gbox_leden



Z Podkrkonoší na Kehlstein (Orlí hnízdo) a ještě někam dál

7 denní pohodová motodovolená s pobytem v Alpách pod Kehlsteinem a v Českém Krumlově s návštěvami zajímavostí.

Kapitoly článku

Dlouho jsem si přál vidět místa, kde se psala historie, byť ne zrovna kladná. Chtěl jsem navštívit místa v Alpách, kde trávil čas A. Hitler. Manželka je zase zamilovaná do Českého Krumlova, tak jsme skloubili obě místa do jedné dovči. Po čase plánování jsme s manželkou vyrazili - na jednom stroji, guzzině Norge. Neměli jsme velkou představu, kolik bude dovolená stát, protože jsme netušili, kolik míst budeme navštěvovat. Mimochodem - skoro všechny zajímavosti jsou v Reichu i zajímavě zpoplatněny :-).

DEN1.

Odjezd v 10:00 směr Hradec Králové, Havlbrod, Kaplice a Vyšší Brod, kde jsme měli zamluvený nocleh v penzionu Herbertov(snídaně a večeře - noc pro 2 - 1400,-). První překvapení bylo při hledání tašky s hygienou, kterou jsem zapomněl v garáži. ,,Hlavně že máme piva a Frisco ! ", podotkla manželka. Snad budou mít ťamani v neděli otevřeno, jinak to bude správnej čundr. Za 2 dny na nás nepůjdou ani klíšťata. Ujeto 320 km. Z Dolního Dvořiště do Vyššího Brodu krásná cesta na "kolínka".

DEN 2.

Po snídani v penzionu jsme vyrazili dál. Super, ťamani nezklamali a máme plnou igelitku čistítek, vonítek a past na zuby. Po ranní kávě v cukrárně na náměstí (výtečná + výtečné zákusky:-)) vyjíždíme směr Linz, Salzburg a Oberau Berchtesgaden. Zvolili jsme cestu bez poplatků. V úmorném vedru to bylo za test. Kdo se bude chtít ale vyhnout desítkám semaforů a téměř permanentnímu omezování rychlosti, ať si koupí dálniční známku a valí to po dálnici. Na konec jsme přijeli okolu 15té hodiny na penzion Auerwirt, který vlastní bodrý moravák p. Ptáček. Doporučuji. Domácí atmosféra, poradí místa k návštívení, místa na projížďku. Cena byla 30€ za nocleh s polopenzí pro jednu osobu. Hromady jídla - tříchodová večeře. A výtečné. Ještě to odpoledne nám poradil navštívit soutěsku Almbachklamm. Krásné místo (nachází se tady hojně černí 20cm velcí mloci, které normálně můžete potkat), parkovné zdarma, vstupné 3€/person. Večer jsme s panem domácím ještě naplánovali trasu na další den. Ujeto 230 km.

DEN 3.

Hned po snídani jedeme na celodenní výlet. Po radě p. Ptáčka na devátou na Orlí hnízdo. Později tam je nabito. A měl pravdu. Samej Japonec. Stovky lidí se tady protočí během chvíle. Cena za parkovné 3€ a jízda autobusem na Orlí hnízdo 16,10€. Vyplatí se, koupit si Kurtkarte za 2,30€ v penzionu, na kterou potom dostáváte slevy a při návštěvě více míst se investice vrátí. Sleva je i na parkovné. Např. tady je potom

parkovné za 1,50€. Ze samotného vrcholu je nádherný výhled 360¨ kolem dokola. Když nás svezl bus zpátky na parkoviště, vydali jsme se na další místo, původní místo, kde stál Berghof - vůdcův dům se slavným proskleným průčelím. Z toho však zbyla jenom opěrná zeď (viz foto). Cca o 100 m dál je hotel Zum Turken. Přímo v něm jsou zachovalé podzemní chodby k ložnici E. Braunové a Adolfa. Vše je v původním nedotčeném stavu tak, jak to nechali Američani. Vstupné 3€ (bez možné slevy, je to tu soukromé). Když jsme se pokochali, šli jsme do restaurace na místní specialitu a kávičku, protože začalo lejt. Jakmile se vyjasnilo, sjeli jsme o pár kilometrů níž k jezeru Königsee. Parkovné 1,50€ pro motorku. Je to středisko, kde je lanovka, nejstarší elektrické lodě, lodičky na půjčení, krámky, restauračky, samotné jezero nádherně čisté. Ještě jsmě si projeli okolí přes další jezero a kopce. Prostě krása - hlavně ty silnice, kdy se nebojíte, co vás čeká v zatáčce nebo za ní. Měli jsme toho dost, ale den stál za to.  Ujeto 55 km.

DEN 4.

Po snídani rozlučka s panem domácím a odjezd domů se zastávkou v solných dolech v Berchtesgadenu. Atrakce. Ale nelitovali jsme návštěvy. Parkoviště jsem nehledal, nechal jsem stát guzzinu na kraji silnice, vstupné 16€/person. Prohlídka trvá něco přes hodinu, na krk dostanete český kecátko (český průvodce), co vám říká česky, když nerozumíte průvodci německy. Potom jsem zase vyrazili zpět směr Čechy. A opět stejnou cestou. V Salzburgu jsme brali benzín, cena byla 1,35€. Cena benzínu se liší pumpa od pumpy pouze o pár centů. Lákavý byl samotný hrad v Salzburgu, ale počasí nám moc nepřálo, tak jsme radši pádili rovnou do Rožmberka, kde jsme měli domluvený nocleh.  Ve vodácké hospůdce s výhledem na hrad Rožmberk jsme povečeřeli několik piv a utopence a šli do hajan. Penzion U Haničky nabízí super ubytování a i se snídaní za 800,- pro dva.                                       

Ujeto 220 km.

 DEN 5.

Po vydatné snídani vyrážíme oklikou přes Vyšší Brod, Lipno a Frymburk do Českého Krumlova. Tady jsme byli do 2 dny. Asi nemá smysl jmenovat zajímavosti k vidění v Krumlově, my jsme tady byli po několikáté, tak jenom přidávám fotky z letos navštíveného kláštera Zaltá koruna, zříceniny hradu Dívčí kámen a několika míst v Krumlově. Odsud jsme po 7mi dnech vyrazili na cestu domů. Celkem ujeto 1144 km.

 Celková cena dovolené by mohla být určitě nižší - noclehy v kempech ve stanu, vlastní strava, omezení kávy, pivka, .... . Protože jsme byli dva na jednom stroji, předem jsme se rozhodli, že se ubytujeme v penzionech i se stravou a že se nebudeme moc omezovat - kávička, pivku, ... . Cena by tím mohla klesnout cca o 2500 na osobu. Ale je to dovolená, na čundr můžu jindy :-)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Motokatalog.cz


TOPlist