europ_asistance_2024



Německo – Dánsko – Švédsko – Litva – Lotyšsko – Polsko, nakonec z toho vyšlo jenom Polsko.

Od loňského podzimu plánujeme delší dovolenou v jedné stopě, mám jet já s manželkou a přidává se k nám druhá dvojice Tanoz s Verunkou. Je naplánována trasa Německo, trajektem do Dánska, pak přes Öresundský most do Švédska a následně trajektem do Klaipedy, pak nakouknutí do Lotyšska, 4 dny strávené v Litvě a pak do Polska, kde jsme chtěli navštívit Vlčí doupě a pak to vzít na pobřeží a odtud již zase domů. V lednu objednávám trajekty, abych měl pokud možno co nejlepší cenu, na bookingu mám zarezervované ubytování. Tanoz s Verunkou s objednáním trajektů trochu otálejí, ale při návštěvě u nás si trajekty objednají a platí si storno poplatek, aby v případě, že by nemohli jet, dostali zpátky svoje eura. My si nic takového nepřiplácíme, chceme jet za každou cenu. Bohužel nepříznivý vývoj s COVID-19 nám hatí plány. Do poslední chvíle věříme, že pojedeme, čekáme do posledního okamžiku. Tanoz s Verunkou ze zdravotních důvodů dovolenou odvolávají, protože mám zamluvené ubytování pro 4 osoby, ruším ubytování a čekám. Dánsko nechce do své země nikoho pouštět, jenom ty osoby, které tam mají ubytování minimálně na 6 nocí, což my nemáme a tak rušíme dovolenou tímto směrem. Bohužel přicházíme o peníze za trajekty, sice jsem písemně kontaktoval společnosti, ale jejich jednoznačná odpověď, že jejich trajekty do daných zemí jezdí a peníze nevrátí a ani neumožní voucher na příští rok je nám ponaučením do dalších cestovatelských let, že si máme zaplatit možnost storno poplatku. Rozhodujeme se, kam tedy pojedeme, teď už jenom sami dva. Říkám manželce, máme ještě pořád rezervované ubytování v Polsku u Mazurských jezer, co kdybychom jeli tam? Nadšeně souhlasí. Ruším, tedy ostatní ubytování v Polsku, ponechávám u Mazurských jezer a plánuji další trasu a ubytování. Paráda, mám hotovo. Jo chlapečku, to jsi si jenom myslel. Jakmile mám totiž rezervace na ubytování, přichází mi zpráva z bookingu, že ubytování, které jsem u Mazurských jezer měl zamluvené a směřovali jsme sem tedy dovolenou, rezervaci z důvodu COVID-19 ruší. Nenechám se přece odradit, hledám v okolí Mazurských jezer jinou možnost ubytování a nacházím, perfektní, rezervace potvrzena, můžeme tedy vyjet. Aha, tak zase ne, najednou z bookingu přichází zpráva, že v hotelu Nest v Gnieznu ubytovávají pouze za účelem výkonu práce a bez potřebných potvrzení, které musíme při ubytování předložit, nás prostě neubytují. Tak to ne, jasně jsem zadával, že jedu na dovolenou. Obratem píši do hotelu, kde je problém, že jsem uvedl, že jedu na dovolenou a jestli si mám shánět jiné ubytování. Do 10 minut přichází odpověď, že je vše v pořádku a ubytují nás. Tak snad, už bude vše v pořádku, ale raději si nechávám konverzaci uloženou v telefonu, co kdyby…

Kapitoly článku

1. den Raspenava – Gniezno, najeto 330 km (31.7.2020)

Plán byl vyjet v pátek po práci. Máme do 12:00 hod. to by neměl být problém, tři dny před odjezdem přehodnocujeme a bereme si už v pátek dovolenou, abychom vyjeli dopoledne a již cestou tam projeli Poznaň a viděli, co jsme vidět chtěli, až při zpáteční cestě. Proto také máme dvakrát ubytování v Gnieznu. Díky této změně, se budeme zbytečně vracet do stejného města, ale rezervace ubytování už zrušit nejde. Nevadí, zpátky pojedeme jinou cestou. Vyjíždíme v 10:30 hod. počasí nám přeje, slunko svítí a není ani nijak velké vedro. Po 93 kilometrech jízdy odbočujeme k větrnému mlýnu v 

obci Jerzmanowice, je z něj udělaná restaurace. Pokračujeme dál a po 500 metrech nás čeká překvapení, hmm off road hned na začátku? Nevadí, pár metrů nás nemůže nijak rozhodit, z pár metrů se nakonec vyklubalo 6 kilometrů, ale naštěstí byla cesta aspoň dobře uválcovaná. Přestávky si děláme různě, podle potřeby. Pomalu se blížíme k Poznani, říkám si, jaký bude asi provoz? Kupodivu to docela jde, ale samozřejmě nějaké překvapení na nás čeká. Opravy silnic, uzavírky a navigace si tvrdohlavě stojí za svým směrem. Naštěstí mají Poláci dobře označené objížďky a tak se blížíme k prvnímu bodu v Poznani, který chceme vidět, Bastion Colomb. Navigace se smířila, že jedeme jinudy než chtěla ona a poslušně přepočítala trasu. Bestie jedna, musela si nakonec prosadit svoji a aby bylo po jejím, tak 600 metrů od Bastionu mi udělala okružní kolečko kolem vlakového nádraží.

Parkujeme naproti Bastionu, je z něj udělaná restaurace a tak pojímám nápad, že bychom si tady nějaké jídlo, nejdřív, ale uděláme obhlídku okolí. Bohužel zjišťujeme, že se zde jídlo nepodává, pouze nápoje.

Trochu zklamaní odjíždíme do centra Poznaně za poznáním jejich krás.

Projdeme se kolem Filozofické katedry, obhlédneme lavičku prof. Stanislawa Kozierowskiego, pak se mrkneme na Zamek Królewski, radnici a upalujeme do Gniezna, kde máme ubytování. Večeři si dáme v 

 

restauraci Radnice. Ubytování bylo perfektní, pokoj čistý, hezky zařízený, ráno podávána snídaně, která je v ceně ubytování.

 

2. den  Gniezno – Kiersztanowo, najeto 348 km (1.8.2020)

Dnes máme v plánu vidět v Toruni nějaká opevnění a v Olsztynu zámek. Vydáváme se na cestu. V Toruni po příjezdu k Fort XI Stefan Bathory zjišťujeme, že se jedná o soukromý majetek, oplocený a zarostlý, není z něj vidět vůbec nic. Pokračujeme k Fort X Bateria Badzbrzezna. Tady už máme věší

 

štěstí, kolem opevnění se čistí nálety, vše je vysekané a tak máme možnost nakouknout i dovnitř. Zjistili jsme, že snad z toho chtějí dělat bydlení, info se dá dohledat na youtube.
Přejíždíme řeku Wislu a jedeme po Bulwaru Filadejfijskim, nedá se tady nikde zaparkovat a tak jenom za jízdy koukáme na krásné stavby, které máme po levici. Někdy příště se tady budeme muset zastavit a prohlédnout si to pozorněji. Zámek Krzyzacki vypadá majestnátně. Zastavíme na dotankování paliva, dáme kávu a pokračujeme dál. V Nowe Miasto Lubawskie zastavujeme u restaurace a dáme si oběd, přestože vnitřek vypadá spíš jako školní jídelna, porce jsou velké a chutné. Po obědě chvíli odpočíváme a omrkneme Wieza Brodnicka.

 

Po zaslouženém odpočinku za svitu sluníčka upalujeme dál, do Olsztynu, kde parkujeme přímo před Zámkem Kapituly Warminskiej.

Teď už nás čeká posledních 70 km do ubytování v Kiersztanowo, kde se nás ujímá velmi milý hostitel, snaží se s námi mluvit Česky. Pokoj je čistý a odpovídá slohu celého penzionu, zde budeme dvě noci. Obě dvě snídaně, co jsme zde měli, byly vynikající. Navíc tam má pán minibar, kde si můžete vzít co potřebujete a při placení ubytování mu to pak nahlásíte.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Motokatalog.cz


TOPlist