husqvarna_svartpilen_801_2




Motocykl 1/2014

Letošní rok sice ještě nekončí, ale první Motocykl ročníku 2014 už je tady. Najdete v něm hned několik srovnání – postavili jsme proti sobě třeba párek tříválců a chopperů. Jak to dopadlo? Nezapomněli jsme se podívat na zoubek několika novinkám roku 2014, ale projeli jsme i stálice motocyklové scény. Poradíme vám, čím zakrýt svůj bike přes zimu nebo který ojetý japonský big bike si na jaře pořídit. Na závěr jsme podrobili střetu generací legendární Yamahu Ténéré. To vše a mnohem více v novém Motocyklu 1/2014, který vychází ve středu 11. prosince.

A protože se kvapem blíží Vánoce, přichystali jsme pro vás hned dvojitou nadílku. Uvnitř časopisu najdete oboustranný plakát FGR včetně kalendáře, a pokud si pořídíte předplatné, dostanete k němu dva lístky na brněnský Motosalon 2014 zdarma!

Příjemné svátky!
Vaše redakce MC

Pod lupou: Honda CB650F
Je to tak, Hornet končí. Prázdné místo mezi pětistovkou a litrem bude nově vyplňovat CB650F. Ta ale skromně neaspiruje na to, stát se přímým „sršňovým“ nástupcem. Co je tedy zač?

Představení: Husqvarna endura 2014
Husaberg je mrtev – ať žije Husqvarna. Při rozruch budícím převzetí Husqvarny vyměnili v KTM svou dosavadní druhou značku Husaberg za jinou akvizici se skandinávskými kořeny.

Představení: Ducati 899 Panigale
898 kubíků, 195 kg, 148 k – podle dnešních, někdy až přehnaných měřítek jsou to v každém případě rozumné základní údaje sportovního motocyklu. „Malá“ Panigale nadto také slibuje spoustu radosti z jízdy. Kolik toho asi svede?

Srovnávací test: Tříválce
Triumph Street Triple
Yamaha MT-09

Sezona dospěla ke svému konci, ale to ani zdaleka nebrání tomu, abychom si užili opravdovou tříválcovou zábavu. Dokáže si úspěšný ostrovan skutečně udržet své postavení ve srovnání s horkou japonskou novinkou? Pojeďme to zjistit!

Test: BMW R 1200 GS Adventure 2013
Zcestovalí fanoušci protilehlých válců razící heslo, že v motoru coby strojařském šperku nemá voda co dělat, mají poslední šanci zakoupit poslední kusy „starého dobrého“ vzduchem chlazeného R 1200 GS Adventure.

Srovnávací test: Choppery
H-D Sportster 883 Iron
Yamaha XV950

Nová XV950 od Yamahy jde po krku úspěšným Sportsterům od Harley-Davidsonu. Dokáže je tato nová soupeřka překonat? To nám nejlépe objasní přímé srovnání s modelem Sportster 883 Iron.

Test: Suzuki GSX1300R Hayabusa
Hayabusa má stále co nabídnout, i když je to v motocyklovém životě, který ubíhá ještě rychleji než ten psí, již babča. Odložme kalendář a vnímejme její charisma a laskavou duši.

Exkluzivně: Speedbrain Husqvarna 450 Rally
Lze s nimi vyhrávat etapy dakarské rallye, nebo jen machrovat před kavárnou. Bavorská manufaktura Speedbrain staví café racery neobvyklého druhu: stroje schopné vyhrávat rallye, se kterými se lze legálně pohybovat v provozu.

Ojetiny: Japonské big biky
Žádný jiný národ v historii tolik nepiplal kombinaci síly a hmotnosti, jako tomu bylo a je v Japonsku. Zápasníci sumó jsou tam považováni za hrdiny a pravidelně dokazují, že těžká váha a obratnost se vzájemně nevylučují. Není tedy divu, že se i mezi motocykly ze země vycházejícího slunce čas od času objeví pořádní plnoštíhlí siláci.

Produktový test: Plachty na moto
Znáte to, konec sezony, zima, motocykl na parkovišti, v lepším případě v garáži, prach, vlhkost a tak dále. Ochránit ho před těmito vlivy je často pouze otázkou správné přikrývky. 13 venkovních plachet, pět vnitřních. Kterou z nich vybrat, aby pod ní bylo biku co nejlépe?



Endurotrénink: Díl XIII, závěr a shrnutí slovy trenéra

A ani o den víc. Od konce listopadu 2012 do konce listopadu 2013 trval můj život endurového novice pod taktovkou zkušeného trenéra. Kdo z vás četl náš seriál pravidelně, ví, že to nebyla procházka růžovým sadem, ale že to rozhodně stálo za to. Jednoduché to se mnou trenér ale neměl. Tady je jeho slíbené slovo závěrem.

Cestopis: Střední Asie, 1. díl
Značky avizují blížící se ukrajinské hranice a zase přichází mírná nervozita. Člověku s překročením prvních „papírovacích a razítkovacích“ hranic spíš dochází, že cesta začíná. Fronta v podstatě žádná. Mezi pasovou kontrolou a celním odbavením stihneme akorát prohodit pár slov s Wolfem, německým harleyářem, a jsme z Unie venku.

Youngtimer: Suzuki GS750
Vzhledem k tomu, že Suzuki vyrobila svůj první čtyřdobý motor teprve pod masivním tlakem konkurence, musíme považovat prvotinu z roku 1976 za podivuhodně vyzrálý výtvor.

Lidé z padoku: Marc Marquez
Přišel, viděl, zvítězil. Takový byl rok 2013 pro Marca Marqueze, který coby nováček MotoGP dokázal zvítězit v královské kategorii silničního motosportu. Tovární jezdec týmu Repsol Honda shrnul sezonu v následujícím rozhovoru.

Finále: 30 let Yamahy Ténéré
Každý s ní možná až do afrického Dakaru nejel. To už spíš do Paříže. Nebo do Horní Dolní. Ale ono na tom vlastně vůbec nesejde. Důležité je a bylo jediné: kam by se s ní dojet dalo, kdyby člověk opravdu chtěl…

Motocykl 1/2014 vychází ve středu 11. prosince
• Veškeré informace na www.motocykl-online.cz nebo na www.facebook.com/motocyklonline
• Předplatné na www.predplatne.cz
• Časopis vychází také elektronicky na portálech: cs.publero.com www.floowie.com/cs a www.wooky.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist