reline_unor

Tenkrát na západě

Pokud byste se ocitli v téhle západní části, a měli den na prozkoumání okolí, můžeme doporučit pár tipů:

Rezervace Soos je národní přírodní rezervace vyhlášena r. 1964. Tvoří ji unikátní rašeliniště a minerální slatiniště o rozloze 221 ha v mělké kotlině mezi Vonšovským a Sooským potokem. Vyskytují se tu prameny minerálních vod i vývěry oxidu uhličitého v tzv. mofetách, lidově zvaných bahenní sopky. Územím prochází 1,2 km dlouhá naučná stezka po dřevěných chodnících. Stezka vede kolem vydatného upraveného Císařského pramene. Milovníci vláčků se tady můžou svézt důlní úzkorozchodnou dráhou Kateřina. Dráha je opravdovým unikátem, jedním z mála dochovaných systémů na našem území. V minulosti se dráha a vagony používaly při těžbě jílu a hlíny, dnes slouží jako turistická atrakce. Nachází se zde i muzeum, kde si můžete prohlédnout expozici o přírodě rezervace a jejím okolí. Můžete si zde také zakoupit mapy, pohledy či upomínkové předměty. Vstup do rezervace je zpoplatněný a jednosměrný, takže nejdřív si kupte lístky a pak si všechno projděte, a ne jako my, po zaparkování motorky opodál se hned vydali po červeně značené stezce. V teple a moto oblečení už jsme neměli sílu se vracet, a tak jsme si lístky koupili po prohlídce, poté, co nám ochotná paní z pokladny otevřela turniket.

Samozřejmě za návštěvu stojí i lázeňská města jako Františkovy Lázně, Mariánské Lázně či Karlovy Vary, krásné náměstí v Chebu se slavným Špalíčkem, zámek Kynžvart a spoustu dalších.

Když popojedete za hranice, určitě si nenechte ujít návštěvu skalního labyrintu Luisenburg Felsenlabyrinth. Převlíknout se můžete na WC u záchytného placeného parkoviště za 3€. Vstup do skal je taky zpoplatněný 6€. Odměnou vám budou krásné výhledy a úžasný zážitek v podobě obcházení a podlézání balvanů, nebo výšlapy na vyhlídky.

Tak zase někdy příště přátelé jedné stopy! Mějte se krásně, poznávejte zajímavá místa a buďte opatrní.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):