reline_unor



Švédskem a Norskem na motorkách

Švédsko a Norsko, táta se synem a dvě motorky na 14 denním výletě dlouhém přes 4000 km. Původně pro vlastní archivaci vznikly fotky a video nejen z výjimečných Lofot, ale i dalších krás Skandinávie.

Kapitoly článku

Proč zrovna Švédsko s Norskem?

     Když jsme se synem v loňské zimě plánovali  letošní motodovolenou, tak nás napadlo právě Švédsko a Norsko, které jsme si na motorkách dosud neprojeli. Zároveň se jednalo o země, které nebyly svým covidovými restrikcemi tolik sešněrované jako přelidněné středoevropské státy a byla poměrně vysoká naděje, že cestování do těchto končin bude během letních školních prázdnin povolené. Plán se vydařil a my se vydali na konci července na sever. Využili jsme možnost pohodlněji a rychleji (striktně omezený celkový čas na dovolenou) převézt motorky za autem na přívěsu přes nudnou převážně dálniční trasu do dánského přístavu Hirtshals, na jihozápadě Norska poblíž Stavangeru nechat u příbuzných auto a vydat se na tolik očekávanou trasu už v sedle motorek.
     Po skončení výpravy jsem z jejího průběhu zprvu pouze pro naši soukromou archivaci sestříhal hodinové amatérské video, které obsahuje kromě samotné videodokumentace cesty i grafické náhledy denních tras v mapách s kilometráží, fotozáběry nejzajímavějších přírodních krás a staveb, místopisné údaje v doprovodných titulcích atd.
     Po pobídce kamarádů z nejbližšího okolí, kteří video viděli, jsem se osmělil jej nakonec zveřejnit i na Motorkářích.cz - třeba v něm najdete něco zajímavé i vy, kteří nás osobně neznáte...

Co  konkrétního můžete ve videu například zhlédnout?

- způsob cestování na mořských trajektech
- noclehy v přírodě, třeba v opuštěné švédské chatě u krásného jezera
- setkání s dobrodruhy "Nesmrtelní dědci" cestujících po světě v hadraplánu a na praseti
- nádherná místa na Lofotech včetně záběrů z dronu
     - největší dřevěný kostel
     - vikinské muzeum    
     - turistický výstup na horu
     - válečné muzeum
     - koupání za polárním kruhem
- norské hory, vodopády atd. atd.

Konečně video z naší cesty:

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (36x):


TOPlist