gbox_leden



Nordkapp 2011

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
airbus (18) napsal 27.12.2011 v 05:13

Ahoj,ano máš pravdu, ja to počítám při spotřebě 6 litrů na 100.Mam 1,9TDi a 1,2TSi Yeti, ale taky mam XRV750AT a ta jede taky za 6 litru když si naložená.To za těch 10let mám ozkoušený.Rujana je pěkná, tam si zajedu vždy zajedu na víkend.Když je pěkný počásko.Lepší jak celý Chorvatsko.S tím Švédském je to pro ty kdo tudy nechtějí jet.A mají to naplánované časově a rezervují si trajekt.Tak je lepší Dánsko-Norsko.S tím neplacením trajektu to není schválně, to vždy byla náhoda, prostě se platilo kartou, pač byl jeden společný účet, no a když nechtěj zaplatit, nutit jim to nebudeš.Stalo se nám to nesčetněkrát.S tím benzínem fakt nekecám, byl za stejnou cenu jako nafta a to byl kurz NOK vs Kč 2,89-3.00kč.Mám to někde na fotkách.My jsme taky nechápali, ještě jsme si dělali srandu, že jsou levnější jak u nás.Jinde to bylo okolo 40kč.Ale dneska to je jinak.Jo s pokutou víme své, kamarád tam ve vesnici jel místo 50 sedmdesát a dostal ranec.Do dneška je poučenej.Ale jinak tě plně chápu.Já až to odjedu, dám sem cestopis se vším co tím souvisí.A ty máš opravdu víc najeto km.Já sem třeba nepočítal, kdo co utratil za dárky a jiné osobní věci.Prostě řesím, jen palivo,trajekt,jídlo a popřípadě ubytko.:)

jirik.uchytil (2) napsal 26.12.2011 v 20:52

airbus: Musím reagovat, protože s hodně věcma nesluhlasím. Tak asi za prvé. Rezervovat trajekt v našem případě nebylo možné, protože jsme nevěděli kdy přesně vyjedeme a kdy do Sassnitzu dorazíme. Jestli těch 850 km z den dáme atd. Platil jsem 72 euro za moto a osobu. Byl tam příplatek 6 euro, snad za to, že to nebylo rezervované nebo co. Tam se tedy dalo ušetřit cca 6 euro. Dále jsme chtěli projet Švédsko z jihu na sever, kousek Finska a Norskem dolů. Proto cesta trajektem do Treleborgu !!! A bylo jedno odkud. Chtěl jsem kouknout na Rujánu, kam naši jezdili na dovolenou za komunistů, proto byl Sassnitz jasný. Ano, dalo se nějaké to euro ušetřit. Taky jsem chtěl jet trajektem přes den, protože jsem nikdy trajektem nejel.
Za druhé. Je pravda, že jsme si tu chatku občas mohli odpustit. Dejme tomu asi třikrát. Jinak to nebylo možný. Dejme tomu bych ušetřil asi 50-70 euro. Berme raději těch 70 euro. To znamená 70 plus 10 je zatím 80 euro úspory.
Za třetí: za celou cestu jsem si koupil akorát 3x cheeseburger, nebo jak se to píše, 2x jejich chleba, 2x půl litru vody a to samé koly. Vše ostatní jsem měl s sebou. Pil jsem prostě tang a nevadilo mě to. Toto bych si stejně koupil, takže tady bych neušetřil. Kde jsem mohl ušetřit byly cigára a pivo. Jet autem, beru pivo s sebou, ale na moto to nejni možné. Cigára jsem prostě zapoměl. Dejme tomu pivo a cigára jsem si mohl odpustit, takže úspora 100 euro.
Za čtvrté zadarmo jsem trajektama nechtěl jezdit. Víc to nebudu rozebírat. Dále ryby nejím, takže problém vyřešen. Jídla jsem měl s sebou dost.
Za další: na ceny benzínu jsme moc nehleděli, protože jsme tankovali asi po 200km. Auto ujede dejme tomu 1000 km na nádrž, tam ušetříš výběrem benzínky, to ano. V Norsku nikde nestojí benzín ani náhodou 32 Kč !!! Když byl levnej, stál 45 Kč litr. Většinou víc! Tady se zastavím. My ujeli 9100 km při spotřebě 8 litrů na sto. Ano, kdybych měl jiný stroj, ušetřil bych hodně peněz, ale prostě jsem měl svoji karburátorovou Yamahu XJR. Víš o kolik projedeš víc při mojí spotřebě 8 litrů, proti tvojí spotřebě /předpokládám TDi/ 6 litrů na sto? A navíc ještě o 1000 km více jsme nakroutili my. Si to spočítej.
Pokutu jsme nedostali žádnou. Mohl jsem ušetřit na dárkách domů. Asi 100 euro ale to je na pováženou, jestli nic nedovézt, ale dejme tomu. Dohromady je to 280 euro úspora. Poslední úspora mohla být poslední noc, kdy jsme v Hamburku spali, jedli a pili konečně alkohol v hotelu /ale zase jsme si krásně odpočali/. Úspora 100 euro na osobu. Takže 380 euro.
Těchto dejme tomu 400 euro tj. asi 10 tis. korun jsem mohl ušetřit. To je pravda. Ale neodpočal bych si tak jak jsem si odpočal a dodneška toho nelituji a dal bych to klidně zase. Velká úspora by byla možná s moto o spotřebě 5 litrů na sto. Tam by se ušetřilo asi 270 litrů benzínu a to už je ranec. Asi 11. tis Kč. Ale jsk jsem psal, takovou moto jsem prostě neměl.
Jinak doporučuji nepřekročit zákon v dané zemi. Alespoň né moc. To se opravdu nevyplatí.
Poslední věc, která mě nesedí u tebe je ta celková částka za kterou jste to dali vy. 8.tis. Vašich km při prům. spotřebě 6 litrů vychází asi na 20 tis. Kč. !!! Potom ti zbývá 5 tis.Kč pro čtyři lidi na 20 dní jídlo, pojištění, občas tedy ubytování, trajety, pití, atd. A to mě zase nesedí u tebe. Prostě mě to nevychází. Já jsem počítal ve svém cestopisu kompletní náklady!!!
Každopádně jsem zvědavej, za kolik to objedeš na motorce ty? Potom se s námi poděl prosím. Každopádně ti přeji krásný počasí ve skandinávii a hodně bezpečných km.

Jiří

airbus (18) napsal 25.12.2011 v 00:31

Tak dobře tedy.První rada, nejezdím trajekty Německo-Švédsko, nebo Německo-Dánsko, jsou předražené a služby žádné, nehledě na to, že při prvních dvou letech jsme měli problém s Poláky, hlavně na nočních trajektech, kteří neváhali něco odcizit na autech, při nalodění a vylodění.Když odejdete od auta.
Jezdíme trajektem zásadně z Dánska do Norska (Hirsthals-Kristiansand, společnost www.Fjordline.com), nebo (Frederikshavn-Oslo, popřípadě Goteborg společnost www.Stenaline.com).Cesta od hranic Čr až na trajekt je pořád po dálnici a dělá cca 1100km se zkratkou okolo Hamburku na oba přístavy.Pro někoho nuda:)Ale cena rozhoduje.Za motorku s člověkem u Fjordline dáte 34eur za jednu cestu.Výhoda cesta rychlolodí, je to zážitek trvá 2,5 hodiny a jste v Norsku.Jezdí 3krát za den.A za auto s 4 lidmi dáte cca 60 eur!!, jinak pro ty co trpí mořskou nemocí, nedoporučuji:)Ta loď je opravdu rychlá a dost houpe.U společnosti StenaLine jedete klasickým velkým trajektem.Do Osla trvá plavba cca 8-9 hodin do Goteborgu 2-4 hodiny záleží na lodi.Do Osla i do Goteborgu se dají už teď koupit jízdenky od 10 eur v předprodeji.Motorka s člověkem, za auto se 4 lidmi cca 50 eur.Pozor je to bez kajuty a ta není potřeba na lodi je plno míst na odpočinek a spánek:), jedete přes den.Co je prima lodě do Osla, jsou služby.Zdarma kino(pohádky),herní koutek se vším možným.Restaurace, kde zaplatíte vstup a sníte co sníte(Cena cca 300kč na osobu).Minigolf na střeše lodi(přistávací plocha pro Helikoptéry), za dobré počasí super relax a spolu s barem kde dělají moc dobré hambače.

Další rada:S těmi kempy, je fakt, že když dlouho prší, je lepší spát v chatce a nechat věci uschnout.Stojí to dost, ale za stejnou cenu se dá koupit privát a v ceně je ve většině případech snídaně,ale záleží na oblasti kde jste ceny jsou různé.Jinak kempy používáme jen kvůli sprchám, poplatek 10NOK.Jen se zeptat, vždy dovolí, nemají problém.
Další rada, choďte nakupovat hodinu nebo půl hoďky před zavírací dobou.Mají slevy na pečivo(bývá čerstvě upečeno) a některé druhy potravin.S alkoholem není třeba vysvětlovat:)Berte z domova, ty ceny jsou šílené.

Další rada:Co se týká trajektů v Norsku, občas se vám stane, že se svezete zadarmo.Jak? platit kartou, všude jsou pikolíci co chodí před příjezdem, nebo u příjezdu.Platí se u nich vetšinou hotově.On vás pošle za kapitánem, nebo kdo má na starosti placení na lodi.Někdy čekáte, že chcete zaplatit a on se k vám nikdo nehlásí, nechte to být, asi mají jiné starosti:).Stávalo se nám to hlavně na těch kratších trajektech.

Další rada: Pokud rádi chytáte ryby ze břehu.Doporučuji si nakoupit mražené krevety, velice úspěšná návnada, pár dkg.A chytat hlavně u míst kde přijíždí trajekt, je tam hloubka a ryb pod molem je spousta.Večeři si chytíte:)

Další rada:Co se týká benzínu, nejlevnější oblasti jsou jih Norska, při silnici Oslo-Stavanger-Bergen, tam byl benzin i za 32Kč.U Benzinek Esso, StadOil a Texaco.Ale to jsou dva roky:)Pak na západ od Trodnheimu směrem k Alesundu.No a v Mo-i Rana, úplně na konci města je benzínka a ta měla taky levný benzín.Jinak na lofotech ve městě Svolvaer přímo v centru města na Stadoil taky levný benzín.Ale jak přípomínám jsou to dva roky.Dneska je to asi jinak.Jinak ty ceny jsou šíleny.

Další rada: Pokud budete mířit na sever po E6 z Osla do Narviku, za Oslem asi po 100km odbočte na silnici č.3.Směr Elverum.Ušetříte si jednak asi 70km cesty do Trondheimu a hlavně pojedete pořád podél řeky s krásnou krajinou víceméně po rovině na super silnici.Takže žádné tahání do kopců.A další plus s minimálním provozem.Napojíte se na E6 asi 50km před Trondheimem.Jinak některá města mají placený vjezd přes autopass, není třeba se obávat, že když nezaplatíte, nic vám domu nepošlou.Tím, ale nechci nabádat aby jste to neplatili:)Prostě pár takových prohřešků mám, nikdy nic nepřišlo.

Další:Trajekty na Lofoty.Nejlevnější je z Bognes-Lodingen to je přímo u E6 a nebo Svolvaer do Skutvik (jezdí jen jednou denně).Trajektu z Moskenes (u vesnice A, jih lofot) do Bodo je lepší se v sezoně vyhnout, neskutečně narvaný a cena šílená.Může se stát, že budete čekat celý den, než se nalodíte.Pokuď nemáte rezervaci.Nám se stalo dvakrát, že jsme čekali v koloně celý den.Výhoda je, můžete si prohlédnout okolí, je to nádherné místo.
Jinak pokud, se vám stane nehoda a nedojde ke zranění nebo velké škodě na majetku.Policie nepřijede.Musíte za ní, kvůli pojistce.Oni to s vámi sepíší na stanici a jsou vřelí a ochotní.Hlavně jsou to situace kdy dojde ke střetu se zvěří.Hlavně auta:)
No jinak se klidně ptejte na adresu airbus360@seznam.cz.Rád poradím.Je toho víc.

jirik.uchytil (2) napsal 21.12.2011 v 20:48

airbus: poraď kde se dá ušetřit, rádi by jsme to věděli

IgorZA (0) napsal 21.12.2011 v 18:50

airbus:tak by si mohol nieco poraditi

airbus (18) napsal 18.12.2011 v 16:45+1

Pěkné pěkné.Ale ty náklady jsou opravdu přehnané, nevím no, ale chápu.Ja jezdím do Norska už 8 let po sobě.A je pořád co vidět.Příští rok poprvé na mašině.Jinak autem a většinou ve 4 lidech a najedem cca 7-8tis km během 14-20 dní.Útrata 17-25tis kč pro všechny.Za ta léta už vim kde co nejvíc ušetřit.:)

mary (0) napsal 16.12.2011 v 08:06

Zdravím, já jsem byl letos s kámošem a jeho holkou taky v Norsku a Švédsku bohužel jen autem. :( Samozřejmě, že to bylo super :). Ale pro ty, koho odrazuje cena od výletu do Norska, tak mohu z vlastní zkušenosti říct, že se to dá podniknou i za slušný peníz. Ale na úkor luxusu.
My jsem ujeli asi 6000 Km za 18 dní s cenou jen kolem 17000 Kč na osobu. Protože jsme si vezli jídlo z Čech a hlavně jsme spali skoro pořád na divoko což je v Norsku i Švédsku legální.
V Norku se hledají rovné plácky hůř, ale jde to. ;)

IgorZA (0) napsal 30.11.2011 v 00:26

Tak ako pises,su to uzasne krajiny a uzasny ludia,buduci rok sa chystame. super si to popisal.Parada.

Sharis (0) napsal 09.11.2011 v 14:15

Super cestopis a s tou cenou, je to sice docela raketa, ale je to realita. Jeli jsme letos Francii a jedna motorka jedna osoba cca 25.tis a najeto 4tis. km a vzhledem k tomu, ze tohle je jeste vic jak jednou tolik tak se te cene ani nedivim
Ale cim vice o Norsku ctu, tim vice se mi zacina libit

strto (-1) napsal 23.10.2011 v 15:39

Ahoj, krásný výlet, příští rok se na něco podobného chystám také, chceme jet ale Pobaltím, Finskem a dolů Norskem. Dlouho tam jezdím s kamionem, dopravní problematiku znám, ale to není ono! Cestu plánujeme ale na měsíc, jelikož to chceme proložit častou turistikou, atd. Na motorce (Triumph Tiger 1050) pojedu se ženou a rozpočet máme 50 tisíc... Držím ti palce, aby se ti dařilo realizovat další výlety.

sleep (0) napsal 21.10.2011 v 09:12

pěkný výlet, my to jeli podobně v srpnu na skůtrech, nahoru pobaltím a Finskem, jeli jsme na Nordkinn 10stupňú a déšť, zpět od poloviny Švédska déšť, ale nelituji jel bych znovu.

bobrvan (2) napsal 19.10.2011 v 15:20

Zdravím. Hezky popsaná nádherná dovolená a určitě skvělý zážitky. Letos jsem byl více než týden v Dánsku,dost si mi to oživil. Neřeším cenu,vždycky jde někde ušetřit - ale tohle přeci není o ceně - je to o prožitku,který se nedá zaplatit. Díky a držím palce,ať máš s motorkou jen takový zážitky,jako tenhle.
Já bych rád dal s partou Norsko a Švédsko příští sezonu,takže díky za tipy.

Zimic (2) napsal 18.10.2011 v 17:53

no pěkný, ale ty náklady na cestu jste trochu přepískli...
Já a mladá - litva lotyšsko estonsko finsko nordkapp lofoty sweden ... 7800km. 14dni. Celkova cesta nas stala 26tis.

Roman2bk (9) napsal 17.10.2011 v 20:00

Jo a ještě pro porovnání:
my jeli nahoru i dolů přes Finsko
za 12 dní jsme ujeli 7186 km
spotřeba byla asi 5 litrů (na Hondě Deauville 650ccm)
obvyklá rychlost byla 110-120
a finančně mě to vyšlo na méně než 16 tisíc Kč
prostě jsme všude spali nadivoko, neplatili za ubytování
tak jen pro info pro ty, co nemají moc peněz a chtěli by si tam zajet levněji

Roman2bk (9) napsal 17.10.2011 v 19:55

ahoj, pěkný výlet
také se tam chci vydat, do Švédska a projet si Norsko, doufám že mi to vyjde.

Jinak připomnělo mi to ten výlet, jak jsme s kamarádem jeli několik dní v dešti na Nordkapp... a pak nám tam sněžilo...
viz cestopis a video
//www.motorkari...az-a-sobi-14928.html
//www.youtube.com/watch?v=-3fSh_hj8j8

ManowaR (0) napsal 16.10.2011 v 21:43

Krásný počtení a tak trochu závist. My jsme odjížděli týden po vašem návratu a ještě na polárním kruhu jsme taky snili o Nordkappu Jenže nakonec jsme byli rádi, že jsme se v deštích, sněhu a mrazu doškrábali do Narviku, kde jsme se museli otočit dolů... Jinak cenu taky trochu nechápu, my jeli okružní cestu přes Finsko a Švědsko nahoru a Norksem dolů, něco přes 6000km za 12 dní, a dostali jsme se se vším všudy na cca 18tis. včetně trajektů. To píšu jenom pro ty, kteří by se zalekli takového výletu - je to tam naprostá krása a stojí to za to

MikyNeu (1) napsal 16.10.2011 v 12:03

omlouvám se, nevím proč mě tam ten příspěvek skočil 2x. asi sem blbě kliknul. prosím admina o odmazání.Díky

MikyNeu (1) napsal 16.10.2011 v 12:01

Tak přesně tuto trasu jsem jel kdysi jako řidič autobusu s jednou nejmenovanou cestovkou s orientací na dobrodružství.Výhoda byla v tom, že mě to nestálo ani korunu a naopak jsem za to dostal ještě zaplaceno. Ale již tenkrát jsem cítil touhu si tuto nádheru zopakovat na motce a sám!(teda s partnerkou) Jedinné proč mě to pořád nevychází jsou prostě ty severské ,,ceny". Jinak před vámi smekám a to i z toho důvodu, že jste to celé dali za ,,pouhých" 15 dní! Mě tato cesta trvala 30 dní a bylo tak ,,akorát" Každopádně na 15 dní bych to nejel, je to strašná hoňka a tak si to moc neužiješ, už i vzhledem k únavě. Proto počítám s tím až řeknu ,,A JEDEM" tak budu mít našetřeno o krapet víc než vy a pojedu tam na min. 3 týdny!
Jinak se připojuji k ostatním a prosím o více foto a doplnění cestopisu o Nordkap.

MikyNeu (1) napsal 16.10.2011 v 12:01

Tak přesně tuto trasu jsem jel kdysi jako řidič autobusu s jednou nejmenovanou cestovkou s orientací na dobrodružství.Výhoda byla v tom, že mě to nestálo ani korunu a naopak jsem za to dostal ještě zaplaceno. Ale již tenkrát jsem cítil touhu si tuto nádheru zopakovat na motce a sám!(teda s partnerkou) Jedinné proč mě to pořád nevychází jsou prostě ty severské ,,ceny". Jinak před vámi smekám a to i z toho důvodu, že jste to celé dali za ,,pouhých" 15 dní! Mě tato cesta trvala 30 dní a bylo tak ,,akorát" Každopádně na 15 dní bych to nejel, je to strašná hoňka a tak si to moc neužiješ, už i vzhledem k únavě. Proto počítám s tím až řeknu ,,A JEDEM" tak budu mít našetřeno o krapet víc než vy a pojedu tam na min. 3 týdny!
Jinak se připojuji k ostatním a prosím o více foto a doplnění cestopisu o Nordkap.

cvrkcvrk (0) napsal 16.10.2011 v 07:50

byl jsem tam s Tyffanií 4.8.2011 a celých 15 dní výletu chcalo . až přijdu z práce tak si to dočtu celé a diskuzi taky

Sema (20) napsal 15.10.2011 v 22:53

cardafly>No nekrade. Kamarádku s přítelem v Norsku dokonce přepadli. Ale Norové ti gauneři samozřejmě nebyli.

Viking1 (13) napsal 15.10.2011 v 22:36

Klobouk dolu! Muselo to stát hodně velký odhodlání. Tohle jednou musím taky dát. Už kvůli názvu motorky, na který jezdim.

Pivko (85) napsal 15.10.2011 v 21:30

uúúžasný zážitek ,to jen číst. Pozvánka pro ostatní jak vyšitá. Zvažuji co dát do zběrny ,abych taky pustil 60 klacků za 15 dní. Díky za inspiraci a někdy zas dej vědět kam se chystáš.

cardafly (1) napsal 15.10.2011 v 21:18

Ceny věřím. My jsme byli s klukama v březnu na severu Švédska v Abisku . Teploty kolem -15°C takže na divočáka to nešlo. Hostel za bratru 260 SEK (x 2,85 Kč) na osobu a noc.Nádherná Příroda. A vůbec se tam nekrade.

Sema (20) napsal 15.10.2011 v 20:17

IvanDvoutakťák>tak to je moc pěkný, doufám, že budu v jeho letech schopen taky něco podobného podnikat

bower (2) napsal 15.10.2011 v 18:09

moc pěkný,ale ten rozpočet?

IvanDvoutakťák (5074) napsal 15.10.2011 v 14:47

Musím opravit"kilometráž"našeho Seniora, aby ho někdo nepo-
važoval za "barona Prášila"! Moje chyba - ta jeho"bába"Suzu-
ki má(dodnes ji jezdí!)tachometr v mílích a JÁ jsem omylem
napsal(5500)kilometrů...

nuclear (1) napsal 15.10.2011 v 03:16

Já ty peníze věřim, mě se asi povedlo utratit 13000 za 10 dní jenom po rakousku a moravě, a domu sem přijel na páry v nádrži. A to jsem spal výhradně na toho "divočáka". To dělají ty poplatky a vlezné. Třeba vstupné na festival masters of rock, 1100, + 4 dny kalby a jídlo jenom v hospodách + 1 nádrž na pojíždění (kdo by chodil pěšky ke stage že jo).
Anebo mě někdo oholil čímž jsem informaci zdegradoval, coo ???

Wilda69 (7) napsal 14.10.2011 v 23:03

Děkuju za pěkné počtení. Moc pěkně pojatý cestopis a lákadlo na příští rok Asi do toho půjdu, jestli seženu někoho k sobě, jen ty ceny mně dost vyrazily dech. To abych začal šetřit už teď. Ale fakt Vám závidím. Takhle pěkný cestopis jsem tu dlouho nečetl. Obrovská pochvala autorovi a ještě jednou: Děkuju

Pete-Biggy (15) napsal 14.10.2011 v 16:01

No Jirko, já samozřejmě vím, kolik stojí trajekty, kolik mosty mezi Švédskem a Dánskem i v rámci Dánska. Chatky taky, ale ty nevycházejí až tak moc draho, zvlášť jestli jste spali v jedné v 5 lidech. I když vlastně pak už jen 3 že. Jak jsem už psal, jasně, že když jedeš na moto a sám, tak se to o hodně zvýší. Navíc na motorku člověk toho tolik nedá, takže je předpoklad, že musíš tam více kupovat třeba i to jídlo. Důležité je, že sis to užil se vším všudy, máš na to vzpomínky, které už ti nikdo nevezme a vom tom to přeci je ne? Peníze budou a my nebudem, takže asi tak P

Předchozí
1 2
Následující


TOPlist