europ_asistance_2024



Airbag systém Alpinestars Tech-Air

Bezpečnost na motorce je pro stále více motorkářů velmi diskutovaným tématem - na závodních okruzích, ale především i na běžné silnici. Airbag systémy se začaly objevovat v MotoGP už někdy v roce 2009, později si speciální bundy s airbagem mohli koupit i běžní uživatelé. Dnes si představíme univerzální řešení od Alpinestars.

Na úvod připomeňme článek o spojení firem Ducati a Dainese, která vyústila v propojení Multistrady se systémem airbagů D-Air. Dainese D-Air se dá považovat za jakéhosi udavatele trendu v segmentu motocyklových airbagů. Má to však jednu nevýhodu – D-Air vyžaduje propojení s motocyklem, což omezuje variabilitu použití a zvyšuje pořizovací cenu.
 
Oproti tomu Alpinestars Tech-Air můžete nosit na čemkoliv a kdykoliv. Tech-Air totiž využívá k detekování havárie senzory umístěné na těle jezdce a na motocyklu není závislý. Takže když si půjčíte kamarádovu Jawu „třipade“ po dědovi, jste stejně chráněni jako na vašem luxusním žihadlu. Tento systém byl vyvíjen několik let za spolupráce jezdců MotoGP jako Marc Marquez nebo Jorge Lorenzo.
Tech-Air má sice o 14 milisekund delší reakční dobu, konkrétně 59 ms oproti 45 ms u D-Air. V praxi je to ovšem jen nepatrný rozdíl a reakční doba v klidu stačí na kompletní nafouknutí airbagů ještě před nárazem.


A jak to vlastně funguje? Celý systém včetně chrániče páteře, ve kterém je uložená řídící jednotka, se jednoduše vloží do kompatibilní moto bundy, zapne se a hotovo. Baterie vydrží na 25 hodin jízdy a při úplném vybití se po jedné hodině na nabíječce můžeme spolehnout na výdrž 4 hodiny. Nabíjení tedy není z nejrychlejších, ale 25 hodin při plné kapacitě baterie je dostatečná porce. O stavu baterie informuje LED indikátor na rukávu bundy.

 

 

Kompatibilní bundy jsou na trhu pouze dvě – modely Valparaiso a Viper, samozřejmě od Alpinestars. Nejde však o nijak zásadní změnu, takže další modely budou jistě brzy následovat a určitě i od jiných výrobců. Systém je samozřejmě voděodolný, takže nijak nevadí, pokud bunda v hustém lijáku promokne. Na jaře příštího roku se dozvíme cenu, se kterou vstoupí Tech-Air na trh.

 

 

Video - Alpinestars Tech-Air

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):


TOPlist