europ_asistance_2024



Recenze Samsung Gear 360 (2017): Na pořádné 360° video si budeme muset ještě počkat

Zatímco akční kamery jsou dnes běžně dostupné a používá je celá řada motorkářů, 360° videa jsou zatím pro mnohé neprozkoumané území. V dnešním testu se podíváme na sférickou kameru Samsung Gear 360 (2017), která slibuje 360° video i dostupnou cenu.

Kapitoly článku

Skromné balení, které nutí k nákupu dalšího příslušenství

Sférická kamerka Samsung Gear 360 (2017) mi dorazila v sympatické krabičce, která už svou velikostí naznačovala, že v ní asi nebude moc bonusů navíc. To se bohužel potvrdilo, protože kromě samotné kamerky tu na mě čekal jen USB-C kabel, sada papírových materiálů a podivné poutko na ruku. Podle všeho by v prodejním balení ještě mělo být pouzdro, které jsem ale nedostal. Asi už sami tušíte, že pro upevnění kamerky na motorku budu potřebovat ještě další příslušenství, které budu muset dokoupit sám.

Konstrukce kamery je netypická a rozchází se nejen s běžnou konstrukcí akčních kamer, ale i svým předchůdcem. Místo tradičnějšího kvádru se mi dostala do rukou kamera ve tvaru kuželky. Dvojice širokoúhlých objektivů v horní části pomůže vytvořit 360° video, veškeré ovládání se pak přesunulo do trojice tlačítek. Nechybí ale ani malý jednobarevný displej s pár řádky, na kterém můžeme nastavit nejnutnější detaily. Živý přenos ale samozřejmě nečekejte.

Pro nabíjení a připojení k PC slouží oboustranný USB-C konektor, na protilehlé straně jsem objevil otvor pro poutko. To je vyřešeno zvláštně, na konci šňůrky je totiž gumový kroužek. Do něj lze kameru vložit, což zlepší její stabilitu při postavení na rovnou plochu. Předchozí verze Samsung Gear 360 však měla přímo v balení šikovný stojánek, který posloužil rozhodně lépe a byl stabilnější. Na spodní straně se nachází standardní stativový závit, pomocí kterého můžu kamerku připevnit na držáky nebo stativ. Kamera se chlubí standardem odolnosti IP53, který ji částečně chrání před vnikem vody. Jedná se ale pouze o vodní tříšť, nelze se tedy s kamerou potápět a na motorce ani jezdit v silném dešti.

4K rozlišení zní dobře, ne však pro 360° video

Pro méně znalé uživatele může být lákadlem 4K rozlišení, které je ve většině očí stále bráno jako zbytečný luxus. To ovšem platí pouze v případě běžného videa, kde se jedná o velmi jemné rozlišení. U 360° to však logicky neplatí, protože je plocha videa o poznání větší. A zde je naopak 4K video stále nedostatečné - jemnost aktuálního "výřezu" je totiž bohužel nízká.

O toto rozlišení se postará dvojice CMOS snímačů s rozlišením 8,4 MPx a světelnost f2.2. Maximální rozlišení činí 4096x2048 px při 24 snímcích za sekundu. Kamerka si poradí i s vyšší snímkovací frekvencí, rozlišení ovšem u 60 FPS klesne na 2560 x 1280 px a 1440 x 720 px u 120 FPS. A to už považuji na 360° video za nepoužitelně nízké rozlišení, bohužel.

Samsung Gear 360 (2017) - specifikace

  • Snímače: 2x CMOS 8,4 MPx, f2.2, super širokoúhlý
  • Rozlišení: video max 4096 x 2048 px (24fps), fotografie 15 MPx (5472 x 2736 px)
  • Odolnost: IP53
  • Baterie: 1130 mAh (nevyměnitelná)
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4GHz/5 GHz), Bluetooth 4.1, USB-C
  • Úložiště: MicroSD až do 256 GB
  • Koupíte na Alza.cz

Na ovládání si člověk musí zvyknout, pak to jde snadno

Celé ovládání se vměstnalo jen do 3 běžných tlačítek, displej je navíc opravdu skromný. Kameru člověk několika kliknutími zapne, nastaví její režim (video, fotografie apod.), nastaví ještě maximálně rozlišení a tím to prakticky končí. Proklikat se hlouběji do menu není úplně nejpohodlnější, ale ono zde ani příliš voleb k nastavení není. Displej mě informoval o nastaveném režimu, volné paměti (kolik minut videa nebo snímků se ještě na MicroSD kartu vejde) či průběhu nahrávání. O tom informuje i dvojice LED diod v horní části, kterou šlo po očku sledovat i za jízdy, abych věděl, že nahrávání stále pokračuje. Po chvilce zvyku žádný problém.

Mobilní aplikace jen pro vybrané telefony

Díky bezdrátové konektivitě je samozřejmě možné propojit kamerku rovněž s mobilním telefonem, který pomáhá s pohodlnějším nastavením parametrů kamery, prohlížením natočených záběrů nebo živým náhledem. Má to však jeden háček, který vyřadil i mě. Podporovány jsou jen novější modely od Samsungu (řada S a Note) a vybrané iPhony (6S a novější). Zbylí uživatelé oficiální aplikaci prostě nenainstalují.

Existují sice neoficiálně upravené aplikace, které by měly jít teoreticky zprovoznit i na telefonech jiné značky, mně se to však na Honoru 9 nepodařilo. Aplikaci jsem nainstaloval, kameru našel, ale při přechodu z připojení Bluetooth na WiFi se kamera odmlčela. Neříkám, že nemůžete mít s jiným telefonem větší štěstí, tak či tak je ale zarážející, že pro oficiální aplikaci musím mít jeden z několika vybraných smartphonů.

Informace o redaktorovi

Honza Dolejš (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 178 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):


TOPlist