globalmoto_duben_nolan




Ducati Multistrada se systémem D-Air od Dainese

Spolupráce dvou prémiových italských značek, jako je Ducati a Dainese, rozhodně nemůže zůstat bez povšimnutí. Zvláště, když oba výrobci do jejich výsledného produktu přinesli to nejlepší s cílem maximalizovat bezpečí motorkářů.

D-Air systém obsahuje zabudované airbagy v kombinéze (resp. bundě) motorkáře, které se samy aktivují při pádu. Airbagy totiž bezdrátově komunikují s čipem, který se napíchne na elektroniku motocyklu. Pokud cílový motocykl disponuje potřebnými systémy, dokáže chytrý čip poznat, kdy se mají airbagy aktivovat, přičemž reakční doba je pouhých 45 milisekund. Tento systém je na trhu již přes dva roky a využívá ho například i Valentino Rossi.
 
Ducati však jako první výrobce motocyklů představil model (konktrétně Multistradu) se zabudovaným systémem D-Air již od výroby. Samozřejmě, že k takto upravené Multistradě dodává i slušivou bundu v továrních barvách. V nabídce nebude chybět ani druhá bunda pro spolujezdce či spolujezdkyni.

 

Ducati se chvástá světovým prvenstvím, ale není to až taková pravda. Na poslední výstavě EICMA totiž německá značka BMW představila koženou kombinézu DoubleR RaceAir, která využívá stejného systému od stejné značky. Ducati je však prvním výrobcem, který něco takového uvede na trh.

 

Pokud máte zájem, napište si datum 15. dubna, kdy bude Multistrada D-Air již dostupná (zatím jen pro evropské trhy). Ať už první nebo ne, důležité je, že výrobci stále více myslí na bezpečnost neustále stoupajícího počtu motorkářů. Bezpečnost ale samozřejmě není zadarmo. Cenovku Ducati sice zatím neodhalila, levné to ale rozhodně nebude. Samotný systém Dainese D-Air ve verzi Street (bunda) stojí okolo 40 tisíc korun. Přidejme k tomu nášivku Ducati na prsou a cena asi určitě ještě povyroste.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist