Na dvou kolech do Rumunska
Text: SPalu | Zveřejněno: 13.8.2024 | Zobrazeno: 15 633x
Cestopis "Na dvou kolech do Rumunska" je vzrušující příběh motorkářské expedice na Royal Enfield 500 Classic. Autor, který se teprve nedávno stal majitelem řidičského průkazu na motorku, se spontánně rozhodl opustit hranice České republiky a vydat se na dobrodružnou cestu do Rumunska. Bez předchozích zkušeností s dlouhými jízdami na motorce se vydává na 10denní putování, které ho zavede do malebných českých vesnic v Banátu, přes impozantní hory Karpat, až po tajemné hrady Transylvánie.
Je 24. května, můj první den na cestě do Rumunska. Konečně vyrážím. Původní plán byl objet Českou republiku, ale počasí nebylo ideální, tak jsem večer před odjezdem změnil plány a rozhodl se jet do Rumunska. Získal jsem inspiraci z několika cestopisů a naplánoval trasu na Mapy.cz. Už v Letenském tunelu jsem nasadil nepromokavou výbavu.
Pro lepší kontext, řidičák na motorku jsem dělal 30. dubna a nikdy jsem na motorce nejel víc než 50 km, natož po dálnici. Prostě jedu a nemyslím na to, co se může stát. Jsem poprvé jen v přítomném okamžiku.
Ubytování jsem našel asi 13 km nad Györem v Kompasz Kemping Novakpuszta, který jsem objevil díky aplikaci iOverlander. Je to krásný kemp u řeky, vedený skvělými lidmi s hippie atmosférou. Restaurace v kempu nabídla skvělý hamburger. V noci přišla bouřka, ale mé vybavení to vydrželo, stan z Aliexpresu neprotekal.
Zajímavost: Győr
Győr je jedno z nejstarších maďarských měst, založené v 11. století. Má bohatou historii a je známé svým barokním centrem, plným úzkých uliček a historických budov. Katedrála sv. Štěpána je jednou z hlavních turistických atrakcí města.