reline_unor

Nejezděte do Turecka

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Komentáře
gulliver (3) napsal 14.12.2022 v 18:49

A to jsem tam měl příští rok namířeno… zůstanu tedy jen u Řecka a na Balkánu….

RaYama (2) napsal 04.12.2022 v 21:27

Docela mě tvůj článek překvapil. Byl jsem letos v Turecku a najel za tu cestu skoro 10tis. km za necelý měsíc a projel téměř celé Turecko a nikdy a nikde jsem neměl žádný problém. Byl to nejlepší trip jaký jsem zatím kdy měl a teď z té cesty postupně vydávám na YouTube videa. Buď už je to nyní jinak a ty jsi v roce 2019 měl smůlu po tom jejich nepovedeném převratu nebo nevím. Nechtěl bych být ve tvé kůži tedy. Klobouk dolu, že jsi to nějak zvládl.

Romário.CBR (3) napsal 16.06.2022 v 13:31

parádně napsaný

Jirka_CV (5) napsal 20.02.2020 v 12:19+1

No, pokutu za rychlost nehodnotím, za tu si pisatel může sám.
Jinak ... musí to být hrozná bezmoc, když ti neukážou výsledek dechové kontroly, seberou řidičák a motorku kamsi odvážejí. Nechtěl bych to zažít.
Snad jen vyžadovat převoz na krev. Kdyby odmítli tak jet nějak sám, ale zase tam nechat motorku se všemi věcmi...

Hnusná situace.

cio1 (0) napsal 31.01.2020 v 00:35

houmr11 (3) napsal 15.01.2020 v 12:43+1

Ohledně pokuty za rychlost v Turecku na dálnici- z vlastních zkušeností než někam jedu mrknu na ÚAMK, je tam docela dost informací. Na dálnici v Turecku Motorka opravdu jen 80, mimo město jen 70 km/h

CampaCzech (5) napsal 09.01.2020 v 20:40+5

Naprosto skvělý článek/cestopis s praktickýma radama. Lepší než číst pořád dokola, ráno vstanu, snídaně do sedla a ujeto 320KM a pořád dokola...

Jezdím balkán dlouhou dobu a pokaždé je to jiné. Každý, kdo tady napíše, že je Turecko super, tak se mu jednou může přihodit to samé a bude v prdeli. A díky tomuto článku a odkazu na tu pomoc se vyhnete ještě většímu stresu a víte co vás pravděpodobně bude asi čekat.
Nechápu ty stupidní komentáře některých z vás-místo toho, aby jste ho podpořili... ale holt každý je jiný...

Já přeji autorovi článku, aby to byl negativní zážitek, byl poslední na hodně dlouho dobu. Přeji mnoho hezkých kilometrů a fajn lidi kolem sebe, jak na cestách, tak na fórech....

Minerva (-2) napsal 08.01.2020 v 00:02

V Turecku som bola 2x,2012 a 2019. Bez jedineho problemu. Mili, ochotni ľudia. Policajtov som sa raz spytala na cestu a poradili. To je cela skusenost.
A ze je tam draho? Prosím?? To kde autor nakupoval? Ja som nevychadzala z údivu ako lacno vsade, vratane Istanbulu, je.
Autor mal smolu. Zrejme naozaj mal volat veľvyslanectvo.

Raisto01 (93) napsal 27.12.2019 v 11:58

Mám s Tureckem několik zkušeností, poslední taky letos a bylo to naprosto v pohodě. A to jsem jel ve vesnici hodně přes, změřili mě, zastavili asi o deset kilometrů dál, ve vší slušnosti mi vysvětlili, co na tom papíru od nich je a ať si to zaplatim při výjezdu na hranicích a jelo se dál. K Íránským hranicím bylo více vojenských checkpointů, ale vždycky ok, za mě se tam jezdí fajn. Asi jsi měl fakt smůlu...
Erdogan, to je jiný kafe, naprostý kokot, ale co dělat, kudy jet?

mates750 (1) napsal 26.12.2019 v 11:06-2+2

...bol som tam dávnejšie a v pohode bez problémov.
A problém som mal v čiernej hore toď nedávno a vlastnou vynou. Strata dokladov a vystavenie duplikátov ale??? Len na cestu domov!! Na najkrajšiu cetu domov!!! A zoznam krajin cez ktoré môžem ísť...no nesiel som!!! Lebo som ich stratil na začiatku cesty, tak som sa protiprávne flakal po albánsku...a naspäť ma nechcel pustiť "že zákon som porušil a ... Iný prechod hraničný trošku vlastnej tvorby v duplikatoch a vyšlo to.
A teraz k podstate vecí.
Tie akože strašne tolerantné názory tych zcestovanych super dobrodruhov čo študujú rec zákony danej krajiny a samozrejme akceptuju každý prejav stým že iná kultúra a tak sa pokloň pobozkaj palce na nohách a pros o odpustenie..."pane môj"
Žiaden chlap z hrdosťou to neprekusne len tak a keby som toho colnikopolicajta čo ma mohol ale nechcel pustiť stretol tu v bare tak by som pockal kym sa pôjde vyštať lebo na vecku niesu kamery.
Tak ho láskavo nechajte vystazovať ponadavat a asi ho nasrali viacerý tureckí policajti tak sa stalo že su všetci chuji. Zneužili svoje právomoci a s pozície moci sa odbavili na našom autorovi.
Vážený autor kľudne bud nasrany je to len zostatok tvojho temperamentu hrdosti a chlapskej ješitnosti...podla nových noriem nesmieš a keď sa neodnaučíš si nežiaduci ...nedemokraticky, neslobodný, zatrpknutý a musíš sedieť doma nemaš právo !!!nerozumies.???!!!
Tak začni takto ...pomáha to , dva portréty na stenu Babiš Plus Havel a veľa si o oboch prečítaj a keď ťa vôbec nič nenaserie si na správnej demokrarickej tolerantnej ceste...a potom ti odopne ta spokojná demokratická verejnosť obojok a môžeš reprezentovat aj v zahraničí.
Práve skrz tú demo a tolerantnu verejnosť bez temperamentu a hrdosti to u vás aj u nás vypadá tak skvele.

bencm (3) napsal 23.12.2019 v 01:40+2

Je to dobrý cestopis. Jeden z mála, který jsem hltal až do konce. Docela živé jsem si představil, co člověk musel prožívat. Takže autorovi za to děkuji a hodně zdaru!

Rohal (65) napsal 17.12.2019 v 21:08+3

Kdysi jsem napsal že cestopis který má 50 komentářů tak o něčem svědčí.
Tento má 200 a více a tak si myslím že tu něco nehraje.
Admin asi usnul na vavřínech. Politika sem nepatří.
Je to jen a jen můj soukromý názor.

Milan1963 (327) napsal 17.12.2019 v 20:51

Bulharsko a Turecko plánuju v roce 2020. Ano, pojedu tam. Snad nedopadnu jako ty. Diktaturu nemám rád, ale než sedět doma...
Jinak - dobře napsáno.

MichalFr (0) napsal 17.12.2019 v 18:45

Vozim sebou uplne levnej alkoholtester, kdyz to na Vas chtej usit, mate aspon neco v ruce.

Jinak Maroko potkas hlidku take uplne vsude, za kazdym mestem, ale nikdy jsme tam s nima nemeli jedinej problem.

roz (3) napsal 17.12.2019 v 15:32+1

Myslim ze právě toto patří do sekce cestopisy,protoze je to informace co se muze taky v zahranici stát.Mels holt smůlu na super vypatlany fíziy.Jinak nechápu že mu to nekdo nevěří a stavět na rovnou misku váh motorkaře a fízly(nebo že snad byli ještě v právu) může jen člověk co s motorkářem nemá nic společnýho.To jsou přesně ty experti co je vidim v lětě na benzínkách v bujarém rozhovoru s fízlama při pití kafe.Jim jsou nějaká motorkářská pravidla u zadku.
Jinak Všem v 2020 kolama dolů.

prodej_moto_cz (34) napsal 17.12.2019 v 10:57+9

Na světě je cca 190 států a autor ve třetině z nich byl. A zrovna z toho nejméně povedéného výletu sepíše článek, který rozhodně není cestopisem. Jakýkoli opačný názor neváhá oponovat reakcí a vysvětlováním neustále toho samého - jak je vlastně to Turecko špatné a jak se chovali protiprávně.
Zároveň veřejně přiznává, že hodlá jezdit půl roku bez řidičáku

Neříkám, že Turecko je nebo není špatné. Je to prostě Turecko. A s tím je třeba počítat. Také nekritizuji, že mě v Rakousku probudí vyzvánění zvonů a va každé druhé vesnici mají radar. Když někam jedu, naučím se pár vět v cizím jazyce, jaké tam mají předpisy a hlavně se chovám a jednám slušně.

Zkuste si přečíst čerstvější opravdový cestopis uživatele rottkiv, tomu říkám motorkaření a pohled na danou zemi.

A jinak - opravdu podle mě není nutné v komentářích si nadávat nebo říkat, kdo v naší zemi může nebo nemůže žít. Oslavili jsme 30 let svobody, spousta Čechů a Slováků žíje v zahraničí, v naší zemi žije také velké množství cizinců. Žijí tady s námi, protože prostě chtějí a zároveň můžou. A pokud respektují naše pravidla, tak není důvod se k nim chovat špatně nebo je kritizovat.

Autorovi přeji mnoho šťastných kilometrů a štěstí a zdraví do roku 2020.

dafikk (47) napsal 16.12.2019 v 15:40+1

Přečetl jsem to jedním dechem. Nevím co k tomu říct,ale nabízí se okřídlené: Na světe je mnoho srážek,ale ta nejhorší je z blbcem...!
Z podobných důvodů nechci jet na Ukrajinu (i když mě to tam láká),abych nemusel podstupovat podobnou šikanu. Nedokážu říct,jestli byli v právu policajti,nebo cestovatel. Prostě když se nedaří,tak se nedaří.
Svět a lidi se prostě mění rychleji,než stačíme chápat. Bohužel.

maguli (5) napsal 15.12.2019 v 22:31-1+2

Přesně tak! Turci jsou křivaci a do Europy vůbec nepatři, ukradli půdu Armenum a Řekum a zničily Bizancii. Ja bych je hnal svinskym krokem zpatky do Turkmenistanu.

Tdicko (42) napsal 15.12.2019 v 22:16-1+2

Nereagujem na článok, ale na dikusiu medzi pagliaorba a komorerth... niekomu tú asi totálne hrabe. Normálne som sa nasral. Alebo máte absťák a tak vypisujete chujoviny.. kde je admin!?

Juky (1) napsal 15.12.2019 v 16:42-3+2

Výborný cestopis, napísal by som ho o každej krajine a v každom štáte. Potom všetci ostanú doma plakať do deky a nebudú cesty tak preplnené.
A teraz vážne. Neviem na čo si sťažuješ, dostal si za dva dni, dve pokuty. Jednu za rýchlosť a druhú za alkohol. V krajine kde je alkohol zakázaný. Mal by si byt rád, že ťa pustili domov bez papierov. Keby boli svine tie ďalšie hliadky, tak dostaneš pasikaté tričko a celu 2x2. Každopádne jazdi radšej len v Čechách tu sú policajti tak lenivý, že ťa zastavovať nebudú. Máj sa

Jardas444 (11) napsal 15.12.2019 v 14:20

Kamaráde,tak to je síla.Taky mám na motorce nacestováno nějakých 110 tis.km. ale tohle bych zažít nechtěl.Je pravda,že jezdíme v počtu 3 - 5 lidí.Dokonale jsi mi vyřešil jednu věc a to,že nemusím plánovat cestu do Turecka. Tak ať se ti příští dovolená vydaří lépe

dracan (141) napsal 15.12.2019 v 12:51

Vůbec se divím,že do muslimský země jedeš a že jedeš sám . Nejsem rasista, ale jsou zeme,kam me nikdo nedostane a to kvůli jejich mentalitě. Pokud vím,alespoň ze zpráv ,jaka je situace,tak s tím na výlet kalkuluji. Blbý příklad - jedu rakousko,nejedu dle předpisů,zaplatím balík. Jedu na východ,počítám,že se i nevratim;) Ale každého chuť.

pavsa66 (4) napsal 15.12.2019 v 10:57

To je mazec hlavně, že jsi doj domů po svých

pagliaorba (70) napsal 14.12.2019 v 19:49-1+6

Turci jsou největší křiváci a podvodníci na světě.

Ne nadarmo už celá staletí platí - NIKDY NEVĚŘ TURKOVI !!!

Bohužel jsme s nima měli tu čest v práci a stálo nás to 75 tisíc. Nejdříve to bylo opravdu k vzteku, ale postupem času jsme to vzali jako nejlépe investované peníze do obchodu. Ta zkušenost je k nezaplacení a nakonec za to těch 75 tisíc fakt stálo.

Turci se na nás dostali přes jednoho starého obchodníka, co od nás kupoval do Německa díly na socialistickou zemědělskou techniku. Vše jsme dohodli přes email, ceny zboží i počty kusů, český obchodník se za ně zaručil, nachystali jsme zboží a on se s nima v dohodnutý den dostavil. A začala největší šaškárna co jsem za celý svůj život zažil.

Turci si asi mysleli, že jsou někde na bazaru a začali smlouvat. Ale ne o ceně, ale chtěli dohodnuté zboží vyměnit za naprosto neprodejný a nepotřebný šrot. Na krám dotáhli stovky trysek a ventilů na Škodu RT a oháněli se fakturou z roku 1964, kde byla částka za kterou to nakoupili. A chtěli to směnit v kurzu 1-1. To znamená, že jedna Marka na tom dokladu měla být jako jedno euro

Cena toho šrotu co přivezli, byla zhruba 3Kč za 1Kg, protože toto zboží není dnes možné prodat, neb ty stroje desítky let nejezdí, v republice jich budou maximálně desítky kusů (jestli vůbec) a hlavně je tady ještě dost skladů, kde se tyto díly dají koupit za pár drobných.

Ale to Turky vůbec nezajímalo, chtěli to pouze vyměnit. Emailovou dohodu najednou vůbec neznali a trvali na svém. Tak jsme jim ukázali kde jsou dveře a bylo po obchodu. Jenže to nakoupené zboží co chtěli, nám dodnes leží na skladě, protože je u nás neprodejné.

Po asi roce přišel email od jiného Turka, ale ve stejném znění. Pouze měl jiné položky. Tak jsme to opět domluvili, počty kusů a ceny, ale žádné zboží jsme nenakoupili. Po druhé už fakt ne. Pokud by ten opbchod proběhl, kolega by je vzal na oběd a během té doby bych já to zboží nakoupil u dodavatele a přivezl na firmu. Byla by to otázka maximálně hodiny.

Frajeři (jiní než posledně) přijeli a ten cirkus začal nanovo. Opět smlouvání a nátlak na výměnu za nepotřebný šrot. A když zjistili, že jim žádné naše zboží nevyměníme, zase odjeli.

Od té doby to pod jiným jménem zkusili ještě několikrát, ale naše odpověď začínala tím, že nejdříve zaplatí všechno dohodnuté zboží a až teprve potom ho my začneme shánět. Jinak nemá smysl, aby jezdili. A pak už se nikdy neozvali.

A podobný scénář jsem následně slyšel z mnoha stran. A nejen od lidí přes náhradní díly, ale i od kluka co vyrábí čepele na hokejky a prodává hokejovou a krasobruslařskou výzbroj !!

Do Turecka bych nejel, ani pokud by to byl poslední stát na světě. Než těm křivákům a podvodníkům vozit peníze, to si s nima raději udělám ohýnek na zahradě.

qwert (21) napsal 14.12.2019 v 18:13

Pro mě docela šok.Byl jsem tam v roce 2007 a odjížděl domů s pocitem že Turecko je nádherná země plná skvělých a srdečných lidí..

Komorerth (60) napsal 14.12.2019 v 15:27

este si neodpustim jednu vec - vidim ze ludia komentuju, hodnotia. skoda ze taku citanost nemaju vyrazne kvalitnejsie napisane, zaujimavo nafotene a ctive clanky. comu sa vsak divit, ked v CR je napredavanejsim dennikom Blesk a na Slovensku Novy cas. za mna osobne je to mierne podpriemerny cestopis

ml (9) napsal 14.12.2019 v 14:14+9

Ahoj všem a jen krátce, tento cestopis mne velice překvapil, protože mám zcela opačné zkušenosti. Letos v červenci jsem jel také sám na výlet do Gruzie a projel celé Turecko - tam přes Bospor podél moře do Batumi a dále do Gruzie. Zpět vnitrozemím a před Ankarou dolů směr Antalya, opět po pobřeží až na trajekt do Canakkale - Eceabat, dále Řecko, Makedonie...…. . Jen v Turecku jsem najel asi 4300 km od dálnic po šotoliny bez jediného problému. Lidé stále velice vstřícní, ceny jídla i benzinu normální, kempování bez problémů, policejních hlídek hodně, ale zcela v pohodě. Max. kontrola dokladů, žádná buzerace, ani arogance. Rychlosti jsem dodržoval jako domorodci, tedy spíše nedodržoval. Na jejich kontrolních stanovištích byl provoz sveden do jednoho pruhu kde byla hlídka se samopaly, ale spíše dohlíželi než kontrolovali. Musím podotknout, že všude kam jedu se přizpůsobím domorodcům a jejich zvykům a doposud jsem neměl zásadní problém a když měl, mohl jsem si za to většinou sám. Že jsou někteří policajti vysazení na turisty a snaží se na nich něco trhnout je pravda a také to znám, ale já osobně vnímám větší buzeraci a omezování všeho možného tady u nás, kde je bezdůvodná zkouška na alkohol a kontroly rychlejší než pozdrav. Možná jsem měl doposud štěstí a ty smůlu na blbce, ale vyjadřovat se o jejich zvycích tak jak jsi to napsal není správné. Je to jejich kultura a oni jsou tam doma a na nás turistech je přizpůsobit se jim a nebo tam nejezdit. Tím co jsem napsal nechci moralizovat, je to jen můj názor a zkušenost. Hezký den všem.

Eso_Rimmer (413) napsal 14.12.2019 v 08:53+2

jako vzdy - jakmile se jedna spise o popis problemu, pruser* a pod., je zakonite, ze se cestopis, nebo "cestopis" vysvihne na celni pricky ale ze by to automaticky znamenalo vysokou kvalitu? to si nemyslim. jasne, nejsme v literarni kavarne, ale preci jen - cestsopis by mohl vypadat malicko jinak. kluk mel mozna obrovskou smulu, osobne si myslim, ze to ale bylo krapet jinak. k cestovani do kulturne odlisnych destinaci by mel clovek pristupovat trochu jinak, nez kdyz jede do Alp. zakladem je zjistit si co a jak a nedivit se napr. tomu, ze mi nad hlavou zpiva meuzin. jsem v zemi protknute Islamem (i kdyz si o nem myslim sve). cemu se divi? lide se v podobnych zemich chovaji jako zrcadlo - jak clovek pusobi, to se mu vraci. pro me byla navsteva Turecka jednim z nejhezcich prekvapenich na ceste. od zapadu po vychod byla zeme plna nesmirne milych a ochotnych lidi. policejnich kontrol bylo na silnicich opravdu hodne, ale nestavel me/nas nikdo. a uplne podle predpisu jsme nejeli. za me - Turecka se neni potreba v zadnem pripade bat. jen je potreba mit nejakou tu pokoru a neco si o te zemi zjistit. Erdogan by se mel smazit v pekle, ale normalni lide jsou tam velmi odlisni od Turku napr. v Nemecku.

MartasUS (123) napsal 13.12.2019 v 11:17-6+5

Mám na Turecko stejný názor. Nikdy sem tam nabyl a v životě tam nepojedu. Muslimskej ksind je mi hodně proti srsti. Tenhle příběh je docela hustej. Být v neanglickomluvící zemi a cítit tam beznaděj ... fuj hnus. Tak hlavně že jseš doma a celej. Pěkný vánoce

MaxHSQ (4) napsal 13.12.2019 v 09:56-1+5

Omlouvám se, ale tohle NE.
Kdybych měl takto jezdit, tak to raději nikam nepojedu. Tento rádoby cestopis mě naopak přesvědčil, že se tam podívám
TVL, že bych někam lezl aniž bych si zjistil základní informace a pak tvrdil, že to na cedulích na hranicích nebylo, to mi hlava nebere.
Respektuj a budeš respektován.
Jinak hodně zdaru.

Předchozí