europ_asistance_2024



Alpy 22.6. – 4.7. 2012

Pro letošní dovolenou na moterce jsme se rozhodli pro Alpy. Byla to naše první jízda mimo naší kotlinu.

Kapitoly článku

1.den 22.6. – pátek, Čím – Berchtesgaden 360km

Původně nás mělo jet více, ale nakonec jsme jeli ve dvou (Monča, Pepa) což nás v žádném případě nemohlo odradit od plánované cesty.
V pátek ráno jsme vyrazili k prvnímu cíly naší cesty a to na Orlí hnízdo v Berchtesgadenu. Cestou jsme se stavili v Passau v Louisu, kde jsme dokoupili pár maličkostí do hor (rukavice, nepromoky …..). Do Berchtesgadenu jsme bohužel dorazili až v 17 hod. a na Orlím hnízdě už bylo zavřeno. Po krátké poradě jsme se rozhodli, že se sem vrátíme při zpáteční cestě, tak  jsme šli na obhlídku jezera Königsse.

2.den 23.6. – sobota, Berchtesgaden – Oberdrauburg 200km

Dnes nás čekala vysokohorská silnice na Grossclokner. Ještě předtím jsme se zastavili v městečku Zel lam See, kde jsme se posílili a hurá do výšin Alp. Projeli jsme mýto (22€) a začali stoupat. Než jsme dorazili na vrchol začalo mírně poprchávat a snášela se mlha, tudíž výhled byl trochu omezen, ale stejně to  stálo za to. Na druhé straně při sjezdu už lilo jako blázen, takže ubytování v kempu bylo obtížnější.

3.den 24.6. – neděle, Oberdrauburg – Lignano 170km


Ráno jsme se probudili do krásného sluníčka – příjemná změna po včerejšku a vyrazili směr Itálie. Hranice jsme překročili na horském přejezdu Plöckenpass a nechali na pár dní Alpy za sebou. Po sjezdu do nížiny bylo neskutečné vedro, takže naše první kroky po ubytování v kempu vedly na pláž. Moře bylo tak teplé, že nás ani nezchladilo.

4. + 5.den 25.6. – 26.6. – pondělí – úterý, zůstáváme v Lignanu

Tyto dva dny jsme věnovali koupání a lenošení. První den jsme navštívili aqvapark s mnoha vodními atrakcemi a druhý den na pláži u moře. Lignano je jedno z mnoha turistických středisek na severu Itálie, kde najdete vše od nakupování, zábavy, sportu či večerních procházek po okolí.

6.den 27.6. – středa, Lignano – Benátky 105km

Dnes nás čekají Benátky. Jelikož je hrozné vedro, tak jsme se rozhodli nejdříve ubytovat v kempu a pak již na lehko vyrazit na prohlídku města. Motorku jsme bez problému zaparkovali u trajektu (bezplatně), ostatně jako všude, kde jsme byli. Do středu města jsme jeli tzv. vodní tramvají(jedna cesta 7€/osoba. Benátky jsou nádherné a opravdu stojí, zato je navštívit. Když už jsme tam byli, neodolali jsme se povozit na gondole po kanálu Grande(60€/2osoby) a jeho přilehlých vodních uliček.


7.den 28.6. – čtvrtek, Benátky – Jezero Lago di Garda 170km

Trochu nudná cesta z Benátek k jezeru Lago di Garda pokud nejste zrovna milovníci rovné krajiny a velkých měst. Jezero Lago di Garda je největším jezerem Itálie a rozprostírá se na pomezí Alp a Pádské nížiny. Večerní prohlídka města Desenzano del Garda, kde se nachází prehistorické domy na kůlech a je čilý turistický ruch.


8.den 29.6. – pátek, Jezero Lago di Garda – jezero Lago Maggiore 220km

Tento den nám dal nejvíce zabrat v Monze, kde při páteční špičce jsme trochu bloudili a ve 40°C vedru jsme se koupali ve vlastním potu. Večer už bylo koupání v jezeru Lago Maggiore, které je druhé největší v Itálii a část se rozléhá do Švýcarska. Severní část pobřeží jezera, kterou jsme projížděli až do města Feriolo, kde jsme se ubytovali, je lemována řadou menších městeček s překrásnými hotely připomínající lázeňská místa.

9.den 30 – sobota, Lago Magiore – Trun 225km

Opět vjíždíme do Alp, tentokrát švýcarských. Přejezd přes Simplon kulm pass, Furkapass a Oberalpass je podle našeho názoru nejhezčí, kde jsme během naší cesty byli. Švýcarská příroda a vrcholky hor jsou opravdu úchvatné. Ubytovali jsme se v malém městečku pod Alpami jménem Trun.

10.den 1.7. neděle, Trun – Oberstdorf 185km

Dnes míříme do horského střediska Oberstdorf. Cestou jsme to vzali přes

Lichtenštejnské knížectví (jeden z nejmenších států v Evropě) a jeho hlavní město je Vadůz, kterému vévodí hrad nad městem nynější sídlo Lichtenštejnů. Při vjezdu do Německa nás opět chytl déšť, který nás s malými přestávkami provázel až do Čech (tedy 3dny). Do Oberstdorfu jsme přijeli mokrý a zmrzlí. Rozehřála nás až výborná polévka v kempu. Dominantou města jsou skokanské můstky, kde se každoročně koná intersportturné. Trochu nám dalo zabrat najít mamutí můstek, ale nakonec se to podařilo a opravdu je impozantní.

11.den 2.7. pondělí, Oberstdorf – jezero Chiemsee 210km

Z hor do nížiny s návštěvou města Bad Tölz, kde se natáčel seriál Big Ben. V Bad Tölzu se nachází staré město s náměstím lemovaným řadou krásně malovaných domů. Jezero Chiemsse zvané také bavorské moře nás přivítalo deštěm, takže koupačka byla pouze ve sprše.

12.den 3.7. úterý, Chiemsse – Obernberg a Inn. 180km

Šílený den. Návrat na Orlí hnízdo do Berchtesgadenu. Ráno jsme si přivstali, abychom měli jistotu, že nám opět nezavřou před nosem. Byli jsme tam opravdu v čas (cca v 10hod) a těšili se na prohlídku. První rozčarování bylo již u pokladen, kdy nás informovali, že nejde el. proud a musíme nespecifikovanou dobu čekat. Čekání jsme si vyplnili návštěvou nedalekého Hitlerova bunkru. Zhruba po třech hodinách nám bylo oznámeno, že el. proud již nepůjde a tudíž je dnes zavřeno. Druhá návštěva Berchtesgadenu vyšla opět nadarmo. Snad se nám to podaří někdy příště. Protože máme čas, jedeme se podívat do Salzburgu. Staré město s pevností Hohensalsburg nenechá nikoho na pochybách, že se zde narodil Mozart. Úchvatná architektura se všudepřítomnýni stopami Mozarta dělá z tohoto města skvost. Pozor si ovšem dejte na semafory na kruhových objezdech (jsou uprostřed kulaťáku a přehlédnutí je opravdu dost drahé). Tento šílený den končí stavění stanu opět za deště.

13.den 4.7. středa, Obernberg a Inn – Čím 220km

Cesta domů – vracíme se bohatší o plno zážitků a chudší o pár financí, ale stálo to určitě za to.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):
Motokatalog.cz


TOPlist