivější, lépe se ovládala a bylo na ní víc místa – byl to zkrátka superbike střední váhy, který udělal z každého, kdo přes něj někdy přehodil nohu, přinejmenším Troye Baylisse. Alespoň tedy ve svých snech...

Srovnávací test
Ducati Monster EVO vs. Kawasaki Z800 vs. MV Agusta1090 R vs. Triumph Street Triple R - dohromady mají přes čtyři sta koní a každá z nich je z jiného těsta. Jedno je ale spojuje – obrovská touha po tom, aby z obyčejné projížďky udělaly zážitek.

ROZHOVOR – Motosalon 2014 se blíží
Sešli jsme se v polovině prosince, přípravy na Motosalon 2014 nabíraly skutečné obrátky. V rukou jsme měli první mapku rozdělení expozic a dílčí nástřel programu všech čtyřech výstavních dní. Po hodince vysvětlování mi došlo, že dát dohromady takovou akci asi vážně není žádná sranda – a o to větší skládám paní Janě a Ditě poklonu – byť jen dodatečně.

MH Jak jezdit: Což takhle dát si… loket?
Možná vás překvapíme, ale tahat loket po zemi není nic novýho. Prvním borcem, který tuhle dramaticky vypadající techniku používal, byl francouzský závodník Jean-Philippe Ruggia. To všechno před pětadvaceti lety! Teď se díky jistému Marcovi Márquezovi snaží dát loket na zem každý druhý okruhář. Tenhle Španěl dotáhnul techniku odřených loktů k absolutní dokonalosti díky několika důležitým faktorům

Test: Husqvarna Nuda 900R
Vyberte si silnici. Jakoukoliv. Široká, úzká, pomalá nebo rychlá – je to úplně jedno. Stačí letmý pohled na ostré křivky téhle Husky a pochopíte, že ona zvládne všechno. Je vysoká a štíhlá jak supermodelka a kolem motoru je namotaných pár trubek. To už samo o sobě slibuje hbitost a reakce ostré jako skalpel. Nebudeme teď řešit, jestli je to spíš nahatá motorka, nebo přikrčené supermoto, protože koho to vlastně zajímá?

Srovnání: BMW R 1200 RT vs. Yamaha FJR1300A
Možná se pletu, ale poslední dobou jako by pojem motocyklového cestování nabral, tedy alespoň tady v českých zemích, trochu zavádějící směr. Nebo alespoň já neustále poslouchám ty hovory, že kdo nepřejel poušť Gobi, nesjížděl písečné duny v Mauretánii a nevyrazil alespoň jednou s motorkou za Ural do bažin, ten jako by snad ani nebyl. Pro ty kluky je to výzva, adrenalin, hodně je to taky o možnosti překonat sám sebe a o novodobé možnosti sáhnout si až na dno vlastních sil. Jenže…

Představení: Žluto-modří přepsali historii
Nadpis je vlastně tak trochu zavádějící, žluto-modří jsou v tom tak trochu nevinně. Husqvarna se totiž stala součástí impéria Stefana Pierera, a tím sesterskou firmou KTM a Husabergu. Tyto změny se samozřejmě musely projevit i na nové modelové řadě pro rok 2014. Pojďme se na ni podívat.

Padesát na Big Bangu
Je jedno pošmourný listopadový pondělí a já sedím na lavičce před technickou. Během čekání v hlavě bilancuji ty čtyři roky, který jsem se svou kráskou strávil. Er-jedna s Big Bang motorem je legenda. Takže, jaký to bylo? Dneska je to téměř na den přesně. V listopadu 2009 jsem si splnil svůj životní sen a z obchodu Yamaha Filipenský Jihlava jsem si odvezl fungl novou Yamahu YZF R1 – Big Bang, svoji vysněnou motorku. A teď se v sedle své „number one“ dám na cestu časem zpět…

TEST: Harley-Davidson Sportster 1200 Custom
Příběh tohoto testu začíná překvapivě na tiskovém oddělení Grand Prix MotoGP, tedy v tichém prostředí plném veledlouhých fotoaparátů, chlapců s límečky a povrchně předstíraného profesního přátelství. V Brně je jedním z koordinátorů tohoto multikulturního hemžení náš kolega Tomáš Prostějovský, muž, který vládne řadě jazyků a silniční motorky jsou pro něj „to nejvíc“ už od dětství. Vyrostl na závodech, a když se ke mně žene s telefonem se slovy „Hele, já ti musím něco ukázat, do čeho jsem se zamiloval v Itálii…“

Dívčí MH test Honda MSX125
Honda MSX 125 je snad to nejmenší jednostopé přibližovadlo, jaké jsem kdy řídila. Když jsem ji viděla zaparkovanou pěkně v MCH vedle ostatních motorek, nedalo se jinak než se usmívat. A tak to vlastně bylo po celou dobu testu. Dalo by se říct, že tu máme novodobého nástupce modelu Monkey. A když říkám novodobého, tak tím myslím novinku hned v několika věcech.

SPORT – KAREL HANIKA
Sedmnáctiletý Karel Hanika by mohl, podle všeho, navázat na historii nejlepších českých silničářských výsledků. Pokusili jsme se o zajímavé srovnání. Na okruzích celého světa neodmyslitelnou součástí tohoto kolotoče. Pouhých 7 sezon má pak za sebou nejmladší kategorie Red Bull Rookies Cup (RBRC), který se jede při klasických evropských GP.


Rozhovor FMX: Robbie „Maddo“ Maddison
Čím blíž se dostanete k vrcholu jakéhokoliv lidského činění, tím pravděpodobněji tam narazíte na energií a úsměvem překypujícího člověka s jasnou vizí a obrovským srdcem. Nejinak tomu je u FMX, jehož hvězdou rozhodně je Australan Robbie Maddison. Měli jsme to štěstí se s ním potkat před pražskými Gladiator Games.


MACAU: 47th STAR-RIVER WINDSOR GP MACAU 2013
Tak a je definitivně konec motocyklové závodní sezony. Stejná myšlenka mi vždycky v tomto podzimním období proletí hlavou, když elita road racingových gladiátorů prolítne kolem betonových zdí na Reservoir, Mandarin Bend nebo Solitude Esses... Jasně, že mám na mysli městské peklo závodního okruhu ve městě Macau, což je hlavní město stejnojmenného poloostrova, zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky, která kdysi patřila mezi portugalské kolonie.

MH Adventura
Expedition Around Black Sea 2/2

Z gruzínského Batumi jsme měli později v úmyslu jet trajektem na Ukrajinu. Proto naše cesta z turecko-gruzínského hraničního přechodu vedla do tohoto největšího gruzínského přístavu, kde jsme potřebovali získat informace k plánované cestě. Ano, název cesty, který deklaroval, že moře objedeme, dostával tímto na frak. Během plánování jsem ale odevšud dostával informace o neexistenci oficiálního hraničního přechodu mezi Gruzií a Ruskem. Dnes vím, že je to blbost. Na hraničním přechodu, ležícím na silnici E117, panuje čilý turistický ruch!

Rozhovor s Edgarem Heldem
Málokdo asi ví, že německý výrobce motooblečení a doplňků Held, který loni oslavil 66 let od svého založení, má své kořeny v bývalém Československu. My jsme měli možnost se osobně setkat se synem zakladatele firmy, panem Edgarem Heldem. Šance vyzpovídat tak významnou osobu se nenaskýtá každý den, proto jsme příležitosti rádi využili.

Asistenční systémy na motocyklech
Elektronické systémy pomáhají motorkářům víc a víc v bezpečné jízdě. Vybrali jsme pro vás ty nejvíc rozšířené a popsali jejich základní užití, výhody a vlastnosti. Až si budete vybírat motorku, budete mít lepší přehled o tom, co vlastně umí… ABS je zkratka pro Anti-lock Brake System, což znamená protiblokovací systém. Je to systém aktivní bezpečnosti, který zabraňuje zablokování kola při brzdění a tím ztráty adheze mezi kolem a vozovkou. Největší brzdná síla mezi pneumatikou a vozovkou je přenášena právě na mezi adheze a po jejím překročení prudce klesá.

Přestavba: Projekt ZT
Prachatický Wildstyle a jeho kápo Roman Buš patří už roky ke známým osobnostem customové scény nejen u nás, ale i v Evropě a dá se říct, že i ve světě. Jeho motorky už přivezly ze soutěží nejednu zajímavou cenu. Krom toho, že je Roman nadaný konstruktér, má ještě jednu výbornou vlastnost, a tou je čuch na lidi. Dokáže kolem sebe sestavit tým zajímavých spolupracovníků se zajímavými nápady. Jedním takovým je i jeho v současné době nejbližší spolupracovník Zbyněk Tureček, který má tuhle motorku „tak trochu“ na svědomí.

Rozhovor – Václav Kout
Novinky MH Cup: 1/ Závody pouze pro nelicencované závodníky. 2/ Závod se pojede v sobotu na mezinárodní úrovni, hodnoceni budou všichni, kdo se do závodu přihlásí. 3/ Závody se rozšíří na skupiny 600 cm3, 750 cm3, STOCK1000 a SUPEBIKE. 4/ Generálním partnerem je firma DUNLOP a bude sponzorovat jak věcné ceny, tak i finanční odměnu na konci sezony. 5/ Závody se uskuteční v rámci 3denního ježdění a pro všechny doporučujeme 3 dny, kde pátek dopoledne je na rozjetí, pátek odpoledne první kvalifikace, sobota dopoledne druhá kvalifikace, sobota odpoledne závody Motohouse Cupu a open pitlane, v neděli 2 x volný trénink, agenturní závody a odpoledne open pitlane.

GIRLHOUSE: Andrea Gurevič, mistryně republiky Mototuristika
Ahoj Andrejko, jak dlouho jezdíš a jaké byly začátky tvého motorkaření? Už ani nevím, jak dlouho jezdím… ale určitě od minulého století. :-) Musím se podívat na datum v řidičáku… aha, takže od dubna 1997, ale předtím jsem pár let jezdila jako spolujezdec. K motorkám jsem se dostala samozřejmě přes tehdejšího přítele, za kterým jsem jezdila jako pasažér a cesta s ním a jeho kamarádem přes průsmyky skrze Evropu do Portugalska do Fara a dál do Maroka mne nadchla.

Motohouse (CZ i SK) 1-2/2014 v prodeji od pondělí 23. prosince 2013
• cena 99 Kč (SK verze 3,80 €)
• roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
• info předplatné: www.send.cz
• info časopis: www.motohouse.cz
• digitální podoba časopisu již teď na:
Floowie: http://www.floowie.com/cs/vyhledavani/?where=text&search=motohouse
Publero: https://cs.publero.com/title/motohouse
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist