sumoto_leden



Bobři v jižním Bavorsku

Kapitoly článku

8.DEN   - sobota 3.8.2019 - AICHALEHOF – WALDCAMPING AM BROMBACHSEE - 210 km /   3 hodiny

adresa kempu: Waldcamping am Brombachsee, Pleinfeld     ww.waldcamping-brombach.de   

trasa: Bohing – Rottenbuch – B23 – Schongau – B17 – Augsburg – B2 – Donauworth – Pleinfeld

Ráno nastává chvíle odjezdu, balení a vše se umisťuje na stroje. Počasí polojasné, což nám dovoluje dosušit zapomenuté věci ze včerejšího večera, hlavně plavky. V recepci platíme za ony 4 noci 176 Eur za vše, vracíme karty od brány, čísla stanů a vyrážíme směr Norimberk.

Asi v polovině cesty projíždíme Augsburk v zásadě středem po bílé čáře, protože je zde slušná zácpa. Jen se dostaneme z města, přichází déšť. Odbočujeme z dálnice a zastavujeme na oblečení nepromoků.  Pauzy využívá Iva k typicky české akci – vrhá se do pole kukuřice a trhá si „něco k jídlu“.  Oblečeni proti dešti vyrážíme dále k cíli naší dnešní cesty, kempu ……

Když dorazíme, stojí zde již fronta karavanů a aut. Zvědavě hledáme důvod a oni mají v recepci kempu dvouhodinovou polední pauzu !!! Takže holky prochází kemp (začínají od záchodů ..) a prohlížejí případná místa pro postavení stanu okolo malého rybníčku.  Když se konečně dočkáme a vystojíme si frontu (abychom nepředbíhali), paní nám nabídne několik míst, protože ostatní jsou rezervována.  Samotná stanová loučka mající místo asi pro 10 stanů, je plná. Nám nabízená místa - jedná se buď o svahy nebo napůl betonové plochy (po mobilhomu) - jsou nic moc, takže se rozhodujeme, že jedeme jinam.

Na druhý pokus nacházíme místo pouze s karavany či mobilhomy, takže zase nic.   V blízkosti je sice veřejné koupaliště, kde by se dal pronajmout pokoj – ale raději jedeme dál.   Jak už se nám na našich cestách mnohokrát stalo, finálně nalezený kemp je vždy mnohem lepší, než původně vybraný.   To se stává i nyní, když dorážíme do městečka Pleinfeld u Grosser Brombachsee.

Pauzu nemají, místo mají a ještě jsou v recepci opravdu hezké a usměvavé dívky. To klukům hned ulehčuje výběr tohoto kempu ..

 

 Jistě, kemp je trochu dražší, ale místa jsou moc pěkná – vybíráme si plochu pro karavan (dále od rodin s dětmi) a v pěkném zátiší stromů. Cena za 3 noci 180 Euro, ale máme v ceně elektřinu a sprchy s teplou vodou neomezeně. Dostáváme slevové karty do restaurace a na „fotbal-golf“ u kempu.  Stavíme stany, vybalujeme, přeparkováváme stroje do řady a pak dochází řada na nějaké to jídlo z našich zásob. 

 

A hlavně je zde úžasné ticho, kolem náš pouze němečtí důchodci, kteří sedí ve svých křeslech a čtou si. Poté, co zjistili, že tihle Češi zdraví,nedělají rámus a nekradou, jsou zcela v klidu a usmívají se na nás.

Vyrážíme na prohlídku okolí a nakupujeme v samoobsluze Edeka v nedalekém městečku vzdáleném cca 1 km chůze. Při procházení kolem nádraží ještě zjišťujeme, kdy nám jede zítra vlak do Norimberku, do cíle našeho budoucího výletu. Jezdí to každou hodinu, takže máme poměrně klid s odjezdem.

 

9.DEN  - neděle 4.8.2019 -  BROMBACHSEE - NORIMBERK  - BROMBACHSEE - vlakem 

Ráno snídáme za docela slunečného počasí, což nás moc těší. Přecházíme na nádraží a po drobném boji s automatem na jízdenky, který svéhlavě odmítá vydat na jednu objednávku 4 lístky (takže kupujeme jízdenky na čtyřikrát…), čekáme na příjezd našeho spoje.   Tentokrát trefujeme nástupiště na první pokus a usedáme v luxusním interiéru místní lokální přepravy. Jízdenka 9,90 Eur/ osoba do Norimberku na cca 45 km a jízda má trvat 35 minut.

Na obrazovce rychloměru se postupně zvyšují čísla až na 120 km/hod a to bez toho, že bychom to nijak vnímali. Vlak staví každá cca 2-3 km (13 stanic), ale rozjezdy a brzdění nejsou skoro znát.   Zrychlujeme vždy na více než 100 km rychlost.

Dojíždíme do Norimberku na hlavní nádraží a odsud se již vydáváme pěšky do centra tohoto města. Procházíme uličkami a náměstími starého města, kde je mnoho pouličních muzikantů, stavitelů z písku a podobných atrakcí. 

 

 Procházka trvá několik hodin a rozhodně ji lze doporučit všem, kteří mají rádi památky

Pak již znovu do vlaku a již známou cestou do kempu. Tentokrát musíme být lehce ve střehu, protože při cestě sem, byl Norimberk konečnou stanicí.   Zpět do kempu ale musíme hlídat naši stanici, abychom se nezakoukali a neocitli se třeba v Mnichově. To by (při cenách vlakové dopravy), byl asi hodně drahý výlet….   Vystupujeme správně (vlak zastaví asi na půl minuty) a po kilometrové procházce lesem ještě zjišťujeme, jak jezdí lodní doprava po jezeře.  Takže zítra pro změnu lodí !!!

10.DEN – pondělí 5.8.2019 - BROMBACHSEE 

 

Ráno vyrážíme natěšení do přístaviště, kde nastupujeme na výletní loď, která provádí okružní plavbu po této jezera.  Loď je trimaran se třemi palubami, luxusní loď s restauracemi, kavárnami a vyhlídkovými palubami s barem..Takový trošku Titanik ve výrazně menším měřítku. Také doufáme , že s lepším zakončením celé plavby.Okružní jízda trvá 90 minut a stojí 12 Euro/ osobu a objedeme celé Velké jezero Brombach.    Usedáme na vyhlídkovou palubu kocháme se jízdou a krásnou vyhlídkou.   Kolem nás všichni něco jedí a pijí. Ani my neodoláme a dáváme si něco dobrého.  Děvčata kávu (2,5E) a kluci veliký ovocný dort se šlehačkou (4,1E).  No je jasné, že děvčata také nemohou neochutnat, že ?? Ale skoro polovinu si kluci již uhájí…

Když se rozprší, jdeme na 2.palubu prohlédnout interiér lodi.

 

Ze stropů visí křišťálové lustry, stoly jsou naleštěné, všude koberce…  Než doplujeme, přestává pršet, teplota znovu vystoupá výrazně nad 20C.

U stanů obědváme, znovu procházka do městečka spojená s nákupem a podvečerní koupání u písečné a  liduprázdné pláže jezera. Po návratu ke stanům probíráme, co a jak dále.  Podle itineráře se máme přesunout do Regensburgu  prohlédnou si toto starobylé a historicky známé město.   Jenže se blíží vydatné bouřky nejen sem na naše současné místo pobytu, ale také na plánovaný Regensburg. Nakonec po dlouhém rozhodování a hledání jiných možností, ukončujeme našel letošní putování po Bavorsku a vracíme se do Brandýsa.

Sice si ještě vyjedeme na sever do Děčína, kde se ubytujeme v Kristýnině hrádku a odsud vyrážíme na výlety do Bad Schandau, pevnosti Konigstein, měst Pirny a Heidenau a nakonec do zámku Pillnitz. Ale to už nemá s tématem jižního Bavorska nic společného, tak se o tom dále nezmiňuji.

 

 11.DEN – úterý 6.8.2019 - BROMBACHSEE – BRANDÝS NAD LABEM - 360 km / 6 hodin

  trasa: Pleinfeld – B2 – Roth – Allersberg – A9 – A6 – D5 – Praha – D0 – D10

 

Ráno se předpověď, bohužel, nemění.   Tím pádem balíme a jedeme domů…  Letošní dovolená je kratší, než se čekalo a přicházíme o Regensburg, ale co se dá dělat.   Takže vše do kufrů, na stroje a nejkratší cestou domů.

Po přejezdu hranic ještě využíváme možnost najíst se u silnice v občerstvení „české klasiky“ a pak již čekají jen vrata od garáže. Jsme doma celí a i po zkrácení výletu plni zážitků a vzpomínek.

Příští rok chceme jet obhlédnout Gibraltar, Portugalsko a Španělsko.  Jenže kdo ví, co bude za rok, že ?  Uvidíme ......  

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):


TOPlist