europ_asistance_2024



Dovolená 2016

Moto dovolená aneb okružní jízda nejen Polskem

Kapitoly článku

Den první: Liberec - Dziwnów    najeto 518 km

   S plnou nádrží se v 8 hodin ráno vyrazilo z Liberce směr Zgorzelec a dále pak do vesnice Świdnica. Na místo přijíždíme asi v 10.30 hod. Tady parkujeme u vijenského muzea - LUBUSKIE MUZEUM WOJSKOWE. Návštěva muzea a současně i oběd ze zásob z domova.

Na další cestu vyrážíme asi 11.30 hod. Zatím vše podle plánu, ale již brzy potkáváme bouračku, která ucpala celou silnici. Vypadalo to na nějakou hodinku zdržení, ale pospícháme. Naštěstí vedla hned vedle polní cesta tak se to vzalo hezky okolo. Pak už zase pohoda a naším směrem téměř prázdné cesty.

Jedeme směr Nowe Czarnowo, kde se nachází KRZYWY LAS. Chvíle hledání a ježdění v terénu a pomoc navigace nás dostane na správné místo. ( Křivý les - v jedné části lesa roste asi 400 borovic a všechny jsou zakřivené jedním směrem. Borovice byly vysázeny kolem roku 1930 a všechny mají kmeny ohnuté kus nad zemí do úhlu 90 stupňů směrem na sever).

Další cesta už vede přímo k moři do města Dziwnów kam přijíždíme před 17 hodinou. Bereme hned první ubytování, které má vlastní přístup na pláž. Cena na jednu noc 100 zl. Rychle věci na pokoj a první chladné setkání s mořem. Jediná věc, která nás překvapila, moře není skoro vůbec slané. K večeru ještě procházka městem a ochutnání pečené ryby. Pak už jen večerní posezení na pláži s komáry a sledování blížící se bouřky .


Den druhý: Dziwnów - Leba    najeto 272 km

Po rychlé snídani vyrážíme okolo deváté hodiny opět na cestu. Ta probíhá klidně a bez problémů. Kolem poledne zastávka na oběd, kde jsme přečkali dva silné lijáky, po kterých opět vysvitlo slunce. K obědu byly pirohy - jedna porce 12 zl. Ochutnali jsme jak masové tak ovocné. Dále už cesta směr SLOWIŃSKI PARK NARODOWY. Zde chceme navštívit pohyblivé písečné duny.Když jsme zjistili, že cesta k nim je dlouhá 5 km tak jsme si raději zaplatili cestu malým vozítkem. Vstup do parku je 6 zl na osobu a jedna cesta vozítkem 15 zl na osobu.

( Wydmy Ruchome - tento úkaz se začal vytvářet před více než 5000 lety a v současnosti pokryly plochu 6 km čtverečných a dosáhly výšky 42 m. ) Po návštěvě už jen krátká cesta do města Leba. Hledání ubytování. Nějakou chvíli to zabralo, ale nakonec bereme pokoj za 160 zl na osobu s možností uvaření čaje či kávy.Proházka městem a po pláži byla rychlejší z důvodu velmi silného větru a také zimy. Cestou na pokoj ještě zastávka na jídlo, kde jsme neodolali opět rybám s hranolky.

Den třetí: Leba - Hel    najeto 133 km 

Dnes nás čekala jen krátká cesta na poloostrov Hel. Odjezd opět v 9 hodin. Cestou nečekaná zajížďka na maják Stilo vzdálený 11 km. Otevřený je až od 10 hodin, ale když viděli jak tam netrpělivě přešlapujeme tak nás pustili o pár minut dříve. Výšlap na vrchol a cestou dolů ještě mrknutí na mapu potopených lodí. Pak už opravdu jen směr Hel. Na konci poloostrova nacházíme ubytování hned vedle pláže a cena na dvě noci je 240 zl. Po zabydlení a zaparkování motorky do garáže, vyrážíme na pěší procházku kolem pobřeží. Tady i v okolních lesícj je spousta vojenských památek a bunkrů. K obědu opět smažená ryba a na ochutnání uzený losos. Můžeme jen doporučit. Pak koupání v moři odhánění medůz. Cestou z pláže ještě naplánovaná procházka k majáku a malá radost, když se na pláži našel aspoň malinký kousek jantaru. K večeři pro změnu pizza a červené víno. Jinak můžeme doporučit výborné ovocné pivo REDD´S asi za 4,50 zl.

Den čtvrtý: Hel      najeto 69 km

Ráno posnídani procházka městem a nezbytný nákup jantaru. Přejezd přes celý poloostrov Hel kvůli hledání obchodu kde by se dal koupit rybářský prut. bohužel bez výsledku. Cestou zpět hledání místa kde by se dala vyfotit motorka na pláži, ať má taky památku a pak návštěva Skanzen muzea obrany Wybrzeźa. Vstupné 3 zl na osobu a na věž 6zl na osobu.


Zpátky akorát na oběd. Pro změnu opět smažená ryba a uzený losos. Taky nesměla chybět zmrzlina....je vynikající. Tento den skoro bezvětří tak ještě rychle užívat moře a slunce. Petr se ujal šnorchlování a doplaval až k vraku lodi, ale byl dost hluboko tak nebylo nic vidět. V 16.30 návštěva Fokária, kde probíhalo krmení tuleňů. Cestou zpět ještě večeře - kebab a uzená rybka.Při západu slunce nezbytné nakrmení ptáků  a procházka kolem přístavu.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (32x):


TOPlist