Dovolená 2016
Text: petrsvob1 | Zveřejněno: 10.11.2016 | Zobrazeno: 33 293x
Den pátý: Hel - Gizicko najeto 492 km
Odjezd už v 8 hodin směr Krynica Morska.Cestou zpět terénem až k moři, kde se mělo odehrát poslední koupání v moři. Lidí bylo na pláži docela dost tak na nás zírali, když jsme přišli ještě oblečený a s přilbama na hlavě. Po krátkém vykoupání a oblíknutí všech věcí se přidělaly plavky na moto, kde cestou snad uschnou. Při odjezdu se motorce nechtělo moc z písku, ale po krátkém boji stála zase pevně na tvrdé zemi. Dále už směr Malbork. Parkoviště stálo 5 zl na celý den.
Bylo pěkný vedro a při zjištění délky prohlídky jsme to obešli jen zvenku a dali si oběd. ( Malbork - areál klášterní pevnosti zabírá plochu 20 hektarů. Na rozdíl od našich středověkých hradů je tato pevnost postavena z cihel. Proto červená barva zdiva. ) Cestou z města nás zastavil policista za překročenou rychlost při předjíždění. Hrozila pokuta 200-300 zl. Pak se začalo trochu mluvit polsky a vtipkovat. Nakonec se zeptal jak velkou pokutu chceme a po odpovědi, že co nejmenší jsme se dohodli na 100 zl. Ještě nám doporučil místa k návštěvě a po posledním zamávání, teď už raději pomalu, mizíme.Z toho plyna, že když místní jedou pomaleji než je povolená rychlost tak se někde poblíž měří.Dalším zpestřením cesty byla plavba přívozem přes řeku. Cena 8 zl. Tady jsme zjistili, že teče olej a zrovna klíč 8, který byl potřeba se ztratil. Nezbývalo než začít shánět klíč a tmel. Po pár zastaveních máme vše a ještě rychle vyrážíme do Vlčího doupěte.Příjezd je asi 17.30 hod. Vstupné je 15 zl na osobu a 5 zl za motorku, která zůstává na parkovišti.
( Wilczy szaniec - s přestávkami tu Hitler bydlel asi 850 dní. Natrvalo doupě opustil 20.11.1944. Poté skupina německých ženistu vyhodila do povětří 7 největších bunkrů. Zbytek zničila Rudá armáda. ) Cestou zpět nás navigace vzala sparťanskou cestou lesem po dlažebních kostkách. Okolo v lesích jsou k vidění ještě další bunkry. Příjezd do Gizickaasi v 19 hodin a hledání ubytování bylo marné. Nakonec se kus vracíme a nacházíme ubytování v kempu u jezera Elixir hotelik caravan camping. Cena za stan a motorku 60 zl. Rychlá večeře, zbyl na nás už jen řízek s bramborem a rajčatový salát za cenu 25 zl na osobu.Za tmy už jen rychlé postavení stanu. Kemp dobře vybavený, sprchy neomezeně a záchody čisté. Za nás tu bylo asi jen 20 lidí.
Den šestý: Gizicko - Checiny najeto 498 km
Jakmile bylo trochu vidět nastala rychlá oprava motorky. Naštěstí jen špatně dané těsnění víka. Při čekání než zaschne tmel jsme si dali malou snídani. Jen polívku nic jiného už nezbylo. Po jídle rozložení stanu a snaha o jeho usušení.
Odjíždíme v 7.30 hodin k Tvrzi Boyen. Bohužel zjišťujeme, že je otevřeno až od 9 hodin. Není čas čekat. Pořizujeme aspoň rychle pár fotek než nás vyhnala obsluha. Nákup snídaně v Kauflandu a v 8.45 už je odjezd směr Varšava. Cestou se rychle ochladilo na 15 stupňů. Zastavujeme tedy na benzínce a nasazujeme teplé vložky do bundy. Jede se hned dál a čím více se blížíme k Varšavě, tím více stoupá i teplota na teploměru. Už ukazuje 26 stupňů. V takovém teple se nám nechce ani do města, proto jen kolem Varšavy projíždíme. Cesta je teď daleko pomalejší. Všude spousta semaforů a také policistů. Měníme tedy plán a jede se ještě týž den do městečka Checiny na místní hrad. Cestou ještě zastávka na pozdní oběd asi kolem 14.30 hod. v restauraci u cesty. Příjezd pod hrad kolem 16.45 hod. a výšlap kolem kostela na kopec.V září je otevřeno až do 19 hodin tak máme čas. Vstupné je 12 zl na osobu a v ceně je prohlídka dvou věží, pokladnice a možnost vyzkoušení helmic.
( Checiny - hrad z 13. století. Přestavěn byl v 15. století avšak brzy upadá. Poté byl dobyt vzbouřenou šlechtou a znovu pak Švédy. Pak už byl definitivně opuštěn. Charakteristickou siluetu hradu tvoří tři věže.) Při vyzvednutí věcí na pokladně poptání po ubytování a paní nám nabídla nocleh u sebe. Nechali jsme si nakreslit mapu a po rychlém nákupu v malém krámku jsme vyrazili na cestu. Nalezeno bez problémů. Ubytování v malém dřevěném domku a cena 70 zl na noc.
Den sedmý: Checiny - Bukovina Tatranská najeto 293 km
Odjezd ráno po snídani v 8.40 hod. Jedeme směr jeskyně - Jaskinia Raj. Cena do Krápníkové jeskyně a možnost prohlídky exxpozice neandrtálců. V jeskyni je zákaz focení. Pěkná, ale malá.
Odtud odjez v 11 hodin směr Ogrodzieniec. Příjezd asi po hodině a půl. Parkoviště stálo 2,5 zl a možnost nechat si věci v domě. Pomalá cesta do mírného kopce na hrad a na osvěžení zmrzka. Vstupné jen na hrad 18 zl. Vstupenka je včetně mapy.Prohlídka nám trvala asi něco kolem hodiny. ( Hrad Ogrodzieniec - založen Kazimírem Velkým na obranu hranice.) Cestou z hradu zastávka na oběd - grilované klobásy s pořádnou porcí hořčice.
Pak už jedeme bez zasávky směr Bukovina. Po jízdě po Polsku jsme se rozhodli dát ještě trochu kopců a mrknout se také na Slovensko. Ubytování bylo všude plno a nakonec jsme zůstali v pensionu za 70 zl na noc. Procházka, nakoupení jídla a pár nezbytných fotek.
Den osmý: Bukovina Tatranská - Pasohlávky najeto 425 km
Ráno odjezd kolem 9 hodiny z Bukoviny přes slovenské Tatry. Cestou zastávka u Nového Štrbského plesa. Malá svačina a krmení kachny. Po cestě ještě zastavení na parkovišti u nádrže Liptovská Mara a opět focení. Krásná cesta kolem řeky a cestou k vidění i pár hradních zřícenin. Vracíme se kus zpátky a navštěvujeme ještě hrad strečno. Taková příležitost k protažení. Parking 1,50 eur. Po krátkém váhání výšlap na hrad - prohlídka nádvoří je zdarma. ( Strečno - Vznikl na přelomu 13.a 14. století. Začátkem 15. století se dostal do královských rukou. V 17. století pak poskytoval útočiště povstalcům. Po potlačení povstání byl hrad pobořen.)
Po návštěvě hradu ještě jedna nucená zastávka na přitažení řetězu, rychlá svačina a jede se dál. Brzy už vjíždíme do České republiky. Hledání vhodného místa na oběd. To přicházi až kolem 15.30 v jednom motorestu. Hlady už skoro nevidíme. V 17 hodin příjezd do Pasohlávek - camp Merkur. Ubytování v chatce bez koupelny a záchodu 500 kč. Cestou na večeři jsme náhodou přečetli ceduli s nabídkou večerní plavby na lodi s množstvím vína co kdo vypije. Cena 180 kč na osobu. Odjezd byl v18 hodin a vína bylo až moc.
Den devátý: Pasohlávky - Doubrava najeto 294 km
Probuzení s lehkým bolením hlavy. Po snídani pobalení věcí a odjezd z kempu. Na poslední chvíli je rozhodnuto, že navštívíme ještě jeden z hradů. Cesta na první nás vedla kolem pole a po večerním lijáku se nám bahno lepilo na kola motorka klouzala jako na ledu. Nakonec jsme měli bláto všude. Po této zkušenosti jsme raději navštívili jiný hrad. Hrad Děvičky.Zpočátku to vypadalo na náročný výšlap, ale naštěstí to byla celkem pohoda. ( Děvičky - jsou zřícenina gotického hradu. Poprvé zmiňován roku 1222. Ze začátku byla stavba dřevěná, poté byl několikrát přestavěn. Bylo použito i velké množství cihel. Zachovány jsou obvodové zdi a renesanční bašta.)
V pravé poledne odjezd od hradu. Jen jsme vyjeli z Moravy tak začalo pršet. Nezbývalo než pod stromem natáhnout nepromoky. Poslední zastávka na oběd byla asi kolem 14.30 hod. Příjezd do cílového místa Doubrava byl v 17. hodin a tady skončilo naše cestování. Tak snad zase někdy někde jinde.